סגור
באנר דסקטופ כלכליסט טק
איירון סורס הנפקה
שלט של איירון סורס בניו־יורק בימי ההנפקה ב־2021. מאז היא מוזגה עם יוניטי (צילום: IronSource)

פרשנות
המשבר בהייטק מעמיק: מאות מפוטרים בישראל ביום אחד

חרב הקיצוצים בתעשיית ההייטק העולמית מכה שוב גם בישראל: קורנינג הודיעה על סגירת מרכז הפיתוח המקומי שלה, בו הועסקו עשרות עובדים, בחברת המדיטק Healthy.io שליש מהעובדים נשלחו הביתה וביוניטי הכריזו על סבב פיטורים שלישי

יום קשה מאוד עבר על תעשיית ההייטק הישראלית עם סגירת מרכז פיתוח של קורנינג בישראל ופיטורי עשרות עובדים שהועסקו בו; חברת המדיטק הישראלית Healthy.io, שהוקמה על ידי היזם יונתן אדירי פיטרה כ־70 עובדים, המהווים שליש מעובדיה; וענקית המשחקים יוניטי, שרכשה ב־2021 את איירון סורס בכ־4.4 מיליארד דולר, הודיעה על סבב פיטורים שלישי לאחר שבסבבים הקודמים פיטרה 500 עובדים – גם בישראל וגם בעולם – כאשר בסבב הנוכחי יפוטרו עשרות מעובדי החברה בישראל ועוד מאות רבות בעולם.
למרות שמהלכי הצמצום של החברות הם חלק מתופעה כלל עולמית, הרי שבישראל מתווספת אליהם הסביבה העסקית ששרויה באי ודאות נוכח ניסיון ההפיכה המשטרית שמנסים להוביל גורמים בממשלה.
השבוע שלחה רשות החדשות נייר העמדה חריף לשר המדע והחדשנות, אופיר אקוניס, בו הזהירה שאי הוודאות המשטרית בישראל עלולה להביא לפגיעה קשה בתעשיית ההייטק המקומית.
בועז דינטי שותף בקרן הון הסיכון קומרה קפיטל התייחס בשיחה עם "כלכליסט" למהלכי הפיטורים האחרונים ולסביבה העסקית. "אני מדבר עם משקיעים בארה"ב והם מדברים שם על מגמה של התעוררות", אמר. "כל עמק הסיליקון עסוק בימים אלה בהשקעות בחברות הקשורות לעולם ה־Chat GPT וכל המרחב סביבו. בישראל יש קיפאון מוחלט. יש משבר עמוק בהייטק הישראלי, שחלקו נובע מהמשבר העולמי אבל חלקו, בעקבות מה שקורה במדינה".
המגמה המדאיגה יותר בהקשר של תעשיית הטק המקומית היא בסגירת מרכזי הפיתוח. הסגירה של המרכז של קורנינג היא השלישית במספר בימים האחרונים. קדמה לה סגירת מרכז הפיתוח של ענקית המשחקים EA, שפיטרה עשרות עובדים ושל חברת האחסון דרופבוקס, גם היא פיטרה עשרות עובדים. לצידן, גם אמזון פיטרה לאחרונה עשרות רבות של עובדים בישראל בעקבות סגירת פרויקט "Halo" ומטא פיטרה גם היא כ־100 עובדים בישראל.
הסגירות של מרכזי הפיתוח היא חלק מתופעה בולטת בתקופות של משבר, בהן מרכזי פיתוח שאינם משמעותיים עבור חברות האם, נסגרות כחלק מסבב קיצוצים. בשלושת המקרים – של EA, דרופבוקס וקורנינג – שלושת המרכזים העסיקו מאות עובדים לכל היותר ולא היו חלק מליבת הפעילות שלהן.
מרכז הפיתוח של קורנינג הוא אחד המרכזיים והוותיקים בישראל והוקם על בסיס חברת MobileAccess, אותה רכשה קורנינג העולמית ב־2011 בכ־180 מיליון דולר. החברה עברה מספר סבבי פיטורים בשנה האחרונה, באחרון שבהם פיטרה כ־100 עובדים.
כעת החליטה החברה, אחת המוכרות בעולם עם שווי שוק של 26 מיליארד דולר, לסגור את המרכז באופן סופי ולפטר את כל העובדים. נסים אטיאס, מנהל מרכז הפיתוח בישראל אישר את הסגירה ואמר כי "קורנינג עושה היום עושה הרבה צעדים לתמיכה בצמיחה ארוכת הטווח שלה והיא נוקטת פעולות להתאמת מבנה ההוצאות וסוגרת את המרכז שלה בישראל. עשינו את מרב המאמצים לתמוך בכולם".
לצד סגירת מרכזי הפיתוח של הענקיות הבינלאומיות, מספר חברות ישראליות דיווחו על פיטורים משמעותיים: ראפיד של היזם אידו ג'ינו פיטרה מחצית מעובדיה, זמן קצר לאחר שהודיעה על עזיבתו של היזם־מנכ"ל של החברה ומינויו של סמנכ"ל הכספים למנכ"ל תחתיו.
גם חברת המדיטק הישראלית Healthy.io של היזם יונתן אדירי הודיעה על פיטורי כ־70 עובדים, המהווים שליש מעובדיה, לצד הודעה על השלמת סבב גיוס של 50 מיליון דולר.
הפיטורים בחברה הם חלק מתוכנית עבודה שנועדה להעביר את החברה לרווחיות, מה שהיה תנאי להשלמת הגיוס.
הגיוס של החברה מצטרף לקושי שבו נתקלים לאחרונה יזמים, בעיקר בסבבים מתקדמים, לגייס הון חדש. איתי רנד שותף בקרן הון הסיכון 10D אמר: "רואים את השיתוק בכל מקום. ברבעון האחרון חשנו את השיתוק גם בסבבים מוקדמים. אנחנו רואים כמה קשה לגייס סיבובים כמו בסיבובים מאוחרים. יש קיפאון בהרבה חברות כאלה. ה־FOMO בשוק עבר, ואין תחרות על עסקאות".
יונתן סלע, שותף בקרן ההון סיכון Square Peg, ציין כי הוא "לא מסכים שיש שיתוק בתעשיה. היום חתמתי על עסקה חדשה ועל עוד עסקת המשך. הקצב הרבה יותר איטי ונכון לקרנות ולחברות. מבחינת החברות מה שהשתנה היא מהירות הסבבים ושווי החברות. עיקר הבעיה היא בחברות בסבבים מתקדמים, החל מסבב B, שם חוסר ההתאמה מול 2021 הוא הכי חריף ושם יש הרבה חברות, שגם אם עמדו ביעדים השאפתניים שהציבו, הן לא יכולות להצדיק את השווי, מה שגורם לדחיית גיוסים או מציאת פתרונות יצירתיים כדי לא להגיע למצב של תמחור מחדש של החברה".
דינטי מקומרה מציין עוד בעיה של מנכ"לי החברות: "יש להם משימה נוספת על הראש: המעורבות במחאה. זה צורך אנרגיות. בנוסף הרבה חברות חדשות נרשמות בחו"ל וזו פגיעה קשה".
לדברי עו"ד עטיר יפה, מפירמת עורכי הדין פרל כהן, כיום חברות חייבות להתמקד במכירות וברווחיות ולא לחפש למקסם את השווי של החברה, "יזמים שיכולים לדחות גיוסים יעשו את זה".