TechTalkקיצור דרך לכסף: עסקאות הסקנדרי הן בשורה מצוינת להייטק הישראלי
TechTalk
קיצור דרך לכסף: עסקאות הסקנדרי הן בשורה מצוינת להייטק הישראלי
עסקאות הסקנדרי שנלוות לגיוסי הסטארט-אפים בארץ בשנים האחרונות מפחיתות לחצים בקרב היזמים, העובדים והמשקיעים כאחד. מורן צ'מסי, שותף-מנהל בקרן הסקנדרי Amplefields Investments, סבור שהשוק המקומי פורח גם בזכותן
בשנה האחרונה עלתה לכותרות סוגיית מתעשרי ההייטק וההשפעה שלה על הכלכלה הישראלית. חלק ניכר ממתעשרים אלה נולדו כתוצאה מסבבי גיוס ההון הגבוהים להם אנו עדים בעת האחרונה, שברובם ישנו רכיב סקנדרי משמעותי. אותו רכיב, שהפך לכה פופולרי, הוא מרכיב הכרחי בתהליך ההבשלה של תעשיית ההייטק הישראלית לקפיצת המדרגה שבה פועלות בישראל חברות הייטק ענקיות וכפועל יוצא להפיכת ישראל למעצמה טכנולוגית בהיקף שלא ראינו עד כה.
עסקאות הסקנדרי מוסיפות נזילות לשוק כדי להעלים "רוחות רעות" ולהפחית לחצים בקרב היזמים, עובדי החברה ומשקיעי ה-Seed, וניתן לראות זאת בכמה מישורים עיקריים:
היזמים – עם הגידול המשמעותי בסכומים המוזרמים בשנים האחרונות להשקעות בשוק ההייטק הישראלי נפתח חלון הזדמנות המאפשר ליזמים לתכנן ולבנות חברות הייטק בפרספקטיבה רחבה יותר ולטווח ארוך יותר כאלטרנטיבה למכירת החברה בשלב מוקדם. עם זאת, המציאות מציפה אצל חלק גדול מהיזמים את הצורך ואת הרצון לנחול "הצלחות קטנות" ולפגוש כסף לאור ההצלחה העסקית שבאה לידי ביטוי בהעלאת שווי משמעותית וגיוס סכומי כסף גדולים, ולא לחכות לאירוע האקזיט הרחוק.
במצב שבו תנאי השוק מאפשרים לחברה לגייס את מלוא הסכום הדרוש לה לשלב הבא וישנם ביקושי יתר להשקיע מבשילים גם התנאים להעניק תמריץ כספי ליזם ולאחרים באמצעות רכישת מניות בעסקת סקנדרי לצד ויחד עם עסקת המימון לחברה. תמריץ זה מאפשר ליזם ליהנות מפירות ההצלחה, ולא רק על הניי, מה שמעצים אותו מאוד כלכלית - ולא פחות חשוב מכך, מנטלית. העצמה זו מאפשרת לו לשנס מותניים ולהמשיך לראות עין בעין עם בעלי העניין האחרים בחברה את היעד הבא לכיבוש.
עובדי החברה – המלחמה על כוח אדם איכותי היא קשה - והעובד יודע זאת. לכן, ישנם שיקולים נוספים המשפיעים על עובד בבחירה לאיזו חברה להצטרף, האם לעבור למיזם הבא או שמא להמשיך לעבוד בחברה. כשהחברה שמה על דגלה את הרצון לתגמל עובד ולאפשר לו למכור חלק ממניותיו "תוך כדי תנועה", עם הצלחת החברה בגיוס הון משמעותי למימון השלב הבא, תוך העלאת השווי לבעלי המניות הקיימים אזי העובד מקבל פידבק מיידי על הצלחת החברה שהוא חלק ממנה - מה שתורם לחיזוק הרגשת השייכות לחברה ולמושא לגאווה.
המשקיעים - הרצון של כל יזם/מנכ"ל הוא שיהיו לו עובדים מרוצים, מליצי יושר, בעלי גאוות יחידה. שוק הסקנדרי הוא בהחלט הדלק לפרץ האנרגיה שמגיע לעובדים עם פגישתם עם הכסף של משקיעי Early Stage. משקיעים אלה נכנסו בשלביו הראשונים של הסטארט-אפ וידעו שסכום ההשקעה שלהם "נעול" ושהוא לא יהיה זמין לזמן רב. אך מכיוון שתוחלת חייו של הסטארט-אפ עד לאירוע האקזיט עלה, עלתה גם תקופת היעדר הנזילות והצפת שווי משמעותית מאפשרת למשקיעים אלה, בין אם הם ממשיכים לתמוך פיננסית בחברה ובין אם לאו, לממש חלק מהשקעתם ולפנות משאבים להשקעות במיזמים חדשים.
עצם העובדה שהיזמים ובעלי המניות האחרים מאפשרים גם למשקיעים ותיקים בחברה לפגוש כסף בשלב זה תורמת רבות לאבני היסוד של החיבור והאמון בין משקיעי הסיד ליזמים בתחילת הדרך. כשהשוק לא מוסדר והעסקאות לא נעשות בשיתוף מלא של היזמים והחברה, הן יכולות ליצור נזק לאסטרטגיה ולפעילות החברה. ליזמים ולהנהלת החברה מערך שיקולים נרחב שעליהם לא תמיד כולם יודעים וכשעסקה כזאת נעשית בזמן, במחיר, וללא תיאום עם הנהלת החברה במצב שלא תמיד משתלב עם הסיטואציה העסקית והמימונית של החברה פוטנציאל הנזק גדול מהתועלת.
לכן, בשנים האחרונות אנחנו עדים לשוק הסקנדרי שמתפתח ועולה: יותר ויותר חברות מסדירות את העסקאות בשוק זה ומקבלות אותו בזרועות פתוחות, תוך הבנה של התועלות המגיעות עם עסקאות אלה. ככל שהשקעה/מכירה כזאת תיעשה בשקיפות ובשיתוף מלא עם היזמים וההנהלה, כך התועלת לבעלי העניין בחברה צפויה לגדול ותרומתה לשוק ההייטק כולו תגדל עשרת מונים. לעובדים ולמשקיעים יש מוטיבציה נוספת להצטרף למסע כבר בשלבים הראשונים של המיזמים. וליזמים יש אמביציה להוציא לאור את 100% היזם שבם.