ממהנדס DevOps ועד מפתח Front-end: מה באמת עושים בהייטק?
ממהנדס DevOps ועד מפתח Front-end: מה באמת עושים בהייטק?
השמות שלהם מוזרים, ארוכים ובאנגלית טכנית, המשמעות ערטילאית וכאב ראש הוא תופעה נפוצה בקרב מי שלא מגיעים מרקע טכנולוגי ומנסים להבין אותה. מצד שני, ההייטק הוא הקטר של המשק והתפקידים האלה מאוד משתלמים ונחשקים, אז אולי כדאי בכל זאת לנסות. מילון.קום
קשה לחשוב על שדה רחב יותר של מקצועות, עיסוקים והתמחויות מזה של ההייטק. באמת, מאוד קשה. ובכל זאת, האנשים שעובדים במקצועות ובעיסוקים האלה נקראים בפי כל "עובדי הייטק" - שלא לדבר על רבבות הסבים והסבתות שחיים בקרבנו ומתגאים בנכדיהם ש"עובדים במחשבים". זה קצת מוזר, שכן מגוון המקצועות הטכנולוגיים ככל הנראה רחב היום אף יותר מזה של המקצועות ה"רגילים" - ואם תנסו לחשוב רגע, מהר מאוד תבינו שיש בערך אינסוף כאלה. מחר, אגב הוא כנראה כבר יהיה רחב אף יותר, כי בניגוד למקצועות הלא טכנולוגיים, ההייטק עדיין מצמיח מקצועות חדשים - ובקצב שרק הולך וגובר.
במילים אחרות, להגיד על Software Quality Assurance Analyst (תכף ננסה ביחד להבין מה זה) שהוא "עובד בהייטק" זה בערך כמו להגיד על מתופף בלהקת רוק כבד שהוא "עובד בתרבות". ההגדרה "עובד בהייטק" ללא ספק רחבה מדי לשנת 2022. למעשה, כבר מזמן העולם הלא טכנולוגי היה צריך ללמוד לפרק אותה, לרדת לרזולוציות מפורטות יותר ולהכיר את שמות המשרות עצמן שכן אחרי הכל מדובר במקצועות המבוקשים והרווחיים ביותר כיום בשוק העבודה העולמי: על פי מדרג גלאסדור לשנת 2021, תשע מתוך עשר המשרות המשתלמות ביותר בארה"ב (מבחינת שכר נטו) הן בתחומי הטכנולוגיה.
בעבר הרחוק, כידוע, ניתן היה לדעת במה אדם היה עוסק עוד אפילו לפני שהוא היה חושף זאת, לפי שם משפחתו - למשל, נגר, שמאי, תורג'מן (מתורגמן), צימרמן (בעל חדרים להשכרה), חלפון (חלפן), מועלם (מורה) ופישר (דייג). בהמשך זה נהיה טיפה יותר מורכב והיה צריך לשאול אדם כדי לדעת אם הוא חלבן, חייט, עורך דין, רופא, טבח או רתך, אבל היום גם זה לא מספיק. כלומר, גם אחרי שאדם אומר במה הוא עוסק, במקרים רבים לא ניתן לדעת במה הוא עוסק - גם אם מקצועו, לצורך העניין, נמצא במקום הראשון בדירוג המשרות המשתלמות ביותר בארה"ב (Enterprise Architect), במקום השלישי (Data Scientist), או במקום הרביעי (DevOps engineer).
לרוב הציבור אין מושג מה הטייטלים האלה אומרים - כלומר, מהי בעצם העבודה שמאחוריהם - ולא ממש קשה להבין מדוע: גם אחרי שמנסים להתעמק ולהבין את הגדרות התפקידים האלה זה לא לגמרי מובן עד שלא מתנסים בו בפועל, שכן גם פירוט העיסוק עמוס במונחים טכנולוגיים שלא אומרים כלום לאדם הלא טכנולוגי. ובכל זאת, ננסה שוב. אולי הפעם זה יצליח. להלן - מילון תפקידי ההייטק השלם, מ-A ועד Z. נעשה את זה הכי קליל שאפשר, עם מדגם די מייצג של משרות (בכל זאת, יש טריליון, אי אפשר הכל). נסו להתרכז.
Application security administrator
האדם האחראי על זיהוי כשלים באבטחת מוצרי הארגון ופיתוחיו, כמו גם על ייעוץ בנוגע לדרכים לפתרונם. עובד בשיתוף עם צוותי המהנדסים במטרה לשפר כל העת את רמת האבטחה של התוכנה. ברוב המקרים, מעסיקים יחפשו מישהו שמבין דבר או שניים בתהליכי פיתוח של אפליקציות ומודע לאתגרים העומדים בפני הצוותים העוסקים בכך. מדובר במשרת סניור שבה לניסיון ולידע יש חשיבות רבה.
Artificial intelligence security specialist
מומחה לאבטחת בינה מלאכותית הוא אחד התפקידים היותר נחשקים כיום בהייטק, אבל, איך לומר, לא כל אחד יכול. כדי להפוך למומחה כזה בארגון רציני דרושה כמות עצומה ידע משולב בהנדסה ובמדעי המחשב, שכן עליו לעשות שימוש במסגרת תפקידו ברמה גבוהה מאוד של ידע וכישורים על מנת ליצור מנוני הגנה מהימנים למכונות או לתוכנות שיודעות "לחשוב בעצמן".
Back-end developer
בחברת חומרה, הוא ממיר קודים לתכנון מעגל או שבב לקראת הייצור שלהם - כלומר, מהווה גורם מרכזי בתכנון ובייצור של שבבים. בחברת תוכנה, הוא אחראי על פיתוח יישומי אינטרנט בצד של השרת, לרבות כתיבת הממשקים - מה שדורש ממנו ידע בשפות תכנות שונות, בהן פייתון, ג'אווה ורובי. מדובר בעבודה הנדסית במשרה מלאה שבצדה, על פי רוב, לא מעט נסיעות לחו"ל.
Big data architect
ארכיטקט נתונים, כמו ארכיטקט מבנים, מתאר כיצד אמורה להיראות סביבת הנתונים והמבנה שלה. מהנדס הנתונים משתמש במידע שהוא מעביר לו כדי לבנות את הסביבה. בגדול, מדובר באנשים שתפקידם לעשות סדר בנתונים. בלעדיהם, כמויות עצומות של נתונים עסקיים הינם חסרי תועלת.
Business systems analyst
אנליסט המערכות העסקיות מתמחה בהסקת מסקנות ובגיבוש תובנות עסקיות בהסתמך על עיבוד וניתוח של מידע. על סמך המסקנות שלו, הארגון מקבל החלטות. כלומר, מדובר בחתיכת בורג.
Business intelligence specialist
מומחה לבינה עסקית, או אנליסט בינה עסקית, יודע לדוג מידע מוכמן, לזהות מגמות בשוק ולייצר כלים לאיתור ולניטור מידע נחוץ. מדובר במשרה רצינית ביותר, ששכרה בצדה (כמעט פי 2 מזה של אנליסט מערכות עסקיות).
Cloud architect
אדריכל הענן אחראי על המרת הדרישות הטכניות של פרויקט כלשהו לארכיטקטורה ולעיצוב של המוצר הסופי שלו. תוך כדי זה, הוא מגשר על פערים בין בעיות עסקיות לפתרונות בסביבת הענן - השרת שעליו מתבצעת למעשה פעילות הארגון, שנמצא במרחק רב מבסיס הפעילות. הוא עובד בצמוד מהדסי ה-DevOps במטרה לוודא שהטכנולוגיות שנבנות מתאימות לסביבה שבה הן אמורות לפעול.
Cloud developer
מהנדס תוכנה עם התמחות ספציפית במיחשוב ענן. אחד שיודע גם לתכנת וגם לחבר את זה לסביבת ענן באופן אפקטיבי ובטוח.
Cloud engineer
מומחה IT (טכנולוגיית מידע) שבונה ומתחזק מבני ענן.
Cloud system administrator
מנהל מערכת הענן מפתח, מתחזק ופותר בעיות בחיבורי הרשת של משאבי מיחשוב הענן בארגון.
Database administrator
מנהל מאגר הנתונים משתמש בתוכנה ייעודית כדי לשמור ולארגן מידע בארגון. הוא אחראי בין השאר על תכנון, הטמעה, פענוח, אבטחה ופתרון בעיות בכל מה שנוגע למידע.
Data quality manager
תפקידו של מנהל איכות המידע הוא להבטיח שהמידע שעליו מתבסס הארגון הוא "איכותי" - כלומר, עומד בסטנדרטים גבוהים בכל הנוגע לאיסופו ועשוי לתרום לצמיחתו ולהצלחתו של הארגון.
Data analyst
אנליסט המידע סוקר מידע גולמי ומחלץ ממנו תובנות לגבי הלקוחות של הארגון ודרכים שבהם ניתן להשתמש במידע כדי לפתור בעיות שונות. כחלק מהתפקיד, אנליסט המידע מעביר את הנתונים שהוא אוסף להנהלת הארגון ולבעלי המניות.
Data analytics developer
מפתח עיבוד המידע מספק לארגון את התוכנה שבאמצעותה ניתן לערוך אנליסטיקה מדויקת של הנתונים.
Data scientist
מדען המידע עובד בצמוד לבעלי המניות בארגון על מנת להבין את מטרותיהם ולהחליט איזה מידע צריך הארגון כדי לסייע להם להכיע אליהן. עובדי ההייטק האלה מעצבים תהליכים של זרימת מידע ובונים אלגוריתמים ומודלים שונים במטרה לחלץ את המידע שהארון זקוק לו ולאחר מכן מסייעים להנהלה לפענח אותו.
DevOps engineer
המושג DevOps מתאר קונספציה של תרבות ארגונית שמדגישה את שיתוף הפעולה והתקשורת בין מפתחי התוכנה לשאר אנשי ה-IT שבחברה, תוך העדפה תמידית של אוטומציה. המטרה היא לזרז ולייעל תהליכים בכל הנוגע לפיתוח תוכנה, ותוך כדי זה לחזק את האמינות והיציבות שלה. כלומר, לשלב באופן כמה שיותר הוליסטי בין אגף התכנות לאגף טכנולוגיות המידע. תפקידו של מהנדס ה-DevOps הוא לפתח כלים ומתודולוגיות לאיזון בין הצרכים השונים של כל אחד מהצדדים לאורך מעגל החיים של פיתוח התוכנה. הכלים האלה יכולים להיות קודים, עדכונים וכלי ניטור ותחזוקה.
Enterprise architect
האדם שאחראי על פעילותן הרציפה ועל תחזוקתן של הטכנולוגיות בארגון, כמו גם של השירותים שהוא נותן ומקבל. מטרתו היא לצפות מראש, לשפר ולשדרג את שירותי החברה, התוכנה והחומרה. מדובר בתפקיד בכיר הטומן בחובו אחריות רבה, שלא בכדי נמצא בראש דירוג תפקידי ההייטק המשתלמים ביותר.
Front-end developer
מפתח פרונט-אנד בונה אתרים ואפליקציות באמצעות שפות רשת כמו Java, HTML ו-CSS.
IT coordinator
מומחה לטכנולוגיות מידע ולתחזוקת מחשבים שמסייע לארגונים לתפעל את המחשבים ואת מערכות התקשורת הפנימיות.
IT systems architect
מקצוען בתחום טכנולוגיות המידע ורשתות התקשורת המוביל את הפיתוח ואת ההטמעה של מערכות מיחשוב ברשת הארגונית.
IT security engineer
תפקידו של מהנדס אבטחת המערכות הוא לדאוג לתפעולן השוטף של המערכות הארגוניות, לתיקון באגים ובעיות ולמענה לתקריות אבטחה בזמן אמת.
Information assurance analyst
עובד בכיר שנושא במגוון תפקידים הנוגעים להטמעה של שינויים במערכות תוכנה. אחריותו המרכזית נוגעת לסיכוני אבטחת סייבר ולהתאמת התוכנה להתמודדות עם סיכונים אלה.
Network architect
אדריכל הרשת מעצב מערכות LAN ו-WAN המשתמשות להעברת מידע, לרבות מערכות תקשורת פנים-ארגוניות.
Network administrator
האחראי על תחזוקת מערכות התקשורת של הארגון ועל רצף פעילותן.
Platform engineer
מהנדס תוכנה המתמחה ביצירת פלטפורמות, כלים וממשקים שניתן לעשות בהם שימושים שונים.
Product manager
מנהל המוצר אמור לזהות את צרכי הלקוח ולהתאים להם את מטרות הארגון. בין השאר הוא מגדיר מראש כיצד אמורה להיראות הצלחה של המוצר ומוביל צוות שאמור להפוך את החזון למציאות.
Reliability engineer
מהנדס האמינות עוסק בהערכת הסתברות לתקלות, במניעת תקלות, בשיפור הבטיחות האמינות ובתחזוקת מוצר או מערכת. לצורך כך הוא נעזר בתוכנות החוזות אמינות.
Software quality assurance analyst
האדם האחראי בארגון על ניסוח עקרונות וסטנדרטים של איכות במהלך פיתוח תוכנה, המלווים את התהליך לכל אורכו ומתווים את אופיו.
Service desk analyst
עובד שתפקידו לספק תמיכה טכנית ללקוחות החברה ולעובדיה.
Technical product manager
מנהל מוצר עם רקע טכני עשיר, שמתמקד בניהול הצד הטכני של פיתוח המוצר.
UI designer
מעצב UI אחראי לעיצוב כל העמודים שקשורים לממשק המשתמש, כולל האלמנטים האינדיווידואליים שמופיעים בעמודים אלה. עליו לוודא שכל מסך בנפרד נראה טוב ושכל העמודים משתלבים יחד לכדי ממשק נאה.
UX designer
תפקידו של מעצב UX הוא לגרום למוצר או לשירות להיות נוח לשימוש, מהנה ונגיש. בקיצור, לגרום לכך שחווית המשתמש תהיה טובה באופן כללי.
Web developer
אדם שיוצר ומתחזק אתרי אינטרנט.