סגור
באנר דסקטופ כלכליסט טק
מפגש מנטורים GROWTH - יואל בר אל מייסד ויור טראקס בשיחה עם ליעד אלידן מנכל Milestone
מימין: יואל בר אל, ממייסדי TRAX, וליעד אלידן, מנכ"ל Milestone (צילום: אוראל כהן)

+Growth
"לא להתאהב ברעיונות"

מפגש מנטורינג במסגרת פרויקט +Growth של כלכליסט ופועלים טק: יואל בר אל מ־TRAX וליעד אלידן מ־Milestone דיברו על איך לומדים להשתנות בזמן משבר, ולהתאים את החברה לשוק 

יואל בר אל, ממייסדי TRAX, שפיתחה פתרונות ראייה ממוחשבת ועיבוד נתונים לעולם הקמעונאות, נפגש עם ליעד אלידן, מנכ"ל Milestone, המפתחת פלטפורמה להטמעת ומדידת GenAI בארגונים.
השיחה נערכה במסגרת פרויקט +Growth של כלכליסט ופועלים טק לטובת חיזוק החוסן של תעשיית ההייטק בישראל - סדרת מפגשי 1:1 בין יזמים מנוסים לחברות סטארט־אפ בתחילת דרכן, שמטרתם לייעץ, לתמוך ולספק ידע על יזמות ויצירתיות, ניהול סטארט־אפים ובניית חברות לצמיחה.
יואל, ספר על משבר שנתקלת בו בתחילת הדרך ומה למדת ממנו שיכול לעזור ליזמים צעירים.
"החברה הראשונה שהקמתי, יחד עם שני שותפים, היתה חברה לפיתוח קוד של תוכנה והשקענו שם הרבה מאוד משאבים. לקח לנו שנתיים וחצי לפתח שפה לפיתוח תוכנה שנקראת טרסוס רק כדי לגלות שבסוף התהליך כל כלי פיתוח התוכנה בעולם הפכו לחינמיים. עד אז גבו על זה כסף, גם על כלי הפיתוח וגם על השפה והקומפיילרים. למעשה לא היתה לנו ברירה אלא להוציא את זה כקוד פתוח כי אף אחד לא ישלם כסף על שפה כשכל השפות האחרות בשוק הן חינמיות, ועוד על שפה חדשה.
"למדתי מזה שני דברים: אחד, לדעת לקרוא לאן השוק הולך, לראות לאן הדברים מתפתחים, וגם לראות שגם מהמשבר הזה צמחו הזדמנויות וידענו לעשות פיבוט (שינוי כיוון לחברה/למוצר - מ"מ) ולהפוך את החברה למשהו אחר".
עצת הזהב של יואל בר אל, TRAX: "לא לשקר לעצמך. הרבה פעמים אנחנו אומרים מה שאנחנו חושבים שהצד השני רוצה לשמוע. מול עצמך - להאמין במה שאתה אומר"

ליעד, מה הקושי הגדול שנתקלת בו בשנה האחרונה?
"הקושי הכי גדול הוא באווירת המלחמה, לא לדעת מה יהיה עתיד החברה. למשל, השבוע ה־Head of Engineering שלי במילואים. במיוחד כשיש לך פחות מעשרה אנשים בצוות, לכל אחד יש משמעות. גם בנוגע לגיוס כספים עתידי - עד עכשיו זה לא פגע בי אבל שומעים על בעיות מסביב. לפני שנה התחילה מלחמה באוקראינה, מהפכה משפטית... עכשיו אנחנו בשנת מלחמה, כל הדברים האלה מוסיפים לחץ לחיי היזם. אם לפני זה אי־הוודאות היתה בפיצ'רים, הלקוחות, עכשיו אי־הוודאות היא הפוליטיקה, הכלכלה, שזה עוד נדבך מאוד עיקרי".
יואל, מה ייעצת לו?
"כל תקופה של קושי - זה יכול להיות הקורונה, עכשיו מלחמה - היא זמן לפעול יותר 'רזה' מבחינת החברה, לצלוח את התקופה הקשה, ובדרך כלל אחרי כל תקופה קשה מגיעה תקופה של צמיחה, ולכן גם אולי שווה לחכות טיפה בגיוס כי אני חושב שהתקופה בעתיד, חצי שנה וקדימה, תהיה טובה יותר לגיוסים".
מה למדתם אחד מהשני?
יואל: "מאוד נהניתי לראות את המחשבה על המוצר. איך שהוא התחיל וההתפתחות שלו. עדיין אין פה הלימה מלאה לצרכים של השוק ולעשות מטמורפוזה למה שהשוק צריך. אנשים מאוהבים ברעיונות שלהם ומאוד אהבתי את השינוי הזה שליעד עשה וזה משהו שאני יכול ללמוד ממנו גם עבור עצמי, להסתכל ולתקף כל הזמן את ההחלטות והדרך, ולשנות כשהמציאות משתנה סביבך".
ליעד: "זה מדהים לראות שמישהו שניהל מאות אנשים שומע פרטים שהם מאוד טכניים ויכול להיכנס לפרטים הקטנים. אני יוצא עם הרבה מחשבות על המוצר ברמת המסר העסקי, שילוב בין המוצר לביזנס - מתוך ראייה של מישהו כמו יואל שהיה עם סטארט־אפים והגיע למצב של מכירות ענק ומאות עובדים, וזה נותן המון ערך".
ספרו על משהו מעניין או מפתיע שלמדתם אחד על השני.
ליעד: "שהבן של יואל משרת באותה יחידה כמוני - מיתר־מורן".
יואל: "שלליעד יש שותף אירי שאותו הכיר במהלך חילופי סטודנטים שעשה בטריניטי קולג' בדבלין".
מיכל קיסוס הרצוג, מנכ"לית פועלים טק שיזמה את פרויקט +Growth אמרה: "בשיחות שלי עם יזמים, אני תמיד מדברת על פיתוח היכולת להבין מבעוד מועד איפה הם היו רוצים להיות בעתיד, מאילו טעויות אפשר להימנע, ומה הלקחים העתידיים שלהם - בדגש על כבר היום. היכולת הזו מאפשרת ליזמים לכתוב את דרכו של הסטארט-אפ שלהם בעצמם. יזם שנותן ליכולת הזו מקום, יודע להתנהל טוב יותר ונכון יותר גם אל מול תרחישים לא צפויים או לא מתוכננים".