מיקרוסופט חשפה את ווינדוס 365: תאפשר להתחבר למערכת בענן מכל מקום
מיקרוסופט חשפה את ווינדוס 365: תאפשר להתחבר למערכת בענן מכל מקום
החברה הציגה במסגרת כנס השותפים שלה את גרסת הענן של מערכת ההפעלה הוותיקה; מדובר למעשה בפלטפורמה שמאפשרת לכל אחד גישה למחשב הווינדוס שלו מכל מקום בו הוא נמצא, ולא משנה מהם אמצעי הגישה שלו - מחשב, טאבלט, או סמארטפון, ובין אם מדובר ב-PC, לינוקס או אייפד ומק
זה כבר שנים רבות שמיקרוסופט מנסה לפצח את הרעיון של מערכת הפעלה מבוססת מחשוב ענן, ועד כה לא היתה לה הצלחה יתרה בעניין. גוגל הציגה את כרום OS שמציעה רעיון, דומה אך עם יישום שונה ומוגבל יותר. כעת נראה שסוף סוף יש למיקרוסופט תשובה אחרי כמעט 10 שנים: החברה חשפה היום (ד') במסגרת כנס השותפים שלה את ווינדוס 365 - גרסת הענן של מערכת ההפעלה הוותיקה.
מדובר למעשה בפלטפורמה שמאפשרת להזרים את ווינדוס לכל מכשיר, מחשב, טאבלט, או סמארטפון, בין אם מדובר ב-PC, מחשב לינוקס או אייפד ומק. חשוב להדגיש: זו אינה טכנולוגיה מהפכנית, מבחינה זו שמדובר בסך הכל בגישה מרחוק למחשב שיושב בענן של מיקרוסופט. זה מאוד מזכיר את ההתחברות למחשב מרוחק דרך אפליקציית Remote Desktop שמשמשת רבים לעבודה מהבית. בנוסף, חברות רבות מציעות שירותי וירטואליזציה שמציעים יכולות קרובות מאוד; סיטריקס היא דוגמה מצוינת לסוג כזה של שירות.
עם זאת, מדובר גם במשהו חדש לחלוטין. הרעיון הוא לאפשר לכל אחד גישה למחשב הווינדוס שלו מכל מקום בו הוא נמצא, ולא משנה מהם אמצעי הגישה שלו. בעוד שהתחברות למחשב מרוחק דורשת "מחשב" עליו מותקן ווינדוס, מספיק שהמחשב כבוי בגלל הפסקת חשמל או לא זמין מסיבה כזו או אחרת (למשל עדכוני מערכת ההפעלה, מתקפת כופר או סתם תקלה טכנית) כדי שלא ניתן יהיה לעבוד. לעומת זאת, מיקרוסופט מתחייבת שווינדוס 365 יהיה זמין כמו שירות הענן Azure - זאת אומרת 99.999% מהזמן. בנוסף יש כאן גם יתרון בדמות קלות השימוש והניהול של מערך מחשבי ווינדוס גדול.
על פניו, החברה מנסה להציע את השירות החדש בעיקר לחברות או ארגונים. תחום החינוך הוא גם מטרה הגיונית מאוד למוצר מעין זה. ווינדוס בתצורת ענן מציעה הרבה מאוד יתרונות לחברות שלהן מאות ואלפי עמדות מחשבים. זה משפר מאוד את השליטה של אנשי ה-IT במחשבי הרשת השונים, כאשר חברה יכולה לחסוך ולהחליף מחשבים בהפרשי זמן גדולים הרבה יותר. גם מבחינת אבטחה - קשה יותר לפרוץ למחשב כזה, וגם הרבה יותר קשה להשבית אותו דרך נוזקת כופר. אין צורך בשימוש ב-VPN להתחברות מרחוק למשל ואין גם צורך לדאוג לאבטחה של מחשבי עובדים בדרכים. ברגע שהמחשב סגור, תיאורטית אין שום דרך לגשת אליו מלבד דרך חשבון המשתמש. בנוסף, גם אם האקר פורץ למחשב בענן, הוא לא יוכל להשתמש בו למעבר לשרתים אחרים.
המערכת תומכת בכל האפליקציות הקיימות, מכיוון שמדובר בסופו של דבר בווינדוס. יכול להיות שבהמשך מיקרוסופט תציע גם גרסה לצרכנים פרטיים או עסקים קטנים. אך חשוב להדגיש שמערכת הפעלה שעובדת בענן תלויה מאוד ברוחב פס מספיק לכל משימה שאינה שימוש באופיס או גלישה באינטרנט. כך, למשל הזרמה של סרט עשויה להיות קצת בעייתית ועל משחק עתיר ביצועים כנראה אין מה לדבר כרגע, זאת למרות שלמיקרוסופט יש את שירות הזרמת המשחקים xCloud.
כדי להתחבר לווינדוס בענן המשתמש יוכל להשתמש בדפדפן או באפליקציית Remote Desktop. החברה תציע מנוי פר משתמש ועם תמחור משתנה בהתאם לגודל. השירות יושק רשמית ב-2 באוגוסט, ואז גם נדע את המחיר. ניתן יהיה להזרים את ווינדוס 10 או 11, והיא תציע כ-12 סוגים שונים של מחשבים - ממחשב בסיסי עם מעבד בודד, 2 גיגה-בייט זכרון פעולה ו-64 ג''ב מרחב אחסון ועד מחשב עם 8 מעבדים, 32 ג''ב זכרון פעולה (RAM) ו-512 ג''ב של אחסון. יהיו שתי גרסאות, ביזנס ואנטרפרייז, אחת לעסקים קטנים ובינוניים והשנייה לחברות גדולות ורב לאומיות.
לא ברור לאן תלך מיקרוסופט עם היוזמה הזו. האם זה יישאר שירות לעסקים, או שהיא גם תציע אותו לצרכנים פרטיים? לכאורה יש כאן יתרון גדול בכך שלא צריך מחשב חזק או חדש כדי להריץ את המערכת. מספיק מחשב עם דפדפן. תיאורטית, גם כרומבוק שעולה 100 דולר יספיק. אפילו טאבלט סיני זול יעשה את העבודה. לא ברור אם יצרניות המחשבים יאהבו את הרעיון הזה, שכן הוא עשוי לייתר רכישה של ציוד מחשוב יקר. אבל הוא גם ימקד המון כוח בידיים של מיקרוסופט על חשבון חברות טכנולוגיה אחרות.
האם זה דבר טוב לחברה שנמצאת על הכוונת של וושינגטון בנושאי הגבלים עסקיים? ימים יגידו.