סגור
באנר דסקטופ כלכליסט טק
כריסטיאן סמולס ראש ועד עובדים אמזון ניו יורק
כריסטיאן סמולס, ראש ועד עובדי אמזון ניו יורק (צילום: רויטרס)

פרשנות
אחרי גל הפיטורים: אמזון פנויה להמשך ניצול עובדי המחסנים

18 אלף העובדים שפיטרה השבוע ענקית הקמעונאות הם ברובם אנשי הייטק מקצועיים שעסקו בפרויקטים טכנולוגיים כושלים של החברה. להם אין צורך לדאוג. הם ימצאו עבודה חדשה במהרה. המצוקה האמיתית היא עדיין של העובדים השעתיים שבזכותם אמזון הפכה למפלצת

אמזון יוצאת לגל הפיטורים הגדול ביותר שידעה ב-28 שנות קיומה והגדול ביותר (במספרים אבסולוטיים) שהכריזו עליו עד כה חברות הטכנולוגיה - ואנחנו רק בשבוע הראשון של 2023. אמזון צפויה לפטר יותר מ-18 אלף עובדים – כמעט כפול ממה שהעריכה ודיווחה עליו בנובמבר האחרון.
מנכ"ל החברה אנדי ג'סי הסביר במכתב פתוח כי הפיטורים נועדו להתמודד עם תנאי "אי הוודאות" של הכלכלה הנוכחית ומגיעים בעקבות "גיוס עובדים מהיר של השנים האחרונות". "השינויים יעזרו לנו לממש את ההזדמנויות ארוכות הטווח שלנו עם מבנה עלויות חזק יותר". הפיטורים צפויים להתחיל ב-18 בינואר ולכלול עובדים בחנויות הפיזיות של החברה (כמו אמזון פרש ואמזון גו), במחלקות במשאבי האנוש, ועסקי המכשירים (לרבות אלקסה).
אמזון היא, כמובן, לא חברת הטכנולוגיה הראשונה שמחליטה על צעדי התייעלות. חברות טכנולוגיה רבות אחרות נוהגות בחודשים האחרונים כמותה, כשהן מגיבות מצד אחד לאינפלציה הגואה ולחששות ממיתון ארוך, ומאידך מכירות בכך שהן יכולות לקצץ בכוח האדם שלהן. כך למשל פייסבוק (היום מטא) הודיעה על קיצוץ של 11 אלף עובדים (שהם כ-10% מעובדי החברה), סיילספורס על פיטורים של 7,000 עובדים (כ-10% מעובדי החברה) וסך הכל כאלף חברות טכנולוגיה פיטרו בחודשים האחרונים 150 אלף עובדים ברחבי העולם, כך לפי Layoffs.fyi. למזלם של מרבית העובדים המפוטרים, הם מוצאים עבודה במהרה: לפי סקר של ZipRecruiter שפורסם לאחרונה, 79% מכל העובדים המפוטרים מצאו עבודה חדשה בתוך שלושה חודשים ו-40% מהמפוטרים מצא עבודה חדשה בתוך חודש.
1 צפייה בגלריה
מנכ"ל אמזון אנדי ג'סי
מנכ"ל אמזון אנדי ג'סי
מנכ"ל אמזון אנדי ג'סי
(צילום: בלומברג)
אמזון אולי מפטרת מספר עובדים גדול יותר מכולן באופן אבסולוטי, אך מדובר במספר מתון באופן יחסי. רק 6% מעובדי הנהלת התאגיד שבו מועסקים 300 אלף עובדים ושבריר ממספר העובדים העולמי שלה, שעומד על 1.544 מיליון. החברה עצמה היא המעסיק הפרטי השני הגדול בארה"ב והחמישי בגודלו בעולם. הזינוק החד ביותר בהיקף העובדים שלה התרחש בשנה הראשונה של מגפת הקורונה, בין יולי לאוקטובר 2020, אז גייסה 350 אלף עובדים וחצתה לראשונה את סף מיליון העובדים - מרביתם עובדים שעתיים.
העובדים השעתיים הללו - עובדי המחסנים, שליחים וחנויות פיזיות - הם לא עיקר העובדים שמפוטרים בגל הנוכחי, אבל הם העובדים שאפשרו את מה שג'סי כינה "צמיחה מהירה". עם פרוץ מגפת הקורונה נכנסה אמזון לתקופה של צמיחה יוצאת דופן: ההכנסות מפעילות המסחר המקוון שלה זינקו בחדות והיא סיכמה את השנה הרווחית בתולדותיה – 33 מיליארד דולר.
את השנה הרווחית הזו היא מינפה לטובת גיוס תחרותי במיוחד של עובדים ממגזר הטכנולוגיה - ולא כדי לשפר את תנאי עבודתם של שעל כתפיהם הוטל הנטל הפיזי והסכנה הבריאותית. אחרי מאבק מתוקשר של העובדים הללו הסכימה החברה להעניק להם העלאה זמנית של 2 דולר לשעה, אבל תנאי העסקתם נותרו קשים ושיעור העזיבה שלהם נותר יותר מכפול משיעור העזיבה בתעשייה.
תנאים אלה הובילו בשנה אחרונה לגל של התאגדויות של עובדי מחסני החברה בארה"ב – בפעם הראשונה בהיסטוריה של אמזון. הביקורת על התנאים הקשים, כמו גם מחקרים פנימיים של החברה שהעריכו כי היא צפויה בקצב הנוכחי למצות את כוח העבודה השעתי שלה עד 2024, הביאו את אמזון להעלות את השכר השעתי של העובדים לכ-18 דולר לשעה, אולם תנאי עבודתם נותרו קשים ושיעור הפציעות שלהם הוא הגבוה ביותר בתעשייה.
כעת, אמזון פונה לפיטורים של אלפי עובדי טכנולוגיה בפרויקטים הפסדיים, שימצאו עבודה חדשה במהירות. כך היא לכאורה תוכל לתחזק "מבנה עלויות יעיל" יותר לשניים הקשות הבאות. את עיקר כוח העבודה שלה לא צריך לפטר ואין מה לייעל - הם מייצרים רווח היסטורי לחברה ופשוט מנוצלים עד תום.