דו"ח טכנולוגיבעקבות תקלת הענק: מה בדיוק קרה בפייסבוק, ומה יקרה עכשיו?
דו"ח טכנולוגי
בעקבות תקלת הענק: מה בדיוק קרה בפייסבוק, ומה יקרה עכשיו?
קריסת פייסבוק בעיצומו של המשבר התדמיתי הגדול ביותר של החברה מאז פרשת קיימברידג' אנליטיקה גרמה לחברה לנזק עצום, ואפילו מנעה מעובדיה להיכנס למשרדים. מה בעצם קרה שם, והאם ניתן לראות באופק עתיד נטול פייסבוק?
יש משהו אירוני בכך שפייסבוק קורסת דווקא בעיצומו של המשבר התדמיתי הגדול ביותר שלה מאז פרשת קיימברידג' אנליטיקה – קריסה ממשית שמסמלת את הקריסה התדמיתית, ארגונית ומוסרית שמלווה את החברה זה זמן רב.
קריסה כל כך הרסנית וממושכת, כל כך מושכת תשומת לב, שיש גם כמה שתהו האם לא מדובר במשבר יזום, כזה שנועד להסית את האש מהמשבר הגדול יותר שמעיב על ענקית הטכנולוגיה בימים אלו (שמועת פייק ניוז שלא זכתה לתפוצה רבה, בעיקר כי הכלי העיקרי להפצת פייק ניוז – פייסבוק – לא תפקד).
מדובר בכל מקרה בהשערה נטולת רגליים: הקריסה שנמשכה קרוב לשש שעות עלתה לפייסבוק, לפי הערכות, 60 מיליון דולר בהכנסות אבודות, ולאור הדליפה הגדולה שסיפקה עובדת החברה לשעבר פרנסס האוגן, הסיכוי שניסוי חבלה מכוון שכזה לא יצא לאור קלוש.
זו היתה רק תקלה טכנית, אירונית בתזמון שלה אך בוודאות גבוהה נטולת מניעים זדוניים מצדה של החברה (ונקווה שלא אתבדה בימים הקרובים בעקבות איזו הדלפה מתוקשרת נוספת). אז יום אחרי שכולנו נאלצנו להזכר איפה קבור יישום ה-SMS בטלפון שלנו, אפשר לנסות לענות על שלוש שאלות: מה בדיוק קרה, איך זה השפיע על משתמשים ועסקים, ומה יקרה עכשיו?
במרכז התשובה למה קרה עומדים שני כלים בסיסיים של הרשת: Domain Name Server (DNS) ו-Border Gateway Protocol (BPG), שמפחידים הרבה פחות מכפי שהם נשמעים. DNS מכונה פעמים רבות ספר הטלפונים של האינטרנט (או רשימת אנשי הקשר למי שלא נתקל בחייו במוצר הפיסי בן מאות העמודים שהשימוש העיקרי שלו היה כבוסטר לילדים בארוחות משפחתיות). כתובת אתר כמו facebook.com אינה הכתובת האמיתית של האתר. זו היא דווקא כתובת ה-IP שלו, רצף של כמה מספרים שבמקרה של פייסבוק נראה כך: 157.240.3.35. שרת DNS פשוט מתרגם את הכתובת המוכרת לכתובת ה-IP, וכך יודע לנווט אותנו למקום הנכון. וכשהוא קורס, אי אפשר להגיע לאתר.
רק סימפטום של הבעיה
"התקלה בפייסבוק נגרמה על ידי DNS, ואולם זה רק סימפטום של הבעיה", אמר לאתר וויירד טרוי מארש, סמנכ"ל המחקר של חברת מודיעין הסייבר Bad Packets. לדבריו, ולדברי מומחים אחרים, התקלה קשורה לכך שפייסבוק הסירה מהאינטרנט את מערכת ה-BGP שלה.
"זה הפרוטוקול הבסיסי ביותר של הרשת", הסביר ל"כלכליסט" חוקר אבטחת המידע העצמאי נעם רותם. "זו הדרך של הרשת להחליט מה הנתיב הקצר והיעיל ביותר בין נקודה לנקודה. נניח אם אתה רוצה להגיע לפייסבוק, אתה מבקש מספק הרשת שלך, והוא משתמש בפרוטוקול הזה כדי לתכנן את הנתיב של החבילות שלך. אם יש שיבוש בפעילות שלו, זה מה שקורה". השרתים של פייסבוק עדיין היו פעילים, אבל לא ניתן היה למצוא אותם. "בקשות המידע שנשלחו אליהם נפלו לחור שחור", אמר מארש.
תקלת BGP אינה נפוצה במיוחד, והשאלה הגדולה היא מה קרה שהוביל להסרת המערכת. לדברי פייסבוק, מדובר בלא יותר מטעות בהגדרות. "צוותי ההנדסה שלנו למדו ששינוי קונפיגורציה בנתבים שמתאמים תעבורה בין הדאטה סנטרים שלנו גרמו לבעיות ששיבשו את התקשורת הזו", אמרה החברה בהודעה שפרסמה הבוקר, "השיבוש גרם לאפקט מצטבר על הדרך שבה הדאטה סנטרים שלנו מתקשרים, ועצר את השירותים שלנו".
התוצאה של כל זה היה השבתה מוחלטת וממושכת של כל שירותי הליבה של פייסבוק. ולא רק הם סבלו. התקלה היתה פגעה גם בשירות Login with Facebook שאתרים חיצוניים רבים משתמשים בו. היא גם פגעה בכלי העבודה הפנימיים של החברה, הקשתה על עובדים לתקשר ביניהם ואפילו שיבשה את הגישה הפיסית למשרדים שלה. כתבת הטכנולוגיה של הניו יורק טיימס, שירה פרנקל, דיווחה שעובדים לא הצליחו להיכנס לבניינים במטרה להעריך את היקף התקלה, מכיוון שתגי הגישה שלהם לא תפקדו, ואלו שהיו בתוך הבניינים לא הצליחו לפתוח את חדרי הישיבות.
עובדים אחרים לא הצליחו להוציא ולקבל שיחות בטלפונים של העבודה, וגם מערכת התקשורת הפנימית הושבתה "זה תוהו ובוהו כאן, גם כל המערכות הפנימיות קרסו", סיפרו עובדים לכתב AP, שלדבריו נאלצו לעשות את הנורא מכל: לתקשר באמצעות אאוטלוק. וזה לא מגיע לאף אחד, אפילו לא לעובדי פייסבוק. שיבושים פנימיים אלו מסבירים גם למה הרשת החברתית וגרורותיה הושבתו לזמן רב כל כך: אם עובדים לא יכולים לתקשר בצורה שוטפת, לא יכולים אפילו להכנס לבנייני החברה, הם לא יכולים לתקן את התקלה.
במדינות מתפתחות פייסבוק היא כמו אינטרנט
לגבי ההשפעה של הקריסה, זו היתה רחבה הרבה יותר מאשר חוסר יכולת לקבל עדכונים מהקבוצה של השכונה בווטסאפ או להפיץ פייק ניוז על חיסונים ברשת החברתית. בישראל אולי זו היתה הפרעה זוטא, מה גם שהתקלה נפלה בעיקר על שעות הערב והלילה כאן, אך בעבור רבים היא הובילה לשיבוש משמעותי.
במדינות מתפתחות רבות, עם תשתיות אינטרנט רעועות וטלפונים חלשים יחסית, פייסבוק היא שוות ערך לאינטרנט. פייסבוק מציעה גרסת לייט של השירות שבמדינות אלו פעמים רבות ניתנת לשימוש שלא נספר להיקף התעבורה המרבי שבחבילת הגלישה. מאות מיליונים של גולשים, אולי אפילו מיליארדים, מבצעים את כל הפעילות המקוונת שלהם דרך פייסבוק, ובעבורם התקלה היתה שקולה לניתוק מוחלט וממושך מהרשת.
לכך נילוו שיבושים בעבודה השוטפת של ארגונים רבים. "כשפייסבוק מושבתת אני מפסיד אלפי דולרים במכירות", אמר לניו יורק טיימס מארק דונלי, מייסד מותג האופנה HUH Clothing "זה אולי לא נשמע הרבה לאחרים, אבל הפסד של ארבע או חמש שעות במכירות יכול להיות ההבדל בין לשלם את חשבון החשמל או את שכר הדירה החודש".
סמיר מוניר, בעלים של שירות משלוחי מזון בדלהי, אמר שהוא לא יכול ליצור קשר עם לקוחות כדי לספק הזמנות, כי הוא מנהל את כל הפעילות העסקית שלו דרך פייסבוק ו-וואטסאפ. "הכל מושבת, כל העסק שלי מושבת", סיפר. הגיימר האמריקאי דאגלס וניי, שמתפרנס ממנויים בתשלום בפלטפורמת Facebook Gaming הושבת גם הוא מעבודה: זה קשה כשפלטפורמת ההכנסה העיקרית של הרבה אנשים מושבתת. מצב מפחיד".
השיבושים ב-Login with Facebook חסמו את הגישה של גולשים לאפליקציות ושירותים חיצוניים רבים, דוגמת אתרי קניות, טלוויזיות חכמות ואפילו מכשירי IoT בביתם. "היום, התלות שלנו בפייסבוק – ובנכסיה דוגמת ווטסאפ ואינסטגרם – הובררה בצורה חדה", אמרה לניו יורק טיימס פרופ' ברוק דאפי מהמחלקה לתקשורת של אוניברסיטת קורנל. "הפתאומיות של התקלה מדגישה את חוסר היציבות הגבוה שנובע ממבנה של כלכלת עבודה דיגיטלית".
שינוי? לא ממש
התשובה לשאלה מה יקרה עכשיו אינה פשוטה, וכרוכה במידה מסוימת של תחזיות וניחושים. מפתה להגיד שזו תהיה קריאת השכמה למיליארדי הגולשים בפייסבוק וגרורותיה, שיבינו עד כמה הם תלויים בחברה אחת ויתפנו לחפש חלופות טובות יותר; שדווקא האירוע הזה, ולא כל השערוריות, המחדלים והכשלים שליוו את החברה, יבשר את תחילת הסוף שלה. אפשר לדמיין שרבע היממה נטולת הפייסבוק פקחה את עיני העולם, שיאמץ עתה חלופות כמו סיגנל, טיקטוק וטוויטר.
אפשר לדמיין, אבל זה כנראה יישאר בדימיון. כי אנשים, עמוק עמוק בפנים, הם בעיקר עצלנים. מעדיפים את מה שמוכר ונוח, לא רוצים להשקיע זמן בחיפוש ולמידה של משהו חדש וזר. אם אין לנו ברירה נעשה את זה. אם השירות שבו אנו משתמשים יסבול משיבושים ותקלות תכופים שיהפכו אותו לבלתי שמיש בעליל, ננטוש אותו בלי יותר מדי רגשות אשם לטובת אחד אחר. תקלה אחת, אפילו ארוכה כמו זו, אינה מספיקה על מנת לבצע שינוי כזה. אם פייסבוק תתחיל לסבול משורה של תקלות מאסיביות חוזרות ונשנות שיהפכו את השירותים שלה לבלתי-שמישים או לא-אמינים דיים זה יכול לקרות, אבל זה לא המצב כרגע.
מה גם שהפגיעה הרחבה שנוצרה בעקבות התקלה מבהירה עד כמה עסקים והפעילות היומיומית שלנו ארוגים בצורה עמוקה בשירותי פייסבוק השונים. ומארג כזה מסובך, לא ניתן לפרום בקלות. התלות בפייסבוק גדולה מדי מכדי שאפשר יהיה להפרד ממנה בלי מחשבה שנייה. עסקים צריכים ליצור לעצמם מערך פעילות עצמאי שלא נסמך על טוב לבה ויציבותה של פלטפורמה גדולה, וסביר שבעקבות התקלה יהיו עסקים רבים שיעשו זו. אבל ספק אם נראה תנועה המונית של נטישה ומעבר לשירותים חלופיים, בטח מצד הגולשים. גם אחרי התקלה, כל החברים, אנשים הקשר והמשפיענים האהובים עליהם נמצאים עדיין בפייסבוק, ווטסאפ ואינסטגרם והכי קל להמשיך ולמצוא אותם שם. כל דבר אחר, זה מאמץ גדול מדי בשלב זה.
שש השעות נטולות הפייסבוק היו אירוע מביש מבחינת החברה, אבל הן גם הבהירו עד כמה היא חזקה ונוכחת בחיים שלנו, ועד כמה קשה להפרד ממנה גם אם מאוד רוצים בכך. זה לא מה שיעלים את פייסבוק מחיינו.
הזדמנות ליישם זמן נטול פייסבוק
ובכל זאת, אפשר למצוא משהו חיובי שיצא מהתקרית הזו: השעות בלי פייסבוק היו שקטות במיוחד. בלי הודעות מציקות בווטסאפ, בלי פוסטים מכעיסים ברשת החברתית. היה בזה משהו נעים, מרגיע, מהנה. אולי התקלה לא תגרום לנו לעזוב את שירותי פייסבוק, אבל היא בהחלט תזכורת מצוינת לכך שאנחנו לא חייבים לצרוך אותם בלי הפסקה, הזדמנות להפוך את הניתוק הכפוי להתנתקות יומית מבחירה. ניקוי ראש מרגיע, כמה שעות בסופו של יום. זה לא מסובך. אפשר פשוט לא להכנס לאפליקציות השונות, או להשתמש בפונקציות של מערכת ההפעלה של הסמארטפון שמאפשרות הגבלת קבלת פושים או מונעות כניסה לאפליקציות נבחרות בשעות מסוימות.
התקלה אולי הוכיחה עד כמה אנחנו צריכים את פייסבוק, אבל היא גם הדגימה שאנחנו לא צריכים אותם בכל רגע ורגע, יכולים להסתדר מצוין בלעדיהן לכמה שעות טובות. הפחתת הקף השימוש, התנתקות ערב קבועה, היא שינוי פשוט, נטול מאמץ שיעשה טוב לכולנו. שווה לעשות אותו.