לאישור המליאה: ביטול הדרישה לטביעת אצבע כתנאי להנפקת ת"ז או דרכון ל-10 שנים
לאישור המליאה: ביטול הדרישה לטביעת אצבע כתנאי להנפקת ת"ז או דרכון ל-10 שנים
ועדת הכנסת המפקחת על פעילות המאגר הביומטרי אישרה את החלטת שרת הפנים שקד לאפשר להנפיק תעודות הזהות ודרכונים עם תוקף מרבי של עשר שנים - ללא תלות במתן הסכמה לשמירת טביעות אצבע במאגר הביומטרי. ההחלטה טעונה את אישור מליאת הכנסת. פעילי זכויות דיגיטליות ברכו
בדרך להפסקת איסוף טביעות האצבע למאגר הביומטרי: שרת הפנים איילת שקד ביטלה היום (א') את הדרישה להפקיד טביעות אצבע במאגר על מנת לקבל תעודת זהות או דרכון עם תוקף ל-10 שנים. אף שרשמית עדיין יוכלו אזרחים לבחור לשמור במאגר הביומטרי את טביעות האצבע שלהם, השינוי מבטל בפועל את הצורך לעשות זאת. ועדת הכנסת המיוחדת שמפקחת על פעילות המאגר אישרה אחר הצהריים את החלטת השרה, תוך שהיא מאריכה ב-13 חודשים את הוראת השעה שמאפשרת לאסוף טביעות אצבע. ההחלטה טעונה עדיין את אישור מליאת הכנסת.
עד עתה, בעת הנפקת תיעוד ביומטרי, יכל אזרח לבחור האם לשמור במאגר הביומטרי את טביעות האצבע שלו (תמונת פנים נשמרה בכל מקרה). ואולם, אזרחים שסירבו "נענשו" בדמות קבלת תעודה עם תוקף לחמש שנים בלבד, בעוד שרק אזרחים שמסרו טביעות אצבע למאגר קיבלו תעודה לתוקף של עשר שנים. החלטה זו יצרה תמריץ כספי ופסיכולוגי מובהק לאשר שמירת טביעות אצבע במאגר.
כעת, עם השוואת התנאים בין מפקידי לסרבני טביעות האצבע, אין לאזרח כל סיבה מעשית להסכים להפקדת הטביעות – ובכך למעשה יסתיים בפועל האיסוף שלהן בפועל בצורה רחבה. עם זאת, מבחינה רשמית איסוף טביעות האצבע עדיין יותר, אחרי שוועדת הכנסת המפקחת על המאגר אישרה להאריך ב-13 חודשים את הוראת השעה המאפשרת לשמור טביעות אצבע במאגר. זאת, במקום שלוש שנים כפי שביקשה שרת הפנים.
"אני מציע להאריך את הוראת השעה עד לסוף חודש יוני 2023", אמר בדיון יו"ר הוועדה, ח"כ גלעד קריב. "אם המדינה לא תהיה מוכנה במועד הזה – לא נאריך יותר את הוראת השעה. למדינה יש אינטרס לא להחזיק בנתונים ביומטריים שלא לצורך. אין סיבה להגדיל מאגר טביעות אצבע שגם כך מתוכנן להימחק. ככל שתצומצם האפשרות לבחירת נתיב ביומטרי שאין בו צורך – כך ייטב".
לפי הודעת משרד הפנים, שקד "החליטה בהמשך להחלטתה על הארכת הוראת השעה עד להשלמת ההיערכות הטכנולוגית הנדרשת לביטול הצורך בשמירת טביעות אצבע במאגר הביומטרי, לשנות מהמצב הקיים ולאפשר כבר בשלב זה, הנפקת תעודות הזהות ודרכונים עם תוקף מירבי של עשר שנים, ללא תלות במתן הסכמה לשמירת טביעות אצבע במאגר הביומטרי. ההחלטה מגיעה לאור ההתקדמות הטכנולוגית בתחום והיערכות של הרשות הביומטרית בהתאם". בכך נעתר משרד הפנים לדרישת יו"ר הוועדה המשותפת שמפקחת על המאגר הביומטרי, ח"כ גלעד קריב, להנפקת מסמך ביומטרי ל-10 שנים ללא תלות בהסכמה על שמירת טביעות האצבע במאגר.
השלב הבא, מבחינת פעילי פרטיות ומתנגדי המאגר, יהיה לפעול לאיסוף כל טביעות האצבע ובהמשך למחיקת טביעות האצבע הקיימות והפיכת המאגר הביומטרי למבוסס תמונות פנים בלבד – כפי שהציעו לא מעט אנשי מקצוע ומומחים ובראשם הממונה על היישומים הביומטריים במערך הסייבר הלאומי, רועי פרידמן.
צבי דביר, מראשי התנועה לזכויות דיגיטליות, אמר בתגובה: "אין צורך במאגר הביומטרי. שרת הפנים היא הראשונה שמסתכלת לפרויקט הזה בלבן של העיניים, מבינה כמה הוא מיותר, ומבטלת את המגבלה שהונחה על כתפי מי שבחרו לשמור על הפרטיות שלהם. שנים שאנחנו נאבקים בפרויקט מיותר, פולשני, שמביא לבזבוז כספי ציבור ולאיום לא מידתי על החירות של אזרחי ישראל. אנחנו מקווים שזהו קו פרשת המים בפרויקט עגום, שראוי שייסגר מיד ולא ימשיך לסחוט את קופת המדינה ולהניב אפס תועלת ומקסימום סיכון".