סגור
באנר דסקטופ כלכליסט טק
אסוס זנבוק פולד 17
מחשב מתקפל אסוס זנבוק פולד 17 (רפאל קאהאן)

בדיקת כלכליסט
אסוס מציגה: מחשב נייד עם מסך מתקפל ומחיר בשמיים

עד לא מזמן, מחשבים ניידים לא ממש זכו למסכים מתקפלים כמו סמארטפונים. אל לנובו שהשיקה אחד כזה לפני שנה מצטרפת כעת אסוס עם ה-Zenbook 17 Fold. התצורה משלבת בין טאבלט למחשב מסורתי ומציעה כמה יתרונות כגון מסך ענק וניידות של מחשב קטנטן. בדקנו אם היתרונות האלה מתאימים לרוב המשתמשים ובעיקר האם יש לו תמורה למחיר

מסכים מתקפלים הם סוג של הבטחה שעדיין לא מימשה את עצמה. סמארטפונים בעל מסך מעין זה מתחילים רק כיום להפוך למוצר שמשתמש ממוצע יכול לרכוש - לפחות בחלק מהדגמים. הבעיה היא שהטכנולוגיה עדיין יקרה מאוד לייצור, גם אם היא עובדת מצוין. אם מסכים קטנים לסמארטפונים יקרים, אז ככל שמגדילים אותם המחיר עולה, שזה הגיוני. אבל השאלה היא מה היתרון שנקבל במסכים גדולים שניתן לקפל. לנובו היתה הראשונה לחשוב על זה כשהשיקה בשנה שעברה את הנייד המתקפל שלה שבדקנו כאן. כעת מצטרפת גם אסוס המתחרה לתחרות ובניגוד ללנובו שהתמקדה במחשב קטן וקומפקטי, באסוס חשבו בגדול עם Zenbook 17 Fold - מחשב בעל מסך בן 17 אינץ' כשהוא פרוס. התצורה שאסוס בחרה מאוד דומה לזו שלנובו הציגה, אך ישנם כמה הבדלים.
עיצוב ומבנה: מסך ענק מתקפל
הרעיון של אסוס הוא לייצר מחשב שיכול לתפקד גם כטאבלט וגם להציע מסך גדול מאוד, וכל זאת בתוך גוף שניתן לנייד בקלות. מסך מתקפל מתאים כמו כפפה ליד לקונספט הזה. תמצאו כאן שש תצורות עבודה שונות: מסך פתוח כטאבלט, מסך מקופל בחציו, תצורת מחשב נייד קטן, מסך פתוח נשען על הרגלית המובנית, תצורת ספר או מסך פרוס לאורך. ניתן לשלב כאן הרבה מאוד אפשרויות והמקלדת האלחוטית מקלה על כך, שכן ניתן לצמד אותה למסך בעזרת חיבור מגנטי.
המסך שהוא בעצם גם גוף המחשב כולל את כל הממשקים והחיבורים. הדבר היחיד שאולי חבל זה שהשוליים מעט עבים יחסית לממוצע כיום; כלומר זה לא נורא - אבל בתצורת מחשב נייד זה יותר בולט. זו גם תהיה ככל הנראה התצורה בה תעשו הכי הרבה שימוש - עם המקלדת הקטנה שמונחת על חציו התחתון של המסך תקבלו לפטופ 12.5 אינץ'. קצת קטן אבל מספיק לשימושים בסיסיים.

6 צפייה בגלריה
אסוס זנבוק פולד 17
אסוס זנבוק פולד 17
כך הוא נראה כלפטופ
(רפאל קאהאן)
בתצורת טאבלט לעומת זאת המצב קצת יותר בעייתי. נתחיל מהמשקל שעומד על כ-1.5 ק"ג רק למסך. זה הישג יפה שכן מעט מאוד מחשבים ניידים מגיעים למשקל הזה עם מסכי 17 אינץ'. אבל להחזיק מסך כזה ביד זה לא משהו שניתן לעשות יותר מכמה דקות בנוחות. ניחא, המסך הזה דווקא שימושי אם פורשים אותו על השולחן ומאפשר עבודה שיתופית. עוביו אינו מוגזם, כ-8.7 מ''מ כשהוא פתוח. מנגד הוא לא נסגר באופן מלא. כמו בפולד של סמסונג, גם כאן יש רווח בין שני חלקיו של המסך כשהוא מקופל. במחשב של לנובו אין את הבעיה הזו - אבל מנגד, גם אי אפשר לדחוס את מקלדת לתוכו - בעוד בזנבוק אין בעיה. המקלדת משתחלת ברווח בצורה מושלמת והנה חסכתם לעצמכם את הצורך למצוא מקום לטחוב בו את הפריט הנלווה החשוב הזה.
6 צפייה בגלריה
אסוס זנבוק פולד 17
אסוס זנבוק פולד 17
כך הוא נראה בתצורת טאבלט
(רפאל קאהאן)
קשה לומר שהעיצוב של הזנבוק יוצא דופן מקדימה. מאחור, אסוס דווקא ניסתה לתת לו קצת קטע מאגניב, אבל לטעמי זה קצת מוגזם. הגב מצופה במעין פלסטיק בעל גימור שמחזיר את האור כמו סוג של פריזמה. ישנו לוגו של הדגם וזהו. את החלק האמצעי של המסך מחפה מעין כיסוי בגימור עור שאמור לספק מראה יוקרתי ומתוכו נשלפת הרגלית. אגב, זו משמשת להעמדת המסך על השולחן כשהוא פתוח אופקית, אבל היא לא מאפשרת להעמיד את המסך אנכית שזה חבל אבל לא נורא. בנוסף היא לא מאוד יציבה כך שלא מומלץ להשתמש בתכונת הטאץ' של המסך במצב זה אם לא רוצים לראות אותו נופל על גבו. לסיום, אסוס אומרים שהציר קיפול טוב לשנים רבות של שימוש - עשרות אלפי פתיחות וסגירות. הוא מרגיש מאוד חזק ואין בעיה לשמור את המסך חצי פתוח בתצורת ספר. לסיכום, המבנה לא מושלם - אבל הוא עונה על רוב תסריטי השימוש האפשריים שיש לתצורת המסך המתקפל להציע, וזה החלק החשוב כאן.
חומרה: חזקה אבל לא לגיימינג
הזנבוק פולד מגיע עם מעבד i7 של אינטל דור 12 שמספק די והותר יכולת עיבוד. הוא מסדרת U שמיועד למחשבים דקים וקלים - כלומר זה לא הדגם הכי חזק בסדרה אבל הוא מספיק ל-99% מהמשימות השוטפות כולל בעבודה. השבב הגרפי המובנה Iris Xe אינו מיועד לגיימינג כלל אבל באופן מפתיע מסוגל להתמודד עם כותרים ישנים יותר בקלות יחסית בעיקר בזכות זיכרון פעולה נדיב בן 16 גיגה-בייט מסוג DDR5 המהיר. אפשר בקלות להריץ עליו גם פוטושופ למשימות עריכת תמונות קלילות או לפתוח גיליון אקסל עם מאות עמודות בלי שהמחשב ישהק. מה שכן, עריכת סרטונים זה כבר קצת כבד למעט אם מסתפקים בגזירה והדבקה. אל תנסו לבצע כאן המרות פורמטים או רינדור - זה יכול לקחת הרבה מאוד זמן. מרחב האחסון מספק 1 טרה-בייט בפורמט NVMe PCIe 4.0 כלומר מדובר בתקן אחסון מהיר ואמין.
6 צפייה בגלריה
אסוס זנבוק פולד 17
אסוס זנבוק פולד 17
המסך מאוד מרשים
(רפאל קאהאן)
המסך בן ה-17.3 אינץ' הוא גולת הכותרת כאן. מדובר בפאנל מבוסס OLED ברזולוציה של 2,560 על 1,920 פיקסלים כלומר 2K. לומר שהתמונה מעולה - לא מתחיל לתאר את איכות התצוגה. המסך בהיר מאוד עם עוצמה של 500 ניט שזה פי 2 מרוב מסכי המחשבים, ופורמט התצוגה הוא 4:3. כלומר מספק הרבה מאוד שטח נדל''ן להצגה של מסמכים ודפי אינטרנט. מנגד, ניגון סרטים בפורמט מסורתי של 16:9 משאיר כאן שוליים רציניים. עם זאת בשביל משימות עבודה שוטפות זה עדיף. הדבר היחיד שקצת הפריע לי זה ציפוי המסך שיחסית מבריק לסוג זה של מסכים. כלומר הוא משקף היטב את התאורה מסביב. אבל הבהירות הגבוהה מחפה על זה - אז נסלח ליצרנית. אגב, ישנו חיישן בהירות שעושה עבודה טובה בלהתאים את עוצמת הבהירות לדרישות סביבת העבודה גם כדי לחסוך בחיי הסוללה וגם כדי לשפר את איכות התצוגה. זו תכונה שרואים בעיקר בסמארטפונים וטאבלטים ונחמד לראות אותה גם במחשב נייד.
6 צפייה בגלריה
מחשב מתקפל אסוס זנבוק פולד 17
מחשב מתקפל אסוס זנבוק פולד 17
המרווח משמש למקלדת בדרכים
(רפאל קאהאן)
את כל החומרה מפעילה סוללה בת 4 תאים בעוצמה של 75 וואט-שעה. היא מספיקה בקלות לשמונה שעות בבהירות ממוצעת ואפילו יותר אם אתם מנמיכים אותה. מה שכן אין כאן טעינה מהירה ואחד משני שקעי ה-USB-C היחידים משמש לחיבור המטען. בנוסף אין כאן שקע בפורמט USB רגיל. אסוס אגב הבינו שזאת עשויה להיות בעיה וצירפו מתאם לשקע כזה בתוך ערכת המחשב. מעבר לזה יש שקע אוזניות רגיל וזהו. מהבחינה הזו זה קצת חבל, אבל כנראה שמגבלות המקום הזמין לא איפשרו יותר מכך. מה שכן, תקני הקישוריות האלחוטית הם הכי מתקדמים שיש - Wi-Fi 6E AX211 ובלוטות' 5.2.
בסך הכל לא מצאתי את עצמי בבעיה כלשהי בשימוש שוטף. אולי הייתי שמח לו היה כאן עוד שקע USB לחיבור כונן נייד למשל בתחתית המסך - כלומר בחלק שנמצא בבסיס כשהוא בתצורת מחשב נייד - שכן שני השקעים נמצאים בחלק העליון משני הצדדים. לקינוח יש כאן מצלמת רשת איכותית ברזולוציית 5 מגה-פיקסל שזה הרבה למחשב נייד - ושטובה גם לפתיחת הנעילה וגם לשיחות זום.
ממשק ותוכנה: מקלדת פושטית ומערכת הפעלה עדיין לא אפויה
הבעיה העיקרית שאני רואה בזנבוק פולד לא קשורה לאסוס ישירות כי אם למיקרוסופט. החברה עדיין לא הפנימה את תצורת המחשבים עם מסך מגע ו-ווינדוס 11 אינו יודע עדיין להתמודד עם ממשק טאץ' בצורה אופטימלית. לא מעט כפתורים עדיין קטנים מדי למחוות מגע למשל כדי לסגור חלון או להגדיל אותו. זה חבל כי מחשבים כאלה כבר זמינים כמה שנים. נו טוב, אולי בעוד עשר שנים יחשבו על זה שם ברדמונד.
כדי לפתור את הבעיה הזו אסוס צירפו אפליקציה שאמונה על השלמת החוסרים של ווינדוס בתחום. היא נחמדה מאוד, אבל קצת מעצבן להשתמש באפליקציה חיצונית כדי להפעיל פיצ'רים כאלה שכן זה קצת מגושם ופוגם בחויית השימוש. יש כאן גם אפליקציה נוספת שמשמשת לשליטה על מצבי המסך השונים, אבל שוב - זה דורש להתעסק עם אפליקציה נוספת מלבד ההגדרות של ווינדוס. לזכות אסוס ייאמר שהיא לא דחפה פה יותר מדי אפליקציות חיצוניות כהרגלה בקודש.
6 צפייה בגלריה
אסוס זנבוק פולד 17
אסוס זנבוק פולד 17
כספר המסך מאוד כבד
(רפאל קאהאן)
הבעיה העיקרית שלי היא עם המקלדת. זו אמנם מותאמת היטב לתצורה של הזנבוק. היא מתיישבת בול על החלק התחתון כשהוא מקופל למחציתו והופכת אותו למחשב נייד קטנטן עם מסך בפורמט 3:2. אבל זו מקלדת שמזכירה קצת מקלדות טאבלטים שאפשר לקנות באתרי מסחר סינים. אין לה למשל תאורה אחורית למקשים. אין אפשרות לחיבור חוטי והכל מתבצע דרך בלוטות'. כלומר צריך לטעון אותה מראש אם אתם מבלים זמן רב מול המסך בעבודה. הקלדה ארוכה דורשת מאמץ קל שכן הקלידים לא מספקים משוב טוב כמו שמקלדת אמיתית נותנת וקורה שמפספסים לפעמים את האות. הטראקפד קטנטן יחסית, אבל מדויק. בסך הכל זו לא מקלדת שאפשר לומר עליה שהיא מושלמת - בטח לא בקטגוריית המחיר של המחשב הזה. אבל היא מותאמת לגודל של המסך ובדרכים היא מספקת את הסחורה גם אם לא יותר מכך. אני הייתי ממליץ להשתמש במקלדת חיצונית אמיתית ועכבר ככל שניתן.
6 צפייה בגלריה
אסוס זנבוק פולד 17
אסוס זנבוק פולד 17
ווינדוס עדיין לא מספיק טובה בתמיכה במסכים מתקפלים
(רפאל קאהאן)
לסיום אני רוצה להתייחס לעניין השימוש בתצורות המסך השונות. מהניסיון (הלא-מאוד-ארוך) שלי עם הזנבוק פולד, רוב התצורות שהוא מספק לא מאוד שימושיות בחיים האמיתיים. כך למשל שימוש בתצורת ספר פתוח לא נותנת שום יתרון למעט אולי בקריאת ספר אלקטרוני או טקסטים ארוכים. וגם אז מדובר כאמור במסך כבד למדי - לא משהו שהייתי מחזיק יותר מכמה דקות בלי שיכאבו לי הידיים.
תצורת המסך הפתוח עובדת טוב עם הרגלית אבל רק בשימוש עם מקלדת. וגם אז אי אפשר ממש לשנות את זווית הצפייה. שימוש בטאץ' מעמיד בסכנה את המסך שיכול בקלות ליפול על גבו בלחיצה חזקה מדי. בתצורת מחשב נייד עם המקלדת על החלק התחתון, הקיפול של המסך קצת מפספס לפעמים בתצוגה, כלומר לעתים שולי המקלדת מסתירים חלק מסרגל המשימות.
לסיכומו של עניין, אסוס עבדו קשה כדי שהעבודה עם הזנבוק תתבצע בצורה מיטבית, אבל בינתיים חלק מהפתרונות עדיין מרגישים כמו טלאים ולא כמו פתרונות אפויים לגמרי לתוך המערכת. צריך לקחת זאת בחשבון כששוקלים את האפשרויות שהתצורה הזו מעניקה.
סיכום ואלטרנטיבות: טאבלט ענק ומחשב נייד קטן באותו המוצר - אבל המחיר גבוה מדי
מחירו של האסוס זנבוק 17 פולד הוא כ-16 אלף שקל. כן, לא טעיתם בקריאת המחיר, הוא גבוה יותר אפילו ממקבוק פרו עם אייפון פרו יחדיו או ממחשב גיימינג עם סמארטפון מתקפל של סמסונג. המחשב היחיד שמתחרה בו בתצורה הזו הוא כאמור הלנובו X1 Fold שגם הוא יקר מאוד, אם כי מעט פחות מהזנבוק. כלומר מדובר במוצר נישה שמיועד לסוג מסוים מאוד של משתמשים.
אני יכול לחשוב על אדריכלים, צלמים או פרסומאים ואנשי שיווק שרוצים להראות את מרכולתם באיכות גבוהה ללקוחות למשל. הוא לא מתאים לסטודנטים או חוקרים שכן קשה להזין בו נתונים. מי שמקליד הרבה ייאלץ להשתמש במקלדת חיצונית בלבד, וגם אנשי עסקים או עובדים בדרכים עשויים להעדיף מחשב מסורתי יותר. מנגד הוא עמיד למדי אז אולי במשימות תעשייתיות מסוימות הוא יוכל להבריק בזכות תקן עמידות צבאי. הוא לא מאוד מתאים לצריכת מדיה למרות איכות המסך שכן הפורמט כאן לא מיועד לצפייה בסרטים למשל. מנגד, הצליל שלו מעולה - אז אם אתם מוזיקאים אולי זה יכול לעזור כמחשב אולפן משני. אני רואה בו יותר מחשב שמדגים טכנולוגיה מאשר ככזה שמיועד להצליח במכירות, וככזה הוא מבריק. אבל מעבר לכך עדיף לבדוק אופציות אחרות לפני כן.
לכתבה זו פורסמו 0 תגובות ב 0 דיונים
הוספת תגובה חדשה
אין לשלוח תגובות הכוללות מידע המפר אתתנאי השימוש של כלכליסט לרבות דברי הסתה, דיבה וסגנון החורג מהטעם הטוב.