סגור
גג עמוד techtalk דסק

כעבור שנה: העוצמה, החדשנות והחוסן ממשיכים להוביל את ישראל קדימה

שנה אחרי מתקפת חמאס ב-7 באוקטובר, המתח הגיאופוליטי ממשיך להשפיע על תחומי חיים שונים בישראל. אבל כמו בעבר, העם הישראלי ממשיך להראות חוסן יוצא דופן. באותה מידה, גם הטכנולוגיה הישראלית מוכיחה שוב שהיא מהחזקות בעולם, ושאתגרים הם הזדמנויות לצמיחה ולהצלחה, לא מכשולים. ישראל ידועה בטכנולוגיות הסייבר המובילות שלה, ובסטארט-אפים חדשניים. למרות שאחרים היו עשויים לחשוב שהמצב יפגע בחדשנות הישראלית, תחום ההייטק הישראלי ממשיך לפעול במלוא הכוח, וזרעים לגל חדש של חדשנות כבר נשתלים, לקראת 2025.
מאז הקמתה, לפני יותר מ-70 שנה, ישראל נאלצה להתמודד עם איומים בלתי פוסקים, ובכל זאת היא נותרת חדשנית וגמישה. אחת הסיבות לכך שישראל מייצרת כל כך הרבה סטארט-אפים בתחום הסייבר היא האיומים והניסיון המעשי בהתמודדות מולם, כפי שחיילים ביחידות כמו 8200 רוכשים במהלך שירותם. יחידה זו, אחת המובילות בעולם בתחום הסייבר, אחראית על הגנת הסייבר של ישראל. לאחר שהתמודדו עם כמה מהשחקנים המאיימים ביותר בעולם בסייבר במהלך השירות שלהם ביחידת 8200, המשוחררים רוצים לפתח פתרונות להגנה מפניהם, ולכן, בוגרים רבים עוברים למגזר הפרטי ומקימים סטארט-אפים מצליחים. חלוצה מוקדמת בתחום האבטחה, חברת צ'ק פוינט טכנולוגיות תוכנה, שיצרה את תוכנת הפיירוול פורצת הדרך Firewall-1, נולדה מתוך טכנולוגיות שפותחו לצורכי ביטחון לאומי. לאחריה הגיעו הצלחות נוספות רבות, כולל פאלו אלטו נטוורקס, Wiz וסנטינל וואן. נולדו מתוך קונפליקט, הטכנולוגיה הישראלית פורחת בזכות יכולתה להסתגל ולמצוא הצלחה דרך מצוקה.
היסטורית, חברות ישראליות שהוקמו בתקופות מאתגרות תמיד הצליחו יותר מאלו שהוקמו בזמנים רגועים. מחקר של ארגון סטארט-אפ ניישן סנטרל מראה ששיעור ההצלחה (נמדד ביכולתם להנפיק, להירכש או להגיע לשווי של מעל מיליארד דולר) של חברות שגייסו הון במהלך סכסוכים קודמים ב-2006 וב-2014 היה גבוה מזה של חברות שגייסו הון בתקופות ללא קונפליקטים. היום, למרות האתגרים שהאומה מתמודדת עימם, הזרם של השקעות ורכישות בישראל לא נפסק. מאז ה-7 באוקטובר 2023, האקוסיסטם של הטכנולוגיה הישראלית רשם 577 סבבי השקעה פרטיים וגייס סך של 7.8 מיליארד דולר במימון, כאשר 18 חברות כל אחת גייסה מעל 100 מיליון דולר. הישגים אלו מעידים על אמון המשקיעים בפוטנציאל ארוך הטווח של נוף החדשנות בישראל.
1 צפייה בגלריה
מימין שי מישל ו סת׳ ספרגל שותפים מנהלים בקרן Merlin Ventures
מימין שי מישל ו סת׳ ספרגל שותפים מנהלים בקרן Merlin Ventures
מימין שי מישל וסת׳ ספרגל
(צילום: ג׳וש גולד)
לדוגמה, Dig ו-Talon נרכשו על ידי פאלו אלטו נטוורקס בשווי כולל של מיליארד דולר ימים ספורים אחרי ה-7 באוקטובר. שתי החברות נולדו בישראל פחות מארבע שנים לפני רכישתן. גם גוגל ניסתה לאחרונה לרכוש את Wiz, הסטארט-אפ הסייבר הישראלי המתמקד בהגנה על ארגונים מאיומי ענן, בעסקה עצומה בשווי של 23 מיליארד דולר. Dig, Talon ו-Wiz מוכיחות ששוק הסייבר הישראלי ממשיך לזכות באמון של ענקיות טכנולוגיה ברחבי העולם, ולכן אנו יכולים לצפות שהאקזיטים וההשקעות ימשיכו ללא הפסקה.
המוניטין של ישראל כמעצמת סייבר מתחזק הודות לשיתופי פעולה נרחבים בין סטארט-אפים, חברות גדולות וגופי ממשלה. הקהילה הישראלית בתחום הסייבר מאוחדת וחזקה, ומשפיעה על תחום הסייבר בעולם, תוך הגנה על תשתיות קריטיות וארגונים בינלאומיים.
תמיכת הממשלה מילאה תפקיד מרכזי בטיפוח הצמיחה של האקוסיסטם הטכנולוגי הישראלי. ממשלת ישראל משקיעה רבות בסייבר באמצעות מענקי מחקר ופיתוח, תוכניות האצה לסטארט-אפים ושיתופי פעולה בין המגזר הציבורי לפרטי. למעשה, סקטור ההייטק בישראל מהווה 20% מהכלכלה, כאשר 400,000 ישראלים מועסקים בו. שיתופי פעולה אלו היו קריטיים בשימור המומנטום של סקטור הטכנולוגיה הישראלי במהלך תקופות קשות, ואפשרו לו לשמור על תפקידו כמנוע הצמיחה המרכזי של ישראל.
היכולת של ישראל להמשיך לחדש בתגובה לאתגרים היא המפתח להצלחה. חוויות מהשטח, כמו המלחמה הנוכחית, על אף שהן מאתגרות, מחזקות את הנחישות של יזמים ישראלים. השנה האחרונה מאז ה-7 באוקטובר 2023 הדגימה את העמידות והכוח של ישראל, שתמשיך להוביל את הקדמה הטכנולוגית גם בעתיד. השיעורים שנלמדו בתקופה זו יעצבו את הגל הבא של פתרונות סייבר חזקים וחדשניים יותר.
סת' ספרגל ושי מישל הם שותפים מנהלים בקרן ההשקעות Merlin Ventures