TechTalkרגל פה, רגל שם: החיים הדיגיטליים והפיזיים יתקרבו מאוד זה לזה השנה
TechTalk
רגל פה, רגל שם: החיים הדיגיטליים והפיזיים יתקרבו מאוד זה לזה השנה
מפעלים ייבנו קודם בעולם הווירטואלי ורק אחר כך בעולם הפיזי, נהגים אוטומטיים יגמעו אלפי קילומטרים מבלי לזוז מהמקום ובינה מלאכותית תפתח תרופות ומזון. מיכאל כגן, CTO עולמי של אנבידיה, שיהיה אחד הדוברים המרכזיים בוועידת Mind the Tech של כלכליסט בלונדון, צופה שנה של פריצות דרך טכנולוגיות
השנה הקרובה צפויה להביא בשורות חשובות בתחום המיחשוב, שתהיינה בעלות השפעה על כל תחומי חיינו. אם 2022 הייתה השנה שבה נחשף העולם למושג מטאוורס, השנה המהפכה תתחיל להתממש עבור ארגונים ואפילו אנשים פרטיים. המטאוורס הוא עולם וירטואלי עשיר, תלת-ממדי נגיש, המחובר לעולם הפיזי בזמן אמת ומאפשר לייצר אינטרקציות חדשות ושימושים פורצי דרך שיפחיתו עלויות, משאבים, פליטות ונזקים, ויתרמו לבטיחות, לבריאות ולהבנה של העולם שסביבנו.
המהפכה, בה תעסוק בין השאר ועידת Mind The Tech שתיערך בלונדון ב-20-21 במרץ - לפרטים לחצו כאן - מתחילה בעולמות הסימולציה התעשייתית. בשנה הקרובה נראה כיצד כל מה שניתן לבנות בעולם הפיזי, "ייבנה" קודם לכן בסימולציה וירטואלית. התאומים הדיגיטליים הללו יהיו העתקים מדויקים שמצייתים לחוקי הפיזיקה ומקבלים מידע בזמן אמת מחיישנים פיזיים, וישמשו כמגרש ניסויים לשינוים ולעדכונים של המוצר.
המטאוורס התעשייתי כבר מניע כיום שורה של יוזמות: ענקית התעשייה סימנס, למשל, משדרגת את האוטומציה התעשייתית שלה וענקית הרכב ב.מ.וו יוצרת "תאומים" של מפעליה כדי לתכנן טוב יותר את תהליכי הייצור. בהמשך נראה תאומים דיגיטליים של תהליכים פיזיקליים מורכבים בקנה מידה שטרם נראה כמותו, כמו למשל פרויקט EARTH2 ליצירת תאום דיגיטלי של כדור הארץ כולו לצורך מחקר עמוק של תופעות ותהליכים המאיצים את שינוי האקלים.
סימולציות כאלה תאפשרנה להכשיר בעלי מקצועות שונים – מטייסים, מהנדסים ועד מנתחים בבתי חולים. האחרונים, למשל, יוכלו להתאמן על הניתוח בסביבה שמדמה את חדר הניתוח ואת החולה בדיוק אנאטומי מושלם. תהליכי ההכשרה של רופאים יתייעלו משמעותית, שכן הם יוכל ללמוד לבצע ניתוחים מורכבים במטאוורס.
גם מערכות נהיגה אוטונומיות תוכשרנה שם.. כיום, יותר מ-250 יצרניות רכב, חברות סטארט-אפ, חברות תחבורה וניידות-כשירות (Mobility as a Service) מתמודדות עם המורכבות של אימון המודלים שלהן על כל תרחיש נהיגה אפשרי. ב-2023 חלק גדול מהתעשייה הזו יאמן את המודלים – לא באמצעות נסיעה ממש, אלא באופן וירטואלי, על בסיס מידע סינטטי: מאות אלפי קילומטרים, בכל תנאי ראות, דרך ומזג אוויר, שנוצרו על ידי מחשב, בהתבסס על שיכפול ואקסרפולציה של נתוני אמת.
תכונות חדשות של נהיגה אוטונומית תעבורנה אימון מקיף, על פני שבועות, של נהיגה ללא הפסקה, מבלי לזוז ממרכז הפיתוח, מבלי להידרש לנהג ולצוותי תמיכה, וכמובן, מבלי לסכן איש - עד שכלי הרכב יהיו מוכנים לנהיגה בעולם האמיתי. זה יהיה שער כניסה לעידן שבו כל מה שנע יהיה אוטונומי ויידרש לקבל החלטות בצורה עצמאית.
באופן דומה, גם רובוטים תעשייתיים יוכשרו להתמודד עם אינספור תרחישים בסביבה וירטואלית תלת-ממדית ונאמנה למציאות, לפני שהם משוגרים לעולם האמיתי. האימון המקדים הזה יאפשר להם לשתף פעולה זה עם זה וגם להאיץ את שילובם בסביבות עבודה לצד אנשים - למשל, בקווי ייצור גדולים, בבתי חולים, בבתי מלון או ברשתות שיווק, והם ילמדו להימנע ממפגשים מסוכנים.
השנה נראה גם עלייה דרמטית בנגישות לתהליכי עבודה מבוססי בינה מלאכותית, שיהיו "סולם" לסוגים שונים של יישומים ואינטראקציות, והטכנולוגיה הזו תהפוך לכלי שמשרת אותנו באופן יומיומי. כפי שנחשף בכנס GTC של אנבידיה, מודלים שונים של בינה מלאכותית יהפכו לשותפים דיגיטליים של חוקרים, של עסקים, של שירותי בריאות ועוד, שיאתרו דפוסים ויגבשו תובנות שהיו עד כה נסתרות מעינינו, וכעת תייצרנה ערך שלא היה נגיש עבורנו. ההתפתחות בתחום עיבוד השפה הטבעית וזיהוי המחוות יעודד שימוש באוואטרים שיהיו נוכחים יותר בחיינו – בשירות לקוחות, ברכב ועוד.
אנחנו מקבלים הצצה לכך ממש עכשיו, הודות לפריחה בשימוש בבינה מלאכותית יוצרת (Generative AI). כיום היא מוכרת בעיקר ביכולתה לכתוב תוכן רהוט מסוגים שונים, ליצור תמונות ודימויים ולכתוב קוד, אך בקרוב נראה אותה גם מעמיקה את המחקר המדעי והרפואי ואף מגלה חומרים חדשים בעולם הכימיה והביולוגיה. פריצות דרך אלה תאפשרנה להמציא מולקולות חדשות, חלבונים, תרכובות וחומרים חדשניים בתחום הרפואה, האנרגיה, התעופה, הפודטק, החקלאות ועוד.
2023 תביא עמה גם יותר ערך בתחום השירותים מבוססי הענן בתעשיות השונות, שכן טכניקות מיחשוב המבוססות על הארכיטקטורות המוכרות לא מספקות את הדרישות ההולכות וגוברות בעיבוד נתונים. הדרישות הללו תסופקנה על ידי שירותי ענן לפי דרישה - מה שיאפשר חיסכון בהוצאות, באנרגיה ובפליטות. בזכות מדיניות אפס-אמון (Zero-Trust), יהפכו אותם מחשבי ענן ומרכזי נתונים לבטוחים יותר מהמחשב האישי ואפילו ממרכז הנתונים הפרטי.
הודות לכוח עיבוד נתונים משופר ולרכיבי תקשורת יעילים, מפתחים, מעצבים ומומחי דאטה יוכלו לעבוד עם יישומים וכלים מורכבים וכבדים - למשל, רצות עיבוד נתונים על מאגרי מידע גדולים, יצירת סימולציות בתלת-ממד, או פיתוח ואימון מודלים של בינה מלאכותית. כתוצאה מכך, מודלים עסקיים יהפכו לאטרקטיביים יותר: מה שבעבר דרש הרצה של העבודה במשך לילה יכול היום להסתיים במהלך הפסקת הצהריים. המשמעות: חברות תהפוכנה ליעילות יותר, ניהול הסיכונים יתוכלל מהר יותר והערך למשקיעים יהיה זמין יותר. קמעונאים יוכל להיערך טוב יותר לשינויים בשרשראות האספקה, צרכנים ייהנו משירות משופר, וארגונים יוכלו לחזות תהליכים ולזהות הזדמנויות ביתר קלות.
מיכאל כגן הוא סמנכ"ל הטכנולוגיה העולמי של חברת NVIDIA