כלכליסט-טקלא רק אפל: המתקפה הסינית על אינטל
כלכליסט-טק
לא רק אפל: המתקפה הסינית על אינטל
בתוך יממה אחת בלבד ספגה אינטל שתי מכות. לאחר שאתמול הכריזה אפל על מחשבי מק חדשים שיתבססו על שבבי ARM מפיתוח עצמי, הצטרפה אליה היום עליבאבא, ענקית הקמעונאות הסינית ומפלצת מחשוב ענן בעצמה, שהודיעה כי תתחיל לצייד את שרתי הענן שלה בשבבים שפיתחה בעצמה. כעת כבר ברור: מדובר במגמה
הכרזת אפל אתמול (ב') על מחשבי מק חדשים שכולם מבוססים על שבבי ARM מפיתוח עצמי הביאה לתשואות מהקהל האדוק של חובבי המותג. אבל ההכרזה הזו כוללת הרבה מאוד משמעויות מוכמנות שקיבלו היום (ג') חיזוק מענקית טכנולוגיה נוספת - והיא אפילו לא אמריקאית. עליבאבא, ענקית הקמעונאות הסינית ומפלצת מחשוב ענן בעצמה, הודיעה שהיא תתחיל לצייד את שרתי הענן שלה בשבבים שפיתחה בעצמה על בסיס ארכיטקטורת ARM. בשלב הנוכחי היא שומרת את השבבים לשימוש עצמי, אבל מי יודע: אולי בהמשך היא תוכל להציע אותם ללקוחות במדינות מתפתחות במחירים נמוכים בהרבה מאלה של מעבדי אינטל.
מדובר בבעיה קשה עבור אינטל. אם עד היום המעבר של אפל למעבדי M1 לסוגיהם נתפס יותר כהיבריס של יצרנית שמחשבים רחוקים מלהיות ליבת העסקים שלה, המהלך של עליבאבא עשוי להקשות יותר על התפיסה הזו. אינטל נהנית עדיין משליטה בלתי מעורערת בתעשיית השבבים העולמית ומחזיקה בנתחים עצומים מהתחום, אבל המספרים מתחילים להיראות קצת פחות טובים עבורה. כך למשל בשוק המעבדים למחשבים היא מחזיקה בכ-78% מהיקף המכירות, לעומת כ-22% עבור AMD.
אבל הסיפור אינו הנתח של אינטל, שהולך ומצטמצם, אלא הגידול של AMD. עדיין מדובר בשוק מחשבי ה-PC, שאמנם חזר לצמוח בחסות הקורונה, אבל לאחרונה המספרים שוב מדשדשים בחסות משבר השבבים והזינוקים בביקושים. הגידול של AMD מוכיח שאינטל כבר אינה כל-יכולה בשוק. כעת, עם המחיקה שלה על ידי אפל כספקית השבבים העיקרית למחשביה והמעבר של עליבאבא לפיתוח שבבים על בסיס המודל שאפל הציגה, מתברר שזה כבר לא אנקדוטלי - זו מגמה.
מעבר למעבדי מחשבים, יצרניות השבבים מעדיפות לייצר מעבדי ARM למכשירי מובייל כי הם קלים וזולים (הרבה) יותר לייצור ופיתוח. אז אם כבר, למה לא להוסיף מעבדים למחשבים מבוססי ARM למגוון? כל מערכות ההפעלה המודרניות, כגון ווינדוס 11, כרום OS, לינוקס וכמובן MacOS, תומכות כעת בשימוש במעבדי ARM.
בנוסף לכך צריך לשים לב ששוק המעבדים לענן - המקום בו אינטל ניסתה לבצר את מעמדה - גם כבר לא. אמנם אינטל מחזיקה ב-86% ממנו כיום, אבל היא החזיקה בכמעט 99% ממנו לפני ארבע שנים. AMD נכנסה והוכיחה שהיא יכולה לספק מעבד לשרתי ענן מתחרה לזה של אינטל באיכות דומה - ואף טוב יותר במידה מסוימת - בפחות כסף. אבל כעת גם ARM נכנסת לתחום, ועבור מדינות עניות או חברות עם כיסים רדודים זו הזדמנות טובה. אמנם עליבאבא לא מוכרת את השבבים שלה ללקוחות חיצוניים, וכך גם גוגל, אמזון או פייסבוק, אבל זה רק עניין של זמן עד שיצרנית שבבים תעשה את המהלך. רוב הסיכויים שהיא גם תהיה סינית, כי בייג'ינג עושה הרבה מאוד מאמצים כדי להתנתק מהתלות שלה בטכנולוגיות שבבים אמריקאיות.
כל המהלכים האלה מתורגמים לתוצאה אחת עבור אינטל - התקפה משולבת מכמה מוקדים במקביל על ליבת העסקים שלה. פט גלסינגר נחשב למנכ"ל מוכשר וקשוח, אבל הוא לא יכול לחולל נסים בלי שינויים מהותיים - ובמלחמה כזו יהיו לכך קורבנות. הוסיפו לכך הערכה של גורמי מקצוע בשוק שמעבדי M1 של אפל עלו פחות מ-200 מיליון דולר לפתח, שבריר מהסכומים שאינטל משקיעה במו''פ של מוצריה, ואפשר לראות עד כמה אינטל צריכה לנער את עצמה ומהר. יכול מאוד להיות שאם היא לא תדע להתגמש, לחזק את מוצריה ולהתייעל, היא תמשיך לכיוון אליו הגיעו לא מעט ענקיות טכנולוגיה לפניה - ראו מקרי בלקברי, קודאק, טושיבה, IBM או מוטורולה.