סגור
קניין רוחני

שימוש בסימן מסחרי וניצול מוניטין של 120 שנה? יבואנים ישראלים נתבעים על ידי החברה השוויצרית המוכרת בתחום הסכינים וציוד הנסיעות

חברת Wenger השוויצרית, שנוסדה ב-1893, ידועה בכל העולם בסכינים, באולרים, בשעונים ובציוד הנסיעות שלה. סימן הצלב והמגן בצבעי אדום-לבן-שחור-כסף מהווה סמל של איכות שוויצרית כבר עשרות שנים ביותר מ-140 מדינות, כולל ישראל. בין היתר, החברה אחראית ל-"Swiss Army Knife" האייקוני, המהווה סמל תרבותי של שוויץ.

על רקע ההשקעה הנרחבת של החברה בעיצוב וייצור מוצרים איכותיים, שימור ובניית המותג במשך עשרות שנים, החברה השוויצרית פועלת מסביב העולם בניסיון למנוע ממתחרים מקומיים ניצול לרעה של המוניטין של Wenger, כאשר בישראל היא מיוצגת על-ידי משרד עורכי הדין ארליך נויבואר מלצר מקבוצת ארליך.
2 צפייה בגלריה
תיק של חברת WENGER
תיק של חברת WENGER
תיק גב של חברת WENGER
(יח"צ)
כעת, כחלק מהליכים בכל העולם נגד חברות שלטענתה עושות שימוש במותג שלה שלא באישור, Wenger נמצאת בהליכים משפטיים מול מספר חברות וגורמים ישראלים שונים. באחד המקרים, רשם סימני המסחר ברשות הפטנטים החליט לאחרונה על ביטול סימן מסחרי שמחקה באופן בולט את הסמלים המסחריים של החברה השוויצרית. במקרה נוסף, Wenger הגישה תביעה נגד חברת קל-גב, אשר לטענת החברה השוויצרית מוכרת ציוד נסיעות עם לוגו מטעה הדומה באופן בולט לסימנים המשויכים לחברה השוויצרית כבר עשרות שנים.
סימן המסחר של Mountain בוטל בעקבות דמיון מטעה לסמל של Wenger
באחד ההליכים בהם Wenger היתה מעורבת בשנים האחרונות, התקבלה החלטה של רשם סימני המסחר ברשות הפטנטים בספטמבר 2021, אשר הורתה על מחיקת סימן המסחר Mountain הכולל לוגו של צלב שהיה רשום על שם מר כבביה גאון, ואשר התנוסס על ציוד נסיעות ששווק בישראל.
הבקשה למחיקת הסימן הוגשה על רקע הדמיון המטעה בין הסימן של Mountain לסימן הצלב הידוע של Wenger, הדמיון באופי המוצרים הכוללים את הסימן, הדמיון בערוצי השיווק וקהל הלקוחות אליו המוצרים מופנים.
על פי ההחלטה, Wenger הוכיחה מעל לכל ספק כי הסימן הרשום של Mountain מעודד תחרות בלתי הוגנת, תוך כוונה להידמות לסימני הצלב של החברה השוויצרית. על פי הפסיקה של רשם סימני המסחר, הבקשה לרישום הסימן המסחרי היתה נגועה בחוסר תום לב אובייקטיבי וסובייקטיבי, ולכן יש למחוק את הסימן המסחרי של Mountain. בנוסף, נפסקו החזרי הוצאות משפט ושכר טרחת עורכי דין לטובת Wenger.
2 צפייה בגלריה
תיק גב של חברת WENGER השוויצרית
תיק גב של חברת WENGER השוויצרית
תיק גב של חברת WENGER השוויצרית
(יח"צ)
מתוך כתב התביעה בסך 2.4 מיליון ש"ח נגד קל-גב: "הפרה גסה של זכויות"
הליך משפטי נוסף אותו יזמה Wenger בימים אלו הוא תביעה על סך 2.4 מיליון ₪ נגד חברת קל גב סחר בבית המשפט השלום בת"א-יפו. על פי כתבה תביעה, קל גב, העוסקת בייצור ושיווק תיקים ומזוודות, 'אימצה' לעצמה את סימני המסחר שלWenger והחלה לייצר תיקים, מזוודות וציוד נסיעות עם אותם סימני מסחר וסימנים דומים.
התביעה הוגשה לאחר התכתבות בין הצדדים ומשא ומתן בניסיון למצוא פתרון למחלוקת, אשר לא נחל הצלחה, כאשר במקביל קל-גב המשיכה לשווק את המוצרים עם סימני המסחר השנויים במחלוקת.
על פי כתב התביעה, Wenger משווקת את מוצריה תחת סימני המסחר בצורת צלב תחום במסגרת כבר יותר מ-120 שנה, ומזה כ-50 שנים גם תחת הסימן של הצלב בתוך מגן. לטענת Wenger, קל גב שיווקה מוצרים מקטגוריה דומה עם לוגו דומה במידה הצפויה להטעות את הצרכנים, ואף רשמה בישראל סימני מסחר הכוללים את הסימן והצבעים של Wenger. על פי כתב התביעה, המעשים של קל גב "מפרים את הסימן הרשום, מפרים את סימני המסחר המוכרים היטב והלא רשומים, וכן מעוולים בגניבת עין, הפרת זכויות יוצרים, גזל מוניטין, הטעיית הצרכן, עשיית עושר ולא במשפט".
עוד טוענת Wenger בכתב התביעה כי המכירות השנתיות העולמיות של ציוד הנסיעות הנושא את אותם סימנים מסחריים הסתכמו ביותר ממיליארד אירו בעשור האחרון, כאשר היקף המכירות בישראל לבדה עומד על יותר ממיליון אירו בשנה.
בכל הנוגע לנזקים, Wenger טוענת כי מעבר לפגיעה ודילול המוניטין בעקבות מכירת מוצרים הנתפסים על ידי הצרכנים בתור מוצרי החברה השוויצרית אך ללא בקרת האיכות שלה, החברה עמדה בפני אובדן מכירות ישיר בהיקף נרחב.
בנוסף לתביעה נגד קל גב ולהליכים בפני רשם סימני המסחר, Wenger החלה בתקופה האחרונה בנקיטת צעדים משפטיים כנגד מספר מפרים נוספים. הליכים אלו עדיין מצויים בראשית דרכם, וצפויים להתברר מול הערכאות המתאימות בחודשים הקרובים.