סגור
באנר דסקטופ כלכליסט טק

השלב הבא של ההטבות: האם בהייטק יעברו לשבוע עבודה מקוצר

מרכז הפיתוח של חברת Sage בישראל יחל בפיילוט בו יעבדו בימים שני עד חמישי, אבל שם אומרים כי "אנשים שיבואו או יישארו רק בגלל ההטבה הזו, הם כנראה לא האנשים שאנחנו מחפשים"; חברת Forter עברה לשבוע עבודה מקוצר אחת לשבועיים כבר לפני שנתיים ואימצה מודל זה באופן קבוע

אחרי שבעולם כבר החלו בניסויים וניסיונות של מעבר לשבוע עבודה של ארבעה ימים, הטרנד מתחיל להגיע גם להייטק הישראלי. מרכז הפיתוח של חברת Sage בישראל, שמעסיק 30 עובדים בחברה שמעסיקה 12 אלף עובדים בעולם יחל בפיילוט שיימשך שנה ובו יעברו העובדים לשבוע עבודה של ארבעה ימים – שני עד חמישי.
החברה אינה הראשונה בישראל שמכריזה על מעבר לשבוע עבודה של ארבעה ימים. חברת Forter העוסקת במניעת הונאות מסחר אלקטרוני עברה כבר ביוני 2020 לשבוע עבודה של ארבעה ימים אחת לשבועיים, באופן שונה מ-Sage שתאמץ את המודל כל שבוע ולא לסירוגין.
הפיילוט בחברת Sage, שנותנת פתרונות לניהול העסק עבור לקוחות בינוניים וקטנים, צפוי להתחיל ב-3 באפריל, היום הראשון ברבעון הקרוב ומטרתו, אומר שגב בר-און, מנהל מרכז הפיתוח של החברה בישראל, היא להפחית את רמות הלחץ של העובדים ולאפשר להם איזון רב יותר בין הבית לעבודה. "אחד הדברים ששמנו אליהם לב בעקבות הקורונה הוא שאנשים לא עוזבים את המחשב. מתחילים לעבוד בבוקר והעובדה שהחברים שלך עובדים גם יוצרת לך עבודה ובסוף אין לך זמן לכלום ולכן חשבנו על הצעד הזה שיכול באמת להוריד את רמות הסטרס", הוא אומר.

2 צפייה בגלריה
שגב בר-און, מנהל מרכז הפיתוח Sage
שגב בר-און, מנהל מרכז הפיתוח Sage
שגב בר-און, מנהל מרכז הפיתוח Sage
(שגב בר-און)
עם ההחלטה הזו פנו מנהלי מרכז הפיתוח בישראל למטה התאגיד לפני שלושה חודשים וקיבלו את הסכמתם לפיילוט של שנה בו יעברו שלושים עובדי החברה בישראל לשבוע עבודה של שני עד חמישי. הפיילוט יימשך שנה על מנת שיוכלו למדוד אם יש פגיעה בתפוקה.
היום בהרבה חברות הייטק עובדים או מחוברים לעבודה גם בסופי שבוע וזמינים בכל שעות היום. יש דדליינים ודברים לא צפויים במיוחד בפיתוח, איך זה יכול לעבוד יחד עם שבוע עבודה מקוצר?
"הגענו בינינו להסכם קבוצתי, מה צריך לעשות כדי שזה יעבוד ואחד הדברים שכתבנו הוא שיש מקרים מיוחדים שבהם כן נצטרך לעבוד, בעיקר כשיש משבר של לקוח או בייצור. זה קרה בשנה האחרונה פעם אחת ואני מעריך שבפעם הבאה שזה יקרה נעבוד גם אם זה יהיה בשישי, שבת או ראשון, אבל זה באמת מאוד נדיר ובגלל שאנחנו חברה גדולה אין לנו את הדדליינים של הסטארטאפים".
זה נשמע קצת כמו גימיק למשיכת טאלנטים בסביבה התחרותית של ההייטק היום
"ברור שאני חושב, או מקווה שזה יביא לנו עוד טאלנטים. אנחנו מגייסים יפה ואם נקבל עוד טאלנטים בעקבות זה אז זה נהדר ועם זאת, אנשים שיבואו או יישארו רק בגלל זה הם כנראה לא האנשים שאני מחפש. צריך להישאר תחרותי בכל הכיוונים. אני לא אמליץ לאף אחד לבוא רק בגלל זה, מדובר בחבילה כולה של מה מציע מקום העבודה".
בחברת היוניקורן פורטר, שכאמור כבר אימצה יום חופש ביום ראשון אחת לשבועיים ביוני 2020, ומעסיקה 230 עובדים בישראל, אומרים שהמודל עובד בצורה טובה והפכו אותו לקבוע ביולי האחרון. "כשאנחנו מסתכלים על הכרת התודה של האנשים והמוטיבציה רואים שזו באמת הטבה שונה ומדהימה וגם בסקרים שאנחנו עושים על מעורבות העובדים רואים מספרים גבוהים לעומת השוק", אומר נעם ואקרט, דירקטור משאבי אנוש בחברה.

2 צפייה בגלריה
עובדי הייטק אפל הרצליה
עובדי הייטק אפל הרצליה
עובדי הייטק בהרצליה, ארכיון
(דנה קופל)
לדבריו, הייתרון העיקרי של יום ראשון חופשי פעם בשבועיים הוא המוטיבציה של העובדים. "התחלנו בזה ביוני 2020, כאשר הייתה הרבה מאוד שחיקה של האנשים שעבדו מהבית בתנאי מגיפה והמטרה הייתה לשפר את איכות החיים. זה לא היה רגיל לגיוס עובדים. זה עוד יום חופש שמנותק מלוח השנה, יום חופש שהוא לגמרי שלך, העובד. בנוסף, זה כבר לא פיילוט ולכן את החשש הזה שזה ייגמר, ידוע שככה אנחנו עובדים", הוא אומר.
מבחינת התפוקה של העובדים אומר ואקרט המנהלים לא סימנו על איזושהי ירידה אבל לדבריו, זהו רק מדד אחד. "כיוון שבשנה האחרונה החברה הכפילה כמעט את גודלה קשה לאמוד רק את מדד הפרודקטיביות. החשיבות של המהלך טמונה בהסתכלות על העובדים לטווח הארוך ולא בטווח הקצר שמודד משימות קרובות ולא Well Being של עובד באופן כללי. ההטבה מובילה לעובדים מסופקים ומלאי מוטיבציה וזה בתורו מוביל לתפוקה גבוהה יותר".
גם חברת גראבהאב (Grubhub), ענקית משלוחי המזון האמריקאית, עברה בתחילת 2022 לשבוע עבודה של ארבעה ימים פעם בשבועיים, כך ש-50 עובדי מרכז הפיתוח של החברה בישראל יקבלו יום חופש ביום ראשון אחת לשבועיים. ביום החופש היומנים של העובדים יהיו חסומים ולא ניתן יהיה לקבוע במהלכו פגישות. החברה שרוב עבודתה מתבצעת מול ארה"ב, בחרה ביום ראשון שכן יום זה הוא חלק מסוף השבוע בארה"ב, כך שרצף העבודה לא נפגע. העובדים בחברה בארה"ב עובדים חצי יום בימי שישי ובישראל התאימו את המודל לימי ראשון פעם בשבועיים כאשר מדובר במודל קבוע של עבודה בחברה ולא בפיילוט.
"אנחנו מאמינים כי כל עובד אחראי על זמנו האישי, על ניהול המשימות ועל ביצוען בצורה הטובה ביותר. מעבר לשינוי זה, אנחנו נמשיך להיות קשובים לעובדינו ולבצע את ההתאמות הנדרשות על מנת לתת להם את הפתרון הטוב ביותר לצרכים האישיים שלהם", אומר, טמיר קליין, מנכ"ל מרכז המחקר והפיתוח של גראבהאב ישראל.