סגור
באנר דסקטופ כלכליסט טק
כנס לונדון דניאל לאון
(כלכליסט)

פרשנות
משקיעי צלזיוס הופקרו ללא פיקוח, והם לא היחידים

הרשויות הפיננסיות והמשפטיות צפו מהצד בצמיחה המטאורית של צלזיוס, שניהלה נכסים בשווי 28 מיליארד דולר בזכות שיווק אגרסיבי ומודל עסקי עמום. גם כשהחלה הנפילה, החברה פעלה ללא בקרה ופיקוח • ולמשקיעי הקריפטו אין מסלול להשיב לעצמם את הנכסים האבודים

חברת צלזיוס הישראלית־אמריקאית הודיעה שלשום בלילה שהיא דה־פקטו מקפיאה את נכסי המשתמשים שלה - 1.7 מיליון משתמשים - לפי הספירה האחרונה של החברה. המשמעות היא שכל מי שהפקידו את המטבעות שלהם - ביטקוין, את'ר או כל מטבע אחר - איבדו כל גישה אליהם. הם לא יכולים למשוך לעצמם חזרה את המטבעות, להחליף אותם, לשלם איתם על הלוואות אחרות שלקחו או למכור אותם. האם אי פעם יזכו לקבל את הנכסים שלהם? לא ברור, רק הזמן יגיד.
בחברה מסבירים כי הפעולות נועדו להגן על המשתמשים — או ה"קהילה" כפי שקוראים לה מייסדי צלזיוס - והפעילות עצמה תשרת אותם ותסייע "לעמוד בהתחייבויותיה של צלזיוס בעתיד". אך אין דבר בפעולה זו שמשרת את המשתמשים, אלא לאותת שהחברה במשבר נזילות והיא פשוט לא יכולה לעמוד בהתחייבויותיה. זו זכותה של צלזיוס, לפי תנאי השימוש שעליהם המשתמשים חתמו, לבצע הקפאה מסוג זה. למשתמשים מצדם אין כל הגנה משפטית, ההלוואות שנתנו לצלזיוס לא מבוטחות והם הסכימו עם מסירת המטבעות להיות חסרי זכויות תמורת התשואה שצלזיוס הבטיחה.
על רקע עצירת המשיכות שוק הקריפטו חווה נפילות גדולות. בין היתר מחיר הביטקוין נפל במעל 11% למתחת 24 אלף דולר - שפל של כשנה וחצי, והאת'ר נפל בכ־17% למחיר של כ־1,200 דולר, גם כן שפל של כחצי שנה.

צלזיוס: שימוש בנכסים לפי שיקולה הבלעדי

רשת צלזיוס היא פלטפורמה שמאפשרת למשתמשים להעניק ולקחת הלוואות במטבעות קריפטו. החברה הוקמה ב־2017 על ידי הישראלים אלכס משינסקי ודניאל לאון ונרשמה בבריטניה. ביוני 2018 החברה ביצעה הנפקת מטבעות ראשונית (ICO), אז שחררה לעולם את האסימון הייחודי שלה CEL. כיום החברה כבר לא פועלת בבריטניה בשל אי־דאות רגולטורית, בזמן שבארה"ב — שם היא רשומה - היא מנועה מלהציע את מגוון המוצרים שלה, ועומדות נגדה חקירות בכמה מדינות בחשד שהיא לא עומדת בחוקי ניירות ערך. לחברה גם מרכז פיתוח בישראל.
שיעורי הריביות שצלזיוס מציעה למשתמשים אטרקטיביים מאוד. באתר החברה מדגישים הענקת ריבית עד 17% למי שיפקיד את המטבעות שלו לשימוש החברה. את הריביות משלמת החברה על בסיס שבועי, ואפשר לקבלן במטבע שהמשתמש הלווה, או במטבע של החברה (CEL). מי שבוחר באפשרות השנייה ייהנה מריבית גבוהה. צלזיוס ופלטפורמות דומות לה מציעות את ההלוואות באופן מיידי. מיידיות זו חשובה למשתמשים משום שהיא מאפשרת להם לקיים מסחר ספקולטיבי מהיר בשוק שעובד 24/7 ולנסות לנצל ארביטרז' בין מטבעות שונים.
צלזיוס מנסה לתמרץ משתמשים להפקיד את כספם לפרקי זמן ממושכים משום שהיא עצמה משתמשת במטבעות כדי לייצר הכנסות: או באמצעות מתן מטבעות אלו כהלוואה - בעיקר לשחקנים גדולים כמו בורסות קריפטו - או ממש מסחר במטבעות. החברה מציינת בתנאי השימוש שלה שבתמורה לריבית המשתמשים מעניקים לצלזיוס את "הזכות לשעבד, לשעבד מחדש, למשכן, למשכן מחדש, למכור, להלוות, להעביר או להשתמש בכל סכום אחר של נכסים דיגיטליים, בנפרד או יחד עם רכוש אחר, עם כל זכויות הבעלות הנלוות, ולכל פרק זמן... ולהשתמש או להשקיע בנכסים דיגיטליים אלה לפי שיקול דעתה המלא של צלזיוס". כלומר, החברה רשאית לעשות במטבעות פחות או יותר מה שהיא רוצה, ובאיזו רמת סיכון שתבחר.

סחרור: הבטחות לא מציאותיות

נראה שהסיפור הוא משבר נזילות. בשבועות האחרונים, על רקע הנפילות בשוק הקריפטו וקריסת פרויקט גדול בשם טרה, החלו משתמשים בפלטפורמת צלזיוס לבצע משיכות כספים. לא רק שהנכסים שבידיה הצטמקו, אלא גם מחיר המטבע שלה, CEL, החל לצלול בחדות. נכון לכתיבת שורות אלו, CEL נסחר סביב ה־20 סנט, בשיאו לפני שנה נסחר סביב 8 דולר. החברה לא גילמה כל זאת בתשואות שהציעה: היא המשיכה להציע תשואה גבוהה על CEL (של מעל ל־6%), היא מציעה על הפלטפורמה תשואה של 18.6% על מטבעות שונים.
פחד משולב בחשיפה הולכת ומתפתחת על שיטות ההשקעה המסוכנות בצלזיוס, כמו גם המודל העסקי העמום שלה, התחילו את הסחרור מטה של החברה. כל הפעולות של צלזיוס לא הצליחו לעצור אותו. בין היתר, החברה ניסתה לפתות עוד משתמשים לפלטפורמה והציעה מטבעות את'ר בשווי 50 דולר למי שיפקיד 2,500 דולר לרשת למשך חצי שנה. מנכ"ל החברה אלכס משינסקי עצמו הבטיח בטוויטר שיעניק באופן אישי אלף דולר למשתמש חדש אם רק יפתח חשבון בצלזיוס ויפקיד בה מטבעות במצב HODL, שלא מאפשר משיכת מטבעות באופן מיידי. במקביל, משינסקי קרא בטוויטר לקהילת צלזיוס להצטרף לחברה ו"לבנות את צלזיוס הבאה", והמשיך להאשים גורמים עלומים כאילו הם מפיצים שמועות זדוניות שמצבה של החברה רע.
אלא שהבטחות החברה נתפסו כצעדים נואשים והצעות התשואה שלה נראו לא מחוברות למצבה או למצב השוק. בהתאם, המשיכות גברו, השמועות סביב בעיות הנזילות התבססו, והלכה למעשה הצטמקו הכלים של צלזיוס לשלם את התחייבויותיה לשחקנים גדולים וקטנים שמהם היא לווה מטבעות בתמורה לריביות גבוהות שהיא מבטיחה.
4 צפייה בגלריה
אלכס משינסקי
אלכס משינסקי
אלכס משינסקי
(צילום: בלומברג)

מודל: סבסוד תשואות

ככל שעולמות הרשתות החברתיות הלכו והתבססו בחיינו, כך גם התבססה ההבנה שאם אתה לא משלם על המוצר — אתה המוצר. בשוק הקריפטו עובד עיקרון בסיסי דומה: אם אתה לא יודע מהיכן מגיע הכסף — אתה מקור הכסף. לכל אורך שנות פעילותה של צלזיוס לא היה ברור כיצד היא מצליחה להבטיח למשתמשים תשואה שבועית של עד 17% (תלוי בסוג המטבע). החברה הסבירה שהיא מחלקת 80% מכל רווחיה ולכן היא יכולה לעשות זאת, אך בגילויים הכספיים האחרונים שהיתה מחויבת להם, של שנת 2020, היא ציינה כי הפסידה 1.4 מיליארד דולר. וזה עוד הרבה לפני שניהלה 28 מיליארד דולר בנכסים ל־1.7 מיליון משתמשים.
אם כך, כיצד היא הצליחה לשלם יותר תשואות ליותר משתמשים? אנו יודעים שפלטפורמות דומות לצלזיוס מודות שהן מסבסדות את התשואות העצומות שהן מבטיחות למשתמשים. חלק מהפלטפורמות מנמקות זאת בכך שבנקודה מסוימת הן מפחיתות משמעותית את שיעור התשואה המובטחת. למשל, על הביטקוין הראשון שמופקד תתקבל תשואה של 6%, אך על הביטקוין השני התשואה תרד משמעותית ל־2%. זו ככל הנראה התשואה שממנה החברה יכולה להרוויח.
אפשר רק להניח שצלזיוס סבסדה גם היא את התשואות שהעניקה למשתמשים. אם כי היא אינה מציעה תשואה משתנה לפי גובה ההפקדות, אלא תשואה דינמית שמתעדכנת לאורך השבועות. האם החברה משלמת את התשואות מרווחים? לא
4 צפייה בגלריה
ציוץ טוויטר אלכס משינסקי
ציוץ טוויטר אלכס משינסקי
ציוץ של משינסקי מ־11.6.2022: הכוח של צלזיוס הוא הקהילה שלנו. אני קורא לכוח של הקהילה המדהימה הזו לבוא לבנות את רשת צלזיוס הבאה. יחד הרווחנו 5,100 ביטקוין ומעל ל־83,334 את'ר. כל הטרולים ביניכם שמפיצים פחד מעולם לא בנו דבר
(צילום: צילום מסך טוויטר)

ברור. ייתכן שככל שיותר משתמשים מוסרים לה נכסים כך
היא יכולה לייצר מהם יותר רווח ולחלק אותו. ייתכן שהיא פשוט פועלת בהפסד. כאמור, אי אפשר לדעת. אנו כן יודעים שלפחות בחודשים האחרונים לצלזיוס היו 750 מיליון דולר חדשים שגייסה ממשקיעים מוסדיים שהעניקו לה אורך נשימה פיננסי מסוים.

לקוחות: אין אחריות ואין ביטחונות

האם הלקוחות יקבלו פיצוי? אי אפשר לדעת. צלזיוס משתמשת, כמו חברות קריפטו אחרות, בשיטות שיווק אגרסיביות כדי למשוך עוד ועוד משתמשים. אבל מקפידה בתנאי השימוש להרחיק עצמה מכל זרוע רגולטורית או אחריות למשקיעים, וכותבת שוב ושוב שהיא אינה בנק או נותנת שירותים בנקאיים, שהלקוחות לא מפקידים כספים ושהכספים לא מבוטחים, שמי שמוסר לה מטבעות מוסר לה גם את הזכות לעשות איתם כרצונה, ושלהם אין זכות עמידה אם המטבעות אובדים, נפרצים או מופסדים. כל שהלקוחות יכולים להיות, אולי ובמקרים ממש מסוימים, זה נושים של צלזיוס.

רגולטורים: ללא בקרה וללא פיקוח

קשה שלא לכעוס על הרגולטורים. צלזיוס מתנהלת שנים תחת שלושה כאלו: הבריטי, האמריקאי וגם הישראלי. כולם צפו מנגד בזמן שהחברה צמחה למנהלת נכסים בשווי 28 מיליארד דולר. אמנם כמה רגולטורים מקומיים בארה"ב לא אהבו את השיטות של צלזיוס, גם לא של שתי חברות דומות לה, ואסרו על כמה מהמוצרים של החברה להיות נגישים למשתמשים אמריקאים. אך ככלל, החברה נותרה לפעול כרצונה, ללא כל בקרה ופיקוח. המשתמשים הופקרו על ידיהם היישר לידיה של צלזיוס. ההיסטוריה מלמדת שמשקיעים בשוק הקריפטו, לא משנה באילו פרויקטים, הם חסרי כל מסלול משפטי או הליך סדור להשיב לעצמם את הנכסים האבודים, או כמו שנוהגים להגיד בשוק: Have Fun Staying Poor, או בקיצור: HFSP.
4 צפייה בגלריה
 ועידת ניו יורק 2021 דניאל לאון מייסד שותף וCOO -, צלזיוס
 ועידת ניו יורק 2021 דניאל לאון מייסד שותף וCOO -, צלזיוס
דניאל לאון ממייסדי צלזיוס
(צילום: אוראל כהן)

קריפטו: אפקט דומינו מתגלגל

אין ספק שזו טרגדיה גדולה למאות אלפי המשתמשים בפלטפורמה, שחברת צלזיוס התגאתה לאורך השנים כי השיגה את אמונם. אלו איבדו כעת כל גישה לכספיהם, ואין לדעת מי יקבל ובאילו תנאים את שווי הנכסים חזרה. אבל הסיפור של צלזיוס אינו אחד. בשוק הקריפטו יש דביקות מסוכנת ויוצאת דופן בין פרויקטים גדולים ריכוזיים. צלזיוס קרסה בגלל אותה דביקות, ובגלל אותה דביקות פרויקטים נוספים יקרסו בעקבותיה. כל אלו פעלו במכוון בהיזון הדדי של סיכון, הפרויקטים הזרימו זה לזה נזילות ויצרו ביקושים מלאכותיים שטשטשו סיכונים למשקיעים קטנים ולא מתוחכמים. פרויקטים גדולים תמכו בפרויקטים גדולים, עיוותו מחירים בשוק וגרמו להם להיראות יותר מצליחים יותר משהיו באמת.
דביקות זו היא סוד גלוי בשוק הקריפטו, ולכן משתתפים רבים בשוק אף מברכים על קריסות אלו. מבחינתם, הדבר מנקה את השוק ממודלים עסקיים בעייתיים, ותורם לאיתנות השוק בטווח הארוך. עם זאת, איתנות לשוק הקריפטו לא תבוא ללא התערבות רגולטורית ופיקוח על שחקנים שמנהלים מיליארדי דולרים בנכסים. איתנות השוק אף לא צריכה לבוא על חש־
בונם של משקיעים קטנים, שאי אפשר לצפות מהם לנהל את
הסיכונים שלהם כראוי בזירה שגדושה בכל כך הרבה שחקנים
לא מפוקחים ושיטות שיווק אגרסיביות, שכוללות גם שימוש
בסלבריטאים לקדם את פעילותם.
מפלטפורמת הקריפטו הישראלית־אמריקאית צלזיוס נמסר כי ״לאור תנאי השוק הקיצוניים, נאלצנו להודיע על עצירה מוחלטת של כלל המשיכות בחשבונות הלקוחות. מטרת המהלך היא לאפשר לחברה לייצב את פעילותה ונזילותה כך שתוכל לכבד את כלל התחייבויותיה ללקוחות. בידי צלזיוס נותרו נכסים רבי־ערך ואנו פועלים במרץ להגן עליהם כך שנוכל לעמוד בהתחייבויותינו ללקוחות. אנו מבינים שמדובר בחדשות קשות, אך לנגד עינינו עומדת המטרה העליונה והיא ייצוב הנזילות והמשך המשיכות והעברות בין החשבונות במהירות האפשרית. אנו שוקלים אפשרויות נוספות כחלק מפעולות ההגנה ומדובר בהליך שייקח זמן".