סגור
באנר דסקטופ כלכליסט טק
ארה"ב מיירטת חשבונות קריפטו של חמאס וידאו
(מאור שלום סויסה)

ארה"ב מחריפה המאבק נגד טרור הקריפטו: "לחנוק את מקורות המימון"

במהירות ובחסות המלחמה נקט הממשל האמריקאי שורה ארוכה של צעדים נגד שוק הקריפטו ואלו שמשתמשים בו למימון טרור. בין השאר נקבעו סנקציות נגד פעילי חמאס וחלפן מטבעות קריפטו בעזה, שהעביר גם כספים לדעאש

בחסותה של מלחמת חרבות ברזל הממשל האמריקאי ממשיך במאבקו בשימוש של ארגוני טרור במטבעות קריפטוגרפיים למימון פעילותם. בשבועות האחרונים יצאה שורה של החלטות, ועדות, חקירות ויוזמות נמרצות שמפעילות לחץ על שוק הקריפטו. השוק כבר היה נתון ללחץ רגולטורי בארצות הברית אחרי קריסת כמה חברות קריפטו ענקיות, וכעת הרגולטורים נהנים מתמיכה חסרת תקדים מצד המחוקקים. רוח גבית למחוקקים מספקת גם הרשעתו של סם בנקמן פריד, המייסד פושט הרגל של אימפריית הקריפטו FTX, בשבעה סעיפים של הונאה והלבנת כספים.
ב־11 באוקטובר הודיעו בוועדת הבנקאות בסנאט האמריקאי על פתיחה בחקירה של מקורות המימון של חמאס בדגש על תפקידו של קריפטו. ב־17 באוקטובר לא פחות מ־105 חברי קונגרס וסנטורים אמריקאים פנו במכתב למשרד האוצר האמריקאי לדרוש תוכנית סדורה למניעת השימוש של ארגוני טרור בקריפטו. "אנו קוראים לכם לפעול במהירות לצמצום פעילות קריפטו בלתי חוקית ולהגנה על הביטחון הלאומי שלנו ושל בעלי בריתנו", כתבו במכתב שעליו חתמו, בין היתר, הסנאטורים אליזבת וורן, ג'ון פטרמן ומארק קלי וחברי הקונגרס אדם שיף, קייטי פורטר וברברה לי.
ב־18 באוקטובר משרד האוצר האמריקאי לבקרת נכסים זרים (OFAC) הטיל סנקציות על עשרה חברי קבוצת טרור של חמאס, פעילים ומסייעים פיננסיים בעזה ובמקומות אחרים. אחד מהם הוא מפעיל של מעין בורסת מטבעות קריפטו בעזה, המכונה Buy Cash. לפי OFAC, עסק זה תיווך העברות כספים לדאע"ש בעזה.
ב־19 באוקטובר הרשות לאכיפת פשעים פיננסיים (FinCEN) הכריזה על שורה של כללים חדשים מוצעים שתכליתם לזהות ולהגדיר כלי "מיקסר" כאמצעים מוכרים להלבנת הון. "מיקסרים" (או CVC) הם שירות שאליו מוזרמים מטבעות כדי שיתערבבו אלה באלה, ואז מוזרמים לנמענים המקוריים במטרה לטשטש את מקור ויעד הנכסים. לפי FinCEN, מדובר על הפעם הראשונה שממשל ארה"ב מפעיל את סעיף 311 בחוק הפטריוט (ליירוט ושיבוש פעולות טרור שנחקק אחרי פיגועי 11 בספטמבר), תוך התמקדות בעסקאות של הלבנת הון. "הפעולה מדגישה את מחויבות משרד האוצר", אמר סגן שר האוצר וולי אדיימו, "להילחם באגרסיביות בשימוש בלתי חוקי ב־CVC על ידי קבוצות טרור, כולל חמאס והג'יהאד האסלאמי הפלסטיני".
זמן לא רב אחר כך, הסנאטורית סינתיה לומיס ויו"ר תת־הוועדה לנכסים דיגיטליים פרנץ היל פנו למשרד המשפטים שיפעל נגד שתי חברות קריפטו בולטות: בורסת הקריפטו הגדולה בעולם Binance ומנפיקת המטבע הקריפטו היציב הגדול בעולם Tether. "אנו תומכים בפעולה מהירה של משרד המשפטים נגד Binance ו־Tether כדי לחנוק את מקור המימון של הטרוריסטים שמתקיפים בימים אלו את ישראל", כתבו. הביטקוין, אגב, נסחר בינתיים לפי שווי של 35 אלף דולר, שיא של שנה וחצי.