סקירהסונוס Era 300: רמקול מעולה שמקדים את זמנו
סקירה
סונוס Era 300: רמקול מעולה שמקדים את זמנו
הרמקול החדש של סונוס מציע חוויית האזנה שונה עם "שמע מרחבי" - טכנולוגיה שמפזרת את הצליל ברחבי החדר. הוא עושה את זה מצוין, אבל אין עדיין הרבה תכנים באיכות שמאפשרת לממש את מלוא הפוטנציאל שלו
איך אפשר לקחת ברצינות הכרזה של חברה שמשיקה רמקולים חדשים, לפיה "צלילים ומוזיקה מתעוררים לחיים עם בהירות ועומק שאין שני להם" ו"אודיו מרחבי (תיכף יגיע הסבר) הוא האבולוציה הבאה בהאזנה - יצירת חוויית סאונד שעוטפת אותך במוזיקה"? מול הכרזות כאלה אני אומר לעצמי - בסדר, מדובר ברמקול איכותי, אבל בואו לא ניסחף. גם אפל, למשל, מצהירה בכל שנה שהאייפון החדש שלה הוא הכי טוב שהיא ייצרה עד היום (וזה נכון גם לגבי האייפד, כמובן).
אבל הפעם זה שונה. ה-Era 300, הרמקול החדש של סונוס, באמת מרשים מאוד ומקיים את ההבטחות האלה - כשהכל עובד כמו שצריך. כן, יש כאן כמה כוכביות, וזה לא תלוי רק בסונוס.
איך יוצרים בועת סאונד
קודם כל, מה זה אודיו או שמע מרחבי? הכוונה לטכנולוגיה שבאמצעותה הצליל מתפזר ברחבי החדר ויוצר תחושה שהוא מקיף את המאזינים, לכן קוראים לפונקציה הזו גם מוזיקה תלת ממדית. באנגלית מדברים על Spatial Audio או Immersive או 3D. זו לא רק חלוקה לימין שמאל כמו בסטריאו, וגם לא סראונד שמקיף את המאזין. התוצאה אמורה להיות מעין בועה שמקיפה את המאזינים, עם צלילים שמגיעים מכל כיוון.
הרמקול החדש של סונוס תומך בפורמט Atmos של חברת דולבי, שמציע שמע מרחבי, הושק לפני כעשור ונכנס לשימוש בבתי קולנוע ברחבי העולם. בשנים האחרונות הפורמט הזה הגיע גם לנטפליקס ולשירות המוזיקה של אפל, בין היתר.
המחשה ויזואלית של פיזור הצליל בדולבי Atmos
ה-Era 300 הוא מכשיר גדול ומסיבי, ששוקל כ-4.5 ק"ג, עם עיצוב אליפטי ובתוכו יש שני טוויטרים, ארבעה וופרים ושישה מגברים שכולם מכוונים קדימה, לצדדים ולמעלה כדי לפזר את הצלילים וליצור את האפקט של שמע מרחבי. בסונוס מסבירים שלא כדאי לשים את הרמקול הזה במקום סגור וצריך להשאיר מעליו מספיק מקום פנוי.
ההתקנה כוללת חיבור לחשמל והפעלת האפליקציה של סונוס - משם התהליך זורם בצורה חלקה, גם למי שלא השתמש בעבר באפליקציה או ברמקול של סונוס (גילוי נאות: אני, למשל). מחברים את הרמקול לרשת האלחוטית הביתית ומכוונים את הצליל לפי המיקום - הרמקול משמיע סדרה של צלילים, קולט את הפיזור שלהם באמצעות המיקרופון שנמצא בו ואפשר לצאת לדרך.
לאפליקציה תוכלו לצרף את כל שירותי המוזיקה, פודקאסט ואודיובוקס אליהם אתם רשומים ולהתחבר גם אל תחנות רדיו מרחבי העולם, דרך שירות הרדיו של סונוס. אפשר להתקין את האפליקציה על מספר מכשירים במקביל והמידע מסתנכרן בין כולם - אם צירפתם את אפל מיוזיק לאפליקציה של סונוס דרך אייפד, למשל, השירות יהיה זמין גם במכשיר אנדרואיד שלא הותקנה בו האפליקציה של אפל.
עכשיו אפשר לחפש שירים, אלבומים ורשימות השמעה באפליקציה של סונוס ולסנן את התוצאות לפי המקור - מספוטיפיי, אפל מיוזיק או יוטיוב מיוזיק, למשל. אפשר גם לתזמן שעון מעורר עם מוזיקה מסוימת, לכוונן את הצליל ידנית ועוד.
אם יש לכם רמקול נוסף של סונוס אפשר לשלוט על שניהם דרך האפליקציה - לנגן את אותו תוכן בשני רמקולים שונים, להגדיר ווליום שונה לכל אחד מהם, להפעיל שיר שונה בכל רמקול ועוד.
על ה-Era 300 עצמו יש גם כפתורי מגע להגברת והחלשת הווליום, ביניהם יש פס מגע שאפשר להחליק עליו בכיוון הווליום הרצוי ויש גם כפתורים להעברת או עצירת המוזיקה.
ה-Era כולל גם מיקרופון, כאמור, להפעלת עוזר חכם, אבל בהיעדר תמיכה רשמית באלקסה של אמזון ו-Google Assistant בישראל, תיאלצו להסתפק בשירות המובנה של סונוס ובשליטה מקומית על המכשיר - להפעיל שיר, לעצור אותו, להגביר או להנמיך את הווליום וכן הלאה. כלומר, לא תוכלו לשלוט דרכו על מכשירים חכמים אחרים (חוץ מרמקול נוסף של סונוס) או לבצע חיפושים. עדיין חוששים לפרטיות שלכם? בחלקו האחורי של הרמקול יש כפתור לכיבוי המיקרופון.
הפורמט לא חדש, אבל האימוץ שלו עדיין חלקי
הבעיה המרכזית היא לא בסונוס. בשביל ליהנות משמע מרחבי לא מספיק להוציא את הרמקול מהקופסה ולחבר אותו לרשת הביתית - צריך תאימות לתקן בכל חלק מהשרשרת. כלומר, צריך שיר בפורמט המתאים, שיהיה זמין בשירות מוזיקה שתומך בפורמט הזה ורמקול מתאים.
ספוטיפיי, למשל, עדיין לא תומכת בדולבי Atmos, אפל מיוזיק כן - אבל לא כל השירים בה זמינים בפורמט הזה. גם בשירות המוזיקה של אמזון אפשר למצוא שירים באותו פורמט, אבל רשמית הוא לא זמין בישראל ולא ניתן להוסיף אותו לשירותים המקושרים לרמקול.
באפל מיוזיק יש רשימות השמעה של שירים שעברו מיקס מתאים לפורמט של דולבי, לפי ז'אנרים שונים - אפשר פשוט לחפש Spatial ולהגיע אליהן. אבל יש בעיה של חוסר אחידות: יש שירים ויצירות שעברו מיקס מוצלח ואז האפקט ברור ומרשים, מאוד, ויש שירים שנשמעים יותר טוב מאשר בפורמט רגיל, אבל אם זה היה דו-קרב אז הניצחון הוא בנקודות ולא בנוקאאוט מוחץ.
כל זה כאמור לא באשמת סונוס וכשהכל עובד, התוצאה באמת מרשימה פלוס. האזנתי ל-Era 300 לבד, בלי רמקולים נוספים שמחוברים אליו, בחלל גדול שבו הצלילים היו יכולים להתפזר יותר מדי וללכת לאיבוד, ועדיין היו רגעים שומטי לסת, ממש (נסו את How Insensitive בביצוע של Astrud Gilberto, למשל). אלה לא רק הצלילים ש"מתעוררים לחיים" כפי שהכריזו בסונוס עם ההשקה - גם אמנים, כולל כאלה שכבר לא איתנו, פתאום נשמעים כאילו הם נמצאים לידי.
בזכות הפיזור של הצלילים בתוך החדר, הווליום של שיר בפורמט ה"מרחבי" גבוה יותר, והסלון שלי כאילו הפך לאולם קונצרטים, מועדון ג'אז או חלל הופעות. יצאתי החוצה כדי לבדוק שלא יגיעו תלונות מהשכנים והווליום היה סביר.
ליתר ביטחון עברתי בין אותו שיר בספוטיפיי, שכאמור לא תומכת ב"שמע מרחבי", וגרסה משודרגת (או להיפך) והתחושה היא שזו פשוט השוואה לא הוגנת - ההבדלים ברורים ובולטים. כל כלי נגינה מקבל את המקום שלו, לצליל נוסף עומק ואפשר להבחין בפרטים שלא שומעים בהאזנה רגילה.
יש גם כמה חריקות
ה-Era 300 לבדו לא מספיק למערכת קולנוע ביתי - כדי ליהנות מ"שמע מרחבי" בטלוויזיה צריך להוסיף גם מקרן קול מתאים של סונוס. בינתיים אפשר להסתפק בחיבור של ה-Era 300 לטלוויזיה באמצעות בלוטות' כרמקול רגיל.
הרמקול חכם, העיצוב מוקפד וניכר שהושקעה מחשבה בתכנון, אבל זה לא אומר שאין בעיות גם מהצד של סונוס.
ה-Era 300 כולל חיבור USB-C ובסונוס מסבירים שהוא לא מיועד לחיבור הרמקול לחשמל או להטענת מכשירים אחרים. אז מה המטרה? לחיבור אינטרנט קווי או מכשירי אודיו אחרים עם כבל 3.5 מ"מ, בעזרת מתאמים ייעודיים שנמכרים בנפרד תמורת 119 שקל לאודיו בלבד או 199 שקל לחיבור אודיו ואינטרנט.
אז נכון, העולם עובר לחיבור אלחוטי כך שאפשר לוותר על החיבורים הפיזיים והחברה גם הוסיפה ל-Era בלוטות', תכונה שלא נכללה בעבר ברמקולים אחרים שלה - אבל אפשר היה פשוט להוסיף לרמקול שקע אודיו רגיל וגם חיבור קווי לרשת הביתית במקום לייצר פתרון עוקף, מסורבל ויקר. אולי יתקנו את זה בדגם הבא.
ההתקנה כאמור ידידותית, אבל האפליקציה לא תמיד - תפריט System לא מתייחס להגדרות האפליקציה עצמה, כפי שאפשר להניח, אלא להגדרות של הרמקול/ים. אם תבחרו להעביר את הרמקול למיקום אחר מומלץ לבצע כיוון מחדש של הצליל, אבל איך מגיעים אליו שוב אחרי ההתקנה הראשונה? בתפריט Trueplay (שנמצא בתת-תפריט בתוך ה-System), שם שלא ירמז על הפונקציה שהוא מפעיל למי שלא מכיר את סונוס.
אפשר להסתפק באפליקציה כדי לבחור שירים ולסנן בה את התוצאות, אבל אם אתם לא בוחרים שירים מתוך רשימות השמעה של שמע מרחבי, קשה לדעת מראש באיזה פורמט יתנגן האלבום או השיר.
השתמשתי באפליקציה בעיקר באנדרואיד, ואחרי שבחרתי שיר מאמצע רשימת השמעה התפריט קפץ שוב לתחילת הרשימה ולקח לה כמה שניות להיטען - לא נורא, אבל קצת מציק.
סיכום
חלק מההערות כאן אולי קטנוניות, אבל אז מגיעים לשורה התחתונה - כמה זה עולה? ה-Era 300 נמכר בבאג תמורת 1,849 שקל. במחיר כזה, אפשר לצפות שסונוס תאפשר ללקוחות לחבר מכשיר עם כבל 3.5 מ"מ סטנדרטי בלי לרכוש מתאם מיוחד, למשל, או להבין באיזה פורמט זמין שיר לפני שמפעילים אותו.
זה באמת רמקול מעולה גם בשימוש רגיל, אבל גולת הכותרת שבגללה התכנסנו היא השמע המרחבי, שמציע חוויה שונה ומקדים את זמנו - כמות השירים שזמינים בפורמט הזה עדיין לא גדולה וחלק מהשירים ששודרגו לא עברו טיפול מוצלח. בתנאים כאלה ה-Era 300 לא יכול תמיד לממש את מלוא הפוטנציאל שלו.
ההצלחה של הרמקול וההחלטה אם לרכוש אותו תלויה במצב חשבון הבנק שלכם, בקצב שבה תעשיית המוזיקה תאמץ את דולבי Atmos ובאיכות המיקסים של השירים.