סגור
באנר דסקטופ כלכליסט טק
עילית רז ג'ונקו joonko
מנכ"לית וממייסדי ג'ונקו, עילית רז. האשמות קשות מצד המשקיעים (צילום: עמית שעל)

בלעדי
תיבת הפנדורה של ג'ונקו: הכנסות פיקטיביות, ופיטורים שהוסתרו בקו"ח של היזמת

ארבעה ימים אחרי שהתפוצצה פרשת התרמית בחברה, המשקיעים עדיין מנסים להגיע למידע שיבהיר להם את עומק הבור אליו נפלו. בינתיים מתברר שקורות החיים של היזמת עילית רז לא כללו פיטורים מביזאבו

משקיעי חברת ג'ונקו לא ממש יודעים עדיין את עומק התרמית שאליה נקלעה החברה. ארבעה ימים לאחר שמנכ"לית החברה ואחת המייסדות, עילית רז, עזבה את החברה תוך האשמות קשות כלפיה, מנסים משקיעי החברה להגיע לחשבונות הבנק של החברה ותכתובות האימייל השונות במטרה להבין את עומק המשבר. כיום מועסקים בחברה פחות מעשרה אנשים שבעיקר מנסים לשמור על עליה ולעזור למשקיעים לבדוק מה קיים בה.
בין היתר עולים בימים האחרונים סימני שאלה סביב הקריירה של רז, ולגבי אמינות קורות החיים שהציגה. כמו רבים בתעשיית ההייטק היא שירתה ביחידת 8200, שיצאו ממנה מאות סטארט־אפים. לאחר שחרורה, בין השנים 2010–2016 היא ציינה שעבדה במספר חברות בתפקידי מוצר שונים. בין החברות שהיא מציינת נמנות: Soomla, Melingo GlassesUSA, ו־Wandera. היא אף שימשה כמנטורית במאיץ החברות טקסטארס. עם זאת, נראה שפרט חשוב אחד רז שכחה לציין בקורות חייה — עבודתה בחברת ההייטק הישראלית ביזאבו ב־2013, משם פוטרה. פרט זה אינו מופיע בקורות החיים שלה בלינקדאין וגם משקיעי החברה לא ידעו דבר על כך.
ביזאבו נוסדה ב־2012 על ידי בועז כץ, אלון אלרואי וערן בן־שושן והיא מפתחת טכנולוגיה המסייעת לקיום כנסים. החברה עברה בשנים האחרונות גלי קיצוצים אבל רז עבדה שם הרבה לפני המשבר.
לפי הערכות למעשה לא נשאר הרבה כעת בחברת ג'ונקו. בדיווחים האחרונים התגאתה המנכ"לית רז בלינקדאין שלה בכ־150 לקוחות של החברה, עם שמות מאוד מכובדים דוגמת: PayPal, Adidas, Nike, Atlassian ואינטואיט, אולם ההערכות כיום הן שיש לחברה לכל היותר עשרה לקוחות בלבד. כל אחד מהם, לפי הערכות, משלם בין 50 ל־100 אלף דולר בשנה. לנוכח המספרים האלה, נראה כי הכנסותיה של החברה עומדות לכל היותר על מיליון דולר בשנה, ואולי אפילו פחות מכך.
בתיאור שכתבה עילית רז בפרופיל הלינדקאין היא ציינה כי לחברה יש "מאגר של 120,000 מועמדים מוסמכים שאינם מיוצגים". גם מספר זה מוטל בספק על ידי משקיעי החברה.
החשד מתמקד בעיקר — האם באמת כל מי שהיה רשום רצה להיכלל ברשימות של חברת ג'ונקו. כיום הנושא של מאגרי מידע ששמורים על ידי חברות הוא נושא רגיש שדורש התייחסות מיוחדת, הכוללות רמות אבטחה ושמירה על פרטיות ברמה גבוהה, בהתאם לכללי ה־GDPR באירופה וכללי פרטיות של ארצות הברית.
ג'ונקו פיתחה מערכת תוכנה שמאפשרת למעסיקים גישה למאגר מועמדים שמשתייכים לקבוצות מיעוט. התוכנה נתנה מענה חשוב לצרכים של מקומות עבודה גדולים במיוחד כאלה שמחוייבים לגיוון תעסוקתי ובכך יכלו לשמור עליו כמעט בצורה אוטומטית. אחד הקשיים הנוכחיים שמולם עומדים המשקיעים הוא עד כמה פיתוח התוכנה של החברה הושלם במלואו, האם יש לחברה IP, זכות קנייינית ועוד.
הגיוס האחרון עליו דיווחה החברה היה של 25 מיליון דולר בהובלת קרן אינסייט. אולם, מסתבר שחלק לא קטן מתוך גיוס זה היה עסקת סקנדרי, של סכום לא ברור של כמה מיליוני דולרים, שקיבלה עילית רז והשיבה אותו לחברה לאחרונה.
על פי הערכה, מתוך סכום של כ־17 מיליון דולר שזרם לחברה באותו גיוס ב־2022 עדיין יושב בקופת החברה כמחצית הסכום שאותו לא הספיקה החברה עדיין להוציא.
ההצלחה של עילית רז להסתיר מהעולם, בעיקר ממשקיעיה וכנראה גם מעובדיה, את מצבה האמיתי של החברה היא לקות גדולה מאוד של המשקיעים, רואי החשבון וכל מי שהיה אמור לפקח על החברה.
לפני שייחשפו סודות החברה, ישנם משקיעים פרטים אשר בוחנים כיום אפשרויות לתביעה של משקיעי החברה או מנהליה. בנוסף, לא מן הנמנע שבקרוב תוגש תלונה למשטרת ישראל נגד עילית רז.
ימים אחדים לפני החשיפה, משקיעי החברה הבינו שמרבית המסמכים שקיבלו מהמנכ"לית, בין אם זה אתר שמדמה העברה בנקאית, מסמך שמתעד לקוח חדש, מכתב סימוכין ממוסד פיננסי על קבלת כסף או העברת כספים לחברה — ככל הנראה מזויפים.
בזמן הזה, עילית היתה עדיין עמוק בקידום החברה, או התרמית שעמדה מאחוריה, והציעה למשקיעים ולמנהלים בחברה מספר הצעות לקידום החברה. זמן קצר לאחר שיחה זו, הגיעו אל עילית חלק ממשקיעי החברה עם עורך דין והציגו בפניה את הידוע להם, והיא כאמור נאלצה להיפרד מהחברה.