סגור
באנר דסקטופ כלכליסט טק

בלעדי
ישראל תשקיע 600 מיליון שקל בהכפלת פיתוח תחום החלל

תוכנית של סוכנות החלל הישראלית שהוגשה למשרד החדשנות, מציעה להכפיל את מספר החברות והעובדים בענף. בין היתר מדובר על הקמת לוויין לצרכי מחקר והגדלת המשיכה של תלמידי תיכון לתחום

ישראל תשקיע 600 מיליון שקל בתוכנית חלל חדשה בחמש השנים הקרובות, כך נודע ל"כלכליסט". התוכנית החדשה של סוכנות החלל הישראלית שהוצגה לשרת החדשנות, המדע והטכנולוגיה אורית פרקש הכהן, מציעה שורה של צעדים, שמטרתם הכפלה ויותר של מספר החברות והמועסקים בתחום.

לתוכנית, שנחשפת לראשונה, יש ארבע מטרות מרכזיות: הראשונה חיזוק ופיתוח תעשיית החלל האזרחית כמנוע צמיחה; השנייה היא חיזוק ותמיכה במחקר המדעי בתחום החלל; השלישית היא קידום ופיתוח ההון האנושי הנדרש להמשך חיזוק וצמיחת תחום החלל; והרביעית חיזוק מעמדה הבינלאומי של ישראל בתחום החלל.
התוכנית מציבה שורה של יעדים מדידים לפיתוח תחום החלל. למשל, הכפלת כמות חברות החלל שמספרן עומד היום על כ־60 ל־120 לפחות. כמו כן התוכנית מציבה יעד של הכפלה פי 4 של מספר המועסקים בתחום מ־2,500 לכ־10,000. כמו כן מדובר על הגדלת המכירות השנתיות של תחום החלל האזרחי ממיליארד דולר ל־1.25 מיליארד דולר, הגדלת מספר חוקרי החלל באקדמיה מ־120 ל־160 (עלייה של 33%), הגדלת מספר בוגרי התיכון המעוניינים לעסוק בתחום החלל מ־200 ל־4,000 וביסוס שותפויות בינלאמיות בתחום החלל והגדלת הנוכחות הישראלית בארגונים רב־לאומיים מרכזיים.
לצד היעדים, התוכנית החדשה של סוכנות החלל כוללת גם הקמת מרכז ידע לאומי מבוסס חלל, שיאפשר הטמעת השימוש בתוצרים מהחלל בפעילות הממשלה ובגופים נוספים, תוך תמיכה בתעשייה ובמחקר. התוכנית מציעה להרחיב את תוכנית תב״ל (תלמידים בונים לוויינים) ולהפוך אותה לתוכנית בינלאומית, שמחוברת לצבא ולאקדמיה, ושתהיה כלי מרכזי למשיכת תלמידי תיכון למקצועות טכנולוגיים בכלל ותחום החלל בפרט.

2 צפייה בגלריה
הדמיה של הלוויין הישראלי עמוס 8
הדמיה של הלוויין הישראלי עמוס 8
הדמיה של הלוויין הישראלי עמוס 8
(צילומים: התעשייה האווירית)
כמו כן התוכנית מציעה להקים את הלוויין SHALOM - לוויין מסחרי ומדעי - שיהיה פרויקט משותף של סוכנות החלל הישראלית וסוכנות החלל האיטלקית, שמשימותיו עיקריות יהיו ניטור סביבתי, אטמוספירה, יבשה ואוקיינוסים, וחקלאות מדויקת. לפי התוכנית, תוצרי הלוויין יאפשרו פיתוח יישומים שונים על ידי גופים מסחריים, העמקת המחקר בתחום החישה מרחוק ופיתוחים טכנולוגיים נוספים, והקלת הגישה לחלל ליזמים ישראליים באמצעות שיגור שנתי של לוויין ישראלי למסלול נמוך.
לדברי השרה פרקש הכהן, "תעשיית החלל האזרחית עוברת מהפכה עולמית ומדובר בפוטנציאל מסחרי וכלכלי אדיר למשק ולתעשיית ההייטק. התוכנית תרתום את הנכסים והמידע הרב שיש בישראל בתחום זה בתעשייה הביטחונית לשימושים האזרחיים".
עד לפני שנים לא רבות החלל נחשב בעיקר לתחום המיועד למדינות וליעדים צבאיים או לווייני תקשורת. ההוזלה המשמעותית בעלויות השיגור ותחילת פעילותן של חברות כמו SpaceX של אלון מאסק והפעילות של מייסד אמזון ג'ף בזוס בבלו אוריג'ין, ושל ריצ'רד ברנסון מייסד וירג'ין יצרו ביקוש רב לטכנולוגיות חדשניות בתחום.
2 צפייה בגלריה
אורית פרקש הכהן שרת החדשנות המדע והטכנולוגיה
אורית פרקש הכהן שרת החדשנות המדע והטכנולוגיה
אורית פרקש הכהן
(צילום: המכון הישראלי לדמוקרטיה)
בעקבות שינויים אלה, תעשיית החלל הישראלית, שהייתה ממוקדת בעבר בדרישות מערכת הביטחון, הולכת ומתפתחת ובשנים האחרונות צמחו בה עשרות סטארט-אפים חדשים, כאשר מרביתם נתמכים בידי סוכנות החלל הישראלית במשרד החדשנות, המדע והטכנולוגיה כבר.
בין החברות הישראליות הבולטות בתמחום ניתן למנות את רמון ספייס, שנבחרה למקום השלישי ברשימת 50 החברות המבטיחות של "כלכליסט", NSLComm, אפקטיב ספייס (שנרכשה לאחרונה ע"י סטרוסקייל האמריקאית), ועוד.
על מנת לחזק את תעשיית החלל הישראלית, כבר השנה הוענקו 18.5 מיליון שקל לחברות שיפתחו מוצרים בתחום החלל במסגרת מסלול שמקודם על ידי רשות החדשנות בשיתוף עם סוכנות החלל הישראלית במשרד החדשנות והמדע.