סגור
באנר דסקטופ כלכליסט טק
פט גלסינגר מנכ"ל אינטל העולמית
פט גלסינגר מנכ"ל אינטל העולמית (צילום: אלכס קולומויסקי)

פרשנות
בלי שינוי אסטרטגי, לא בטוח שפיטורים המוניים יצילו את אינטל

אינטל תפרסם הלילה את דו"חותיה הכספיים ולפי דיווחים תכריז במקביל על פיטורים של אלפי עובדים. המשבר שפקד את החברה, שלא הצליחה להתבסס כמובילה בשוק שבבי ה־ AI , עשוי לסמן צומת דרכים מכריע עבורה

לאינטל יש בעיה. גדולה. ענקית השבבים נמצאת כעת בעיצומו של משבר. ההכנסות והרווחים מדשדשים, והמאמצים של החברה לתפוס נתח בשוק הרותח ביותר של התקופה הנוכחית – שבבים לבינה מלאכותית (AI) – לא בדיוק זוכים להצלחה מסחררת, ולא מצליחים להציב תחרות ראויה לשבבים המבוקשים של אנבידיה. אחרי שפספסה את מהפכת המובייל, וכשמכירות המעבדים למחשבים לא מספקות את רווחים כבעבר, אינטל יודעת שהיא חייבת לעבור שינוי אסטרטגי, אחרת תתקשה מאוד לשרוד בטווח הארוך.
מנכ"ל אינטל פט גלסינגר סבור שיש בידיו התרופה למשבר הזה: פיתוח פעילות פאונדרי (foundry), ייצור שבבים שפיתחו חברות אחרות. מסורתית, אינטל מייצרת במפעליה שבבים פרי פיתוחה. זאת, בניגוד לחברות כמו אנבידיה ואפל שמפתחות שבבים בעצמן, אך לא מייצרות אותן, וחברות ייצור כמו TMSC שמייצרות שבבים מתקדמים בעבור חברות כמו אנבידיה ואפל.
תחת גלסינגר מובילה אינטל בשנתיים האחרונות אסטרטגיה משמעותית של הקמת פעילות פאונדרי. זו, במצב אידיאלי, תוכל להפוך את אנבידיה ממתחרה ללקוחה, ותביא לחברה לקוחות כמו אפל ומיקרוסופט (שחתמה בפברואר עם אינטל על עסקה של 15 מיליארד דולר לייצור שבבים). אבל הקמת חטיבת פאונדרי דורשת השקעה עצומה, של עשרות מיליארדי דולרים במפעלים ומתקני ייצור מתקדמים, דוגמת אלו שמקימה אינטל בכמה מדינות בארה"ב ושהיא אמורה להקים גם בישראל (חלק מהעבודות על הרחבת המפעל בקריית גת הוקפאו).
חלק מההשקעה הדרושה מגיע אמנם מארה"ב וישראל בדמות סובסידיות משמעותיות שמקבלת אינטל, אבל החברה נדרשת עדיין להוציא סכומים ניכרים מקופתה. וכאן הבעיה המקורית של אינטל חוזרת ונושכת אותה מהצד השני. כי קצת קשה להזרים עשרות מיליארדי דולרים להשקעה שתישא פירות רק בעוד שנים, בזמן שההכנסות והרווחית תקועים או יורדים, המניה מדשדשת והמשקיעים בחרדות.
היום צפויה אינטל לפרסם את הדוח לרבעון השני של 2024. להערכת אנליסטים, ההכנסות יהיו זהות לאלו של הרבעון המקביל בשנה שעברה. לחציון השני צופים אנליסטים עלייה צנועה של 3%, הפעם הראשונה מאז 2021 שאינטל תדווח על עלייה בהכנסות, אך גם זו לא תספיק על מנת לשנות את הכיוון של החברה.
אז מה עושים? מפטרים. לפי דיווח של בלומברג, אינטל נערכת לפיטורי ענק בהיקף של אלפי עובדים וייתכן שתודיע עליהם רשמית כבר השבוע. מטרה מרכזית של הפיטורים – פינוי משאבי הון לטובת השקעה בפעילות הפאונדרי. בתלות בהיקף הפיטורים, ההון שיתפנה יכול להיות משמעותי ביותר. בין אוקטובר 2022 לסוף 2023 ביצעה אינטל קיצוצים בהיקף של 5% מכוח העבודה שמנה קודם לכן 124.8 אלף איש, מהלך שלהערכת החברה יחסוך לה 10 מיליארד דולר עד 2025. כיום מועסקים באינטל 110 אלף עובדים, לא כולל עובדי יחידות שנמצאות בהליך ספין־אוף.
בשלב זה לא ידוע עדיין מאיזה מחלקות יפוטרו עובדים, האם הנפגעים העיקריים יהיו עובדי פיתוח או אנשי מכירות, ומה תהיה הפריסה הגיאוגרפית של הפיטורים. בפרט, לא ידוע האם יפוטרו עובדים בישראל, ובאיזה היקף. סבבי פיטורים אחרונים בחברה פסחו כמעט לחלוטין על ישראל, אבל אין ודאות שזה יהיה המצב. וכמובן, ייתכן שאינטל תכריז שהפיטורים הם דווקא בפעילות הפאונדרי שלה, שאותה החליטה לזנוח או לצמצם (אם כי, לא מדובר במהלך סביר, לאור החשיבות האסטרטגית של פעילות זו לעתיד החברה).
אבל סביר להניח שאינטל מבקשת לצמצם פעילות של חטיבות אסטרטגיות פחות, או כאלו שאינן מצדיקות את היקף ההשקעה בהן, על מנת למקד משאבים בהצמחת פעילות הפאונדרי. בסופו של דבר, ההצלחה של חטיבה זו היא ההימור הטוב ביותר על עתידה של אינטל. החברה תתקשה להתחרות באנבידיה בייצור שבבי AI, אבל אם תבנה מפעלים מתקדמים מספיק ותדע להציע לאנבידה פתרונות ייצור מפתים דיים, ייתכן שהיא כבר לא תצטרך להתחרות בה.