סגור
באנר דסקטופ כלכליסט טק
מטה מטא Meta פייסבוק קליפורניה
מטה חברת מטא במנלו פארק בקליפורניה (צילום: PETER DASILVA/Reuters )

מפוטרי מטא בארה"ב טוענים: "גייסו אותנו כדי לא לעשות כלום"

עובדים לשעבר בענקית הטכנולוגיה מספרים על ימי עבודה שמתחילים ב-11 במקרה הטוב, אינספור פגישות לא נחוצות, ימים ארוכים ללא מעש ותחושה שגייסו אותם בחוזי עתק אף שלא צריך אותם. ככה זה כשבחוץ יש מגפה ובפנים יש יותר מדי כסף

עד לשנה שעברה, מיידלין מצ'דו, בת 33, עבדה בחברת מטא בתור מגייסת כוח אדם - אם כי במקרה שלה המילה "עבדה" לא ממש מדויקת. למעשה, היא לא עבדה כלל. לדבריה, אחרי שהצטרפה לחברה בספטמבר 2021 היא העבירה את רוב זמנה בפגישות שלא הניבו דבר ושבאופן כללי היא שמה לב שבחרה יש יותר מדי מגייסים ומעט מדי עבודה.
"פשוט לא גייסנו אף אחד - ובכל זאת קיבלנו כסף", היא סיפרה בסרטון בטיקטוק, שהפך במהרה לוויראלי. משכורתה במטא עמדה, לדבריה, על 190 אלף דולר בשנה, כשבשנה הראשונה היא לא נדרש לגייס אף עובד.
מטא, אגב לא לבד. בכתבה של הוול סטריט ג'ורנל, שסקרה את התופעה, הוצגו סרטונים דומים של עובדים-לשעבר במקומות אחרים, שגרפו מיליוני צפיות. העובדים בסרטונים האלה טענו, כמו מצ'דו, שהם קיבלו משכורות מענקיות טכנולוגיה שונות מבלי לעשות כלום, או כמעט כלום.
הסיבה לתופעה ברורה: החברות הללו פרחו בימי הקורונה ומיהרו לשכור את שירותיהם של עובדים רבים במטרה לבנות "גב" לצמיחה הצפויה שלהן ולגנוב טאלנטים למתחרים נוכח המלחמה הקשה שהיתה אז על העובדים המיומנים. ואולם, עם תום המגפה החברות גילו שאותם עובדים לא ממש נחוצים או שאותם עובדים פשוט המשיכו לעבוד בהן ואבטלתם הסמויה חלפה מתחת לרדאר של המנהלים.
באחד הראיונות, מצ'דו, שהספיקה לעבוד במטא בסך הכל במשך חצי שנה ולאחר מכן ליועצת קריירה, סיפרה שיום טיפוסי במטא מתחיל בשעה 11, פגישות מתקיימות עד 15:30 ואז "מחפשים קצת מועמדים לגיוס בלינקדאין והולכים הביתה". "אני מאמינה שחלק גדול מהחברות האלה רצו שתהיה להן עבודה בתחומים שאליהן הן גייסו אנשים, אבל בסופו של דבר פשוט לא הייתה מספיק".
כיום, מצ'דו מעסיקה שבעה עובדים בעסקי הקואצ'ינג שלה. היא הגיעה לתפקידה במטא אחרי שלושה ראיונות קצרים, בהם הוצעה לה העלאה של 70 אלף דולר בשנה ביחס לתפקידה הקודם במיקרוסופט. ואולם, כאמור, הגישה הזו כלפי גיוס כוח אדם השתנתה מאז מאוד: חברות הטכנולוגוגיה פיטרו מאז תחילת 2023 יותר מ-168 אלף עובדים ברחבי העולם - ביניהם לא מעט עובדים שגויסו רק כדי שלא יעבדו אצל המתחרים.
"הם אספו אותנו כמו קלפי פוקימון", סיפר בטיקטוק עובד מטא לשעבר, שגויס באפריל 2022. עובדת לשעבר אחרת של החברה, בריטני לוי, בת 35, סיפרה שהיא גויסה כחלק מתוכנית הכשרה בת שנה, בה הייתה אמורה ללמוד כיצד לגייס עובדים בדרך מגוונת, אבל מיד אחרי משימת הגיוס הראשונה שניתה לה, בנובמבר האחרון, היא פוטרה.
לדברי פטריק מולוני מפירמת הייעוץ Willis Towers Watson PLC, החיזוי של צרכי הגיוס של החברות היה מאוד קשה בתקופה המגפה. "בעיקרון, יש הגיון בגיוס עובדים שהתפוקה מהם תיראה רק בטווח הארוך", הוא אומר. "כשמביטים בזה מבחוץ, אפשר לתהות מדוע גויס עובד שאין לו מה לעשות, אבל לפעמים זה לוקח זמן עד שעובד מצליח להגיע לתפוקה מספקת - ולא לכל החברות יש את הזמן הזה".
@maddie_macho #stitch with @roilysm well I guess I was forced out hut SAME THING! I do miss not working though. That was niiiiice! #meta #google #layoffs #businessinsider ♬ original sound - Maddie | The Career Finesser
אחרים סבורים שהסיבה העיקרית למצב היא התפתחות של סביבות עבודה שמאפשרות להיות מועסק מבלי לעבוד קשה. תומס סייבל, מנכ"ל חברת הטכנולוגיה C3.ai, סבור שהאימוץ של עבודה מרחוק החמיר את התופעה."אנשים דילגו בין עבודה שבה הם לא עשו כלום ועבדו מהבית לעבודה אחרת שבה הם לא עשו כלום ועבדו מהבית, רק שהפעם הם קיבלו שכר גבוה ב-15%". לדבריו, עבודה מהמשרד הכרחית לביצועים גבוהים ולשיתופי פעולה בין העובדים.
"יש איזושהי תדמית ורודה סביב החברות האלה וכולם שם נורא נחמדים", סיפר לוול סטריט ג'ורנל דריק מק'מילן, עובד לשעבר של פייסבוק וסיילספורס. "אבל כשהתרבות הזאת לא מאפשרת לך להגיד לאנשים שהם לא מבצעים את עבודתם כמו שצריך, אתה נשאר עם חבורה של עצלנים".