סגור
באנר דסקטופ כלכליסט טק

"רשת פרופילים פיקטיביים בפייסבוק פעלה בשירות ח"כ אורלי לוי-אבקסיס"

עפ"י תחקיר של ארגון פייק ריפורטר, שהתבסס על איסוף תגובות חשודות מפוסטים של הח"כית, הרשת קידמה פוסטים שלה כשכיהנה כשרה לקידום קהילתי, כולל בזמן קמפיין הבחירות האחרון. לוי-אבקסיס: "אין ולא היה לי קשר למגיבים או לתגובות לפוסטים שאני מפרסמת"

רשת מסתורית של פרופילים וחשבונות פיקטיביים בפייסבוק פעלה בשירותה של ח"כ אורלי-לוי אבקסיס (הליכוד) וקידמה פוסטים שלה בעת שזו כיהנה כשרה לקידום קהילתי (לק"ק), כולל בזמן קמפיין הבחירות האחרון שבו התמודדה ברשימת הליכוד – כך עולה מתחקיר של ארגון פייק ריפורטר. לוי-אבקסיס, בתגובה, הכחישה כל קשר לפעילות הרשת.
התחקיר התבסס על איסוף תגובות חשודות מפוסטים של לוי-אבקסיס, בחינת אמינות הפרופילים המגיבים, זיהוי מאפיינים חוזרים ובחינת קשרי חברות בין הפרופילים בעלי מאפיינים אלו. באופן זה מיפו בארגון רשת של כ-180 פרופילים, כ-80 מתוכם הגיבו על הפוסטים של השרה לשעבר באופן חיובי ותומך.
במרבית הפרופילים אותרו מאפיינים דומים ייחודיים שמצביעים על כך שמדובר ברשת של חשבונות פיקטיביים, דוגמת קשרי חברות בין חברי הרשת, פתיחת הפרופילים בשבוע אחד ב-2018, חוסר התאמה מגדרי בין השם לתמונה ופער בין הדמות לתמונה.
1 צפייה בגלריה
אורלי לוי אבקסיס
אורלי לוי אבקסיס
ח"כ אורלי לוי-אבקסיס
(צילום: אבי מועלם)
מאפיינים אלו והתנהגות הפרופילים מעלה חשד שמדובר ברשת של חשבונות פיקטיביים שפועלים בצורה מתואמת ולא-אותנטית, שמנוגדת לכללי השימוש בפייסבוק ושהיוותה בסיס להסרת רשתות מסוג זה בעבר.
פעילות הרשת התאפיינה בעיקר בפרסום תגובות מפרגנות, קצרות ובעיקר גנריות שתוכנן אינו קשור ישירות לתוכן הפוסט שבו הן הופיעו. כך, למשל, ב-10 במרץ פרסמה לוי-אבקסיס פוסט שעוסק בהכללת הדיור הציבורי בתכנית ממשלתית בנושא דיור.
התגובות לפוסט זה מהפרופילים החשודים כללו אמירות כמו "יישר כח אורלי", "שאפו לגמרי" ו"מדהימה", לצד אמירות כמו "איפה השמאלנים שיודעים לקלל שיהיו הגונים מספיק לתת פה פרגון?".
פוסט של השרה אז, שעסק באופן כללי ביום האישה הבינלאומי, עורר מהפרופילים החשודים תגובות ברוח דומה, דוגמת "אני גאה בך", "הנה משהו להתגאות בו" ו"את אלופה".
הפרופילים עצמם כוללים מאפיינים חשודים רבים שמצביעים על כך שמדובר בחשבונות פיקטיביים. פרופילים עם שמות גבריים מובהקים כמו אברהם או אביחי, עם תמונת פרופיל של אישה.
מיפוי הרשת גם העלה שהיא שמשמה לתמיכה וקידום של עמודי פייסבוק מסחריים, ובהם של עסק לעבודות גבס ועסק לעיצוב פנים. גם שם, התגובות מהפרופילים שחברים ברשת הן בסגנון דומה וכוללות בעיקר אמירות חיוביות קצרות וגנריות.
"מצג שווא של תמיכה ציבורית לצרכים פוליטיים הוא מעשה פסול", אמר לכלכליסט מנכ"ל פייק ריפורטר, אחיה שץ. "אולם כמו בשאר המעשים הזדוניים ברשת, כמעט ואין טיפול ממשלתי, והצעות חקיקה בנושא נחסמו, באופן לא מפתיע, על ידי מפלגתה של לוי אבקסיס. אנו מקווים שממשלת ישראל החדשה תפעל כדי לשמור על האזרחים במרחב הרשת".
מלשכתה של לוי-אבקסיס נמסר בתגובה: "לחברת הכנסת אין ולא היה כל קשר למגיבים או לתגובות לפוסטים אותם היא מפרסמת. המחשבה כי יש לאורלי לוי-אבקסיס את היכולת לשלוט במעל 100 אלף עוקבים מופרכת בעליל. כל מי שעוקב אחר הדף שלה יודע כמה תגובות נאצה מתוזמנות וממונות ע״י פרופילים מזויפים. למרות שבהיותה שרה עמד לרשותה תקציב לקידום פרסומים ברשתות החברתיות - כמעט ולא נעשה בו שימוש".