בלעדיההטבות להייטק הוצאו מחוק ההסדרים, באוצר מאשימים את משרד המשפטים
בלעדי
ההטבות להייטק הוצאו מחוק ההסדרים, באוצר מאשימים את משרד המשפטים
מדובר בין השאר בחוקים הנוגעים לפטור ממס על רווחי הון למשקיעים זרים ולמיסוי חברות רב לאומיות; ההוצאה מחוק ההסדרים עשויה להביא לעיכוב באישורם - ואולם באוצר אומרים כי הם יעברו יחד עם התקציב
משרד האוצר הוציא ביום שישי מחוק ההסדרים את כל החוקים הנוגעים להטבות לתעשיית ההייטק - כך נודע לכלכליסט.
מדובר, בין השאר, בחוקים הנוגעים לפטור ממס על רווחי הון למשקיעים זרים; למיסוי חברות רב לאומיות; ולשינויים מקלים בתחום המיזוגים והרכישות.
לטיוטה המלאה של חוק ההסדרים לחצו כאן
הוצאה של סעיפים מחוק ההסדרים עוצרת את אישורם, ומעבירה אותם למסלול חקיקה רגיל, שנמשך בדרך כלל זמן רב. עם זאת באוצר אומרים כי בכוונתם להביא לאישור ההטבות עד מועד העברת התקציב (מרץ 2025).
כיום יש פטור ממס רווחי הון למשקיעים זרים במרבית מדינות העולם, בעוד בישראל הפטור ממיסוי מותנה באי קיומו של "מפעל קבע" של המשקיעים הזרים בארץ. חוסר הבהירות סביב הגדרתו ותנאי קיומו של "מפעל קבע" גורם לאי־ודאות למשקיעים וחושף אותם לשומת מס אפשרית. הדבר מקשה בעיקר על משקיעים בקרנות הון הסיכון, שרובן ככולן ממומנות על ידי משקיעים זרים מוסדיים, בדרך כלל מארה"ב. החוק החדש היה אמור להעניק ודאות למשקיעים הזרים בנוגע לפטור.
גם מיסוי החברות הזרות הוא נושא בעייתי, ולתאגידים בינלאומיים דוגמת מטא וגוגל אין ודאות בנוגע לאופן בו ימוסו - והם נדרשים לבצע פרה־רולינג מול רשות המסים. מדובר בהליך ביורוקרטי ומסובך, ועובר זמן רב עד שהחברות מקבלות תשובה לגבי שומת המס שלהן. הסעיף שהוצא מחוק ההסדרים היה אמור להסדיר את האי ודאות הזו.
מלשכת שר האוצר נמסר: "שר האוצר בצלאל סמוטריץ' רואה בענף ההייטק נדבך חשוב ומרכזי בכלכלת ישראל, וככזה, בהנחיית השר, הושקעו בענף ההייטק משאבים רבים ותקציבים גדולים מאוד גם כשבמסגרת תקציב המלחמה צעדי התכנסות חייבו לצמצם בהוצאות. מדיניות השר תימשך בתקציב הקרוב ויושקעו בענף הייטק תקציבים ותמריצים רבים. לצערנו כרגע, בשל לוחות זמנים, משרד המשפטים מונע את זה, אבל בכוונתנו להכניס את החוקים במעלה הדרך כך שיאושרו כולם עם תקציב המדינה".
פורום הייטק למען ישראל מסר: "בתקופה קריטית להחזרת האמון של משקיעים זרים ויצירת תנאים לעידוד השקעות בהייטק, שר האוצר פוגע בתמריצים למשקיעים וחברות בינלאומיות ומחליש את המשק הישראלי. שר האוצר שוב פועל בניגוד מוחלט לכל היגיון כלכלי ומוכיח שאינו מבין את כללי המשחק בעולם ההשקעות. החלשת תעשיית ההייטק שאחראית ליותר מ-50% מהיצוא הישראלי וליותר משליש מהכנסות ממסים, היא מתקפה ישירות על הכלכלה הישראלית וביטחון המדינה".