למה בחרתי לא להיות המנכ"ל של החברה שייסדתי?
למה בחרתי לא להיות המנכ"ל של החברה שייסדתי?
בשנה וחצי האחרונות, ובמיוחד מאז פרוץ המלחמה, פוקד את ענף ההייטק משבר המאלץ את היזמים המקומיים להתמודד עם קשיים חדשים. היכולת של יזמים לגייס משקיעים ועובדים, לפתח מוצרים חדשניים ולהצליח בשיווק ובמכירות היא כעת מאתגרת מאי פעם. אחת הדרכים להתמודד כיזם עם האתגר, דרך בה אני בחרתי ואשר הוכיחה עצמה כמוצלחת במיוחד, היא ויתור על תפקיד המנכ"ל לטובת התמקדות בטכנולוגיה ובמוצר שבשמם יצאתם מראש לדרך. הפתרון הזה נחשב ליוצא דופן ולא רבים היזמים בוחרים בו כאופן פעולה. אלא שמניסיוני האישי למדתי, כי ויתור כזה - אשר פאונדרים רבים אינם מסוגלים לדמיין - הוא עתיר יתרונות, ועשוי להזניק את החברה קדימה.
בראשית דרכי כיזם, כשהקמתי את פנטרה (פסייסיס בזמנו), שימשתי כהנהלה אופרטיבית של איש אחד - ניהלתי וגייסתי משקיעים ועובדים, חקרתי את הטכנולוגיה והובלתי את המוצר.
זהו מצב לא שגרתי בעולם היזמות בו לרוב מעורבים מס' מצומצם של יזמים פעילים (לעיתים שניים, בדר"כ שלושה ולעיתים אף יותר) במעגל אינסופי של משימות ותהליכים ברמה יומיומית.
כעבור כשנתיים, הייתי חייב לקבל החלטה. החברה השלימה את סבב הגיוס השני, עמדה בפני התרחבות והייתה יכולה להרשות לעצמה לגייס צוות עובדים. היה ברור שלא אוכל להמשיך ולעשות הכל בעצמי, והבחירה הייתה בין המשך הניהול השוטף כמנכ"ל לבין התמקדות בטכנולוגיה ובמוצר כסמנכ"ל הטכנולוגיות האחראי גם על המוצר. בחרתי להישאר נאמן לחזון שהניע אותי מלכתחילה, ולתשוקה שבערה בי מהרגע הראשון: הטכנולוגיה. החדשנות. האמונה היוקדת במוצר פורץ דרך. בחרתי לשתף פעולה עם אמיתי רצון, איש מכירות ותיק ומנוסה, שיתפוס את תפקיד המנכ"ל המקצועי של החברה.
כמעט שבע שנים מאוחר יותר, הבחירה ההיא הוכיחה את עצמה ולימדה אותי לקח חשוב, שאותו אני ממליץ ליזמים ולמייסדי הסטארט-אפים שסביבי ליישם. כאשר יזם עם רקע טכנולוגי בוחר להתמקד בטכנולוגיה ובמוצר שאיתם יצא לדרך, הוא מכיר בכך שהטכנולוגיה היא הליבה של החברה והמוצר הוא הכח המניע של העסק. זה המקום שבו היזם צריך להיות, הכי קרוב שאפשר לחדשנות של המוצר, לחזון הטכנולוגי, ולהגשמת החזון באופן היומיומי.
בתחילת הדרך, כאשר הצגתי למשקיעים ואנשי אבטחת מידע את הרעיון של תהליך אוטומטי לבדיקת אבטחת הסייבר הארגונית על ידי מוצר המחקה האקר אנושי, רבים לא האמינו כי ניתן יהיה להחליף את העבודה הידנית של בדיקת החדירות בתהליך אוטומטי מהיר ויעיל. היה רגע בו גם לי היה קשה להאמין כי אוכל למצוא שותפים להגשמת החזון. משמצאתי את השותפים העיסקיים הנכונים, ההתמדה והאמונה הבלתי מתפשרת בטכנולוגיה ובמוצר הוכיחו שאלה היסודות אשר סביבם בונים גיוס השקעות ועובדים, מכירות והצלחה עסקית. אני מאמין שמי שינסה ללכת בדרך הפוכה, ולפתח מוצר על בסיס שיווק מתוחכם וצעדים עסקיים מרשימים, יגלה שהדרך הזו הרבה יותר קשה.
כאשר היזם מתמקד בטכנולוגיה ובמוצר, קל יותר גם לגייס עובדים איכותיים. זה עניין של שפה - היזם חי ונושם את השפה הטכנולוגית של המוצר שהגה ופיתח בעצמו, ויודע לדבר את השפה של המפתחים, החוקרים, אנשי הטכנולוגיה ואנשי הסייבר שהחברה רוצה לגייס לשורותיה. העובדה שהמועמדים פוגשים ביזם הבקיא בטכנולוגיה ומוביל את התחום הטכנלוגי בארגון, עוזרת להם לקבל את ההחלטה הנכונה ולהצטרף לצוות.
כשהיזם הוא טכנולוג, מינוי מנכ"ל מקצועי, שאיננו מייסד החברה, מציג יתרון חשוב הנעוץ במומחיות שמנכ"ל כזה עשוי להביא איתו או איתה בנושאים עסקיים מובהקים, החורגים מהמיקוד הטכנולוגי. לדוגמא, מנכ"ל מקצועי עשוי להביא ערך מוסף בתחומים כגון מכירות ואסטרטגיות יציאה לשוק (Go to Market).
מנכ"ל מקצועי יכול לעשות שימוש בניסיון שצבר כמנהל בענפי תעשייה נוספים, ובכך להעשיר את החברה בנקודת מבט רעננה, בהבנה רחבה לגבי השווקים ובחשיבה מחוץ לקופסא. נקודת מבט כזו עשויה להתברר כבעלת ערך משמעותי בזיהוי הזדמנויות חדשות עבור החברה, בחידוד החזון העסקי שלה ובהתאמת האסטרטגיה שלה לדרישות השחקנים בשוק. לבסוף, מנכ"ל שאיננו היזם או המייסד עשוי לספק משוב אובייקטיבי לצוות לגבי הכיוונים שבהם פוסעת החברה - מבלי להיות מושפע מהטיות אישיות המאפיינות לא אחת את המייסדים המתקשים לנתח באובייקטיביות את החברה שהקימו, ומבלי שמנכ"ל כזה יהיה קשור רגשית למתכונת הנוכחית של המוצר.
כמייסד, ויתור על כיסא המנכ"ל אין משמעו ויתור על הצד העסקי של החברה. כמובן ששיתוף פעולה מלא בין היזם לבין המנכ"ל הוא קריטי. גם בנושא זה, הניסיון שצברנו בפנטרה מלמד כי קבלת החלטות משותפת בין שני הקודקודים המובילים את החברה מביאה לתוצאות הרצויות. עד היום, מעורבותי בתחום זה נרחבת מאוד. זו בחירה שאינה נפוצה, אך עתירת יתרונות במיקוד בחזון החברה.
יזמים ומייסדים שישכילו להתגבר על שיקולי אגו ותדמית, ויבחרו לתת אמון במנכ"ל מקצועי תוך התמקדות בהובלת הליבה הטכנולוגית והמוצר של החברה, יגלו כי תרמו תרומה ניכרת להצלחת החברה שהקימו, הן בתקופת משבר והן בשגרה.
ד"ר אריק לייברזון הוא מייסד ו-CTO של פנטרה