הצעת חוק בארה"ב: רכישה והפצה של אפליקציות - לא רק דרך החנויות של אפל וגוגל
הצעת חוק בארה"ב: רכישה והפצה של אפליקציות - לא רק דרך החנויות של אפל וגוגל
אם החוק יעבור זו תהיה מכה קשה בעיקר לאפל, מכיוון שכל המודל העסקי שלה בתחום מבוסס על מכירת שירותים ואפליקציות דרך האפסטור וגזירת עמלה שמנה על התשלום; בין היתר, החוק החדש יאפשר למפתחי האפליקציות להציע למשתמשים דרכים זולות או תחרותיות יותר לקבל את שירותיהם
שני חברי סנאט, האחד דמוקרטי, ריצ'רד בלומנטל והשנייה רפובליקנית, מרשה בלאקברן, הציגו הצעת חוק לקונגרס המיועדת לאפשר לצרכנים ולמפתחי אפליקציות לרכוש ולהפיץ אותן בכל דרך שיבחרו ולא רק דרך חנויות אפליקציות מאושרות על ידי היצרניות.
במילים אחרות, אם הצעת החוק תעבור, נוכל להוריד אפליקציות למכשיר שלנו מכל מקום ולא רק דרך חנויות אפליקציות רשמיות. זו מכה קשה, בעיקר לאפל, מכיוון שכל המודל העסקי שלה בתחום מבוסס על מכירה של שירותים ואפליקציות דרך האפסטור וגזירת עמלה שמנה על התשלום.
ההצעה זכתה לתמיכה של הסנאטורית איימי קלובושאר, יו''ר תת-ועדת ההגבלים העסקיים של הסנאט, שנחשבת ליריבה מרה של ענקיות הטכנולוגיה. עד כדי כך שמינויה זכה להתנגדות חריפה שלהן מול הבית הלבן. מטרתו הרשמית של החוק הוא לקדם את התחרות בתחום הטכנולוגיה.
כיום אפל מונעת הפצה של אפליקציות לאייפון ולאייפד שלא דרך חנות האפליקציות שלה. על כל מכירה נגבית עמלה של עד 30%. עמלה זו מושתת גם על מפתח שמוכר תוספים או פריטי freemium דרך האפליקציה - כמו למשל מכירה של פריטי דמויות במשחקים או של שירותים מורחבים באפליקציות עסקיות.
גוגל: באנדרואיד ניתן להוריד ולהתקין אפליקציות ממקורות אחרים
גוגל פחות מוטרדת מההצעה - אך גם היא גובה עמלות דומות ממפתחים. עם זאת היא גם מאפשרת התקנה של אפליקציות מחנויות מתחרות לשלה ולא מונעת מכירה של פריטים שלא דרך שירותיה. אפל הגיבה להצעה בדרמטיות מעושה, "האפסטור היא אבן הפינה שמאפשרת לחבר באופן בטוח ואמין בין המפתחים ללקוחות", נכתב בתגובה, "התוצאה של זה הוא מנוע צמיחה וחדשנות חסר תקדים". גוגל לא הגיבה על הצעת החוק, והסתפקה בציון העובדה שבאנדרואיד ניתן להוריד ולהתקין אפליקציות ממקורות אחרים "שלא כמו אצל המתחרים".
הצעת החוק החדשה היא עוד נדבך במאבק בין הקונגרס והבית הלבן לענקיות הטכנולוגיה. כבר עם כניסתו לבית הלבן, הצהיר ביידן שהוא מתכנן להצר את צעדיהן בחקיקת הגבלים עסקיים דרקונית יותר. אבל לצערו המהלך שלו זכה לתמיכת הקונגרס (הדמוקרטי) ולכתף פושרת מהסנאט (שחציו רפובליקני).
הצעת החוק הנוכחית לעומת זאת - למרות היותה ממוקדת יותר - לוקחת כמה מהמהלכים שהוצעו בתכנית הקודמת ובנוסף מתבססת על שיתוף פעולה בין שתי המפלגות, מה שמקל מאוד על העברתו בשני הבתים של הקונגרס.
חברות רבות האשימו את אפל וגול בניצול ההכנסות ממנויי השירותים שלהן
אפל ספגה הרבה אש לאחרונה בדיוק בנושאים האלה. היא נתבעה על ידי אפיק גיימס, מפתחת פורטנייט על כך שהיא לא מאפשרת לה להפיץ את חנות האפליקציות שלה לאייפון, המשפט המתוקשר אף הכריח את טים קוק, מנכ''ל אפל, לעלות על דוכן העדים ולהגן על מדיניותה העסקית של החברה.
גם ספוטיפיי, מאטץ' גרופ (בעלת טינדר ו-OKCupid), ואחרות האשימו את אפל וגוגל בניצול ההכנסות ממנויי השירותים שלהן לגזירת קופון בתירוץ של סליקת העסקאות. החוק החדש צפוי להסיר גם את החסם הזה ולאפשר למפתחים לגבות תשלום על שירותיהם - גם באפליקציות - בכל דרך שיבחרו.
אחת הטענות של מחברות החוק היא שאפל וגוגל משמשות הלכה למעשה "שומרות סף" לכניסתם של הלקוחות והמשתמשים לאקוסיסטם ולשירותי המפתחים החיצוניים. בין היתר החוק החדש יאפשר למפתחים להציע למשתמשים דרכים זולות או תחרותיות יותר לקבל את שירותיהם.
כך למשל אם נרצה לרכוש מינוי לספוטיפיי, זו תוכל להציע להוריד את האפליקציה מחנות מתחרה לזו של אפל, ולקבל בתמורה הנחה על דמי המנוי החודשיים. כך גם עבור טינדר. אפיק תוכל להציע לשחקנים להוריד את חנות האפליקציות שלה מהאתר ולהתקין אותה בלי לעבור דרך האפסטור ובלי לשלם עמלה של 30% לאפל על כל תוסף של פורטנייט.
עם זאת הצעת החוק תאפשר החרגות ככל שאלה נוגעות לבטיחות השימוש, הפרטיות או הפצה של ספאם והונאות. נקודה זו האחרונה עשויה ליצור חורים מספיק גדולים שעורכי הדין של אפל וגוגל ינצלו כדי להמשיך את הפרקטיקות שלהן.