סגור
באנר דסקטופ כלכליסט טק
משרדי הייטק הביקוש גדל

פרשנות
אשליית חגי תשרי של תעשיית ההייטק הסתיימה בפיטורים

חברות הייטק בארץ חיכו עד לתום תקופת החגים בתקווה לימים טובים יותר. משאלו לא הגיעו הן נאלצו לבצע את הקיצוצים הדרושים על מנת לצלוח את הדרך ל-2023. בדרך הן נאלצו להיפטר מכל הוצאה לא הכרחית

חגי תשרי היו תקופה של אשליה, תקופה שבה תעשיית ההייטק היתה עסוקה בעיקר בחופשות משפחתיות הרחק מכל רעשי העולם. אבל בינתיים התבשלו להם על אש קטנה מהלכים גדולים שמטרתם העיקרית היא הישרדות לשנה-שנתיים הקרובות.
חברות ישראליות וחברות המחזיקות פעילות בישראל ככלל לא יפטרו עובדים במהלך החגים. למעט מקרים חריגים של חברות רב לאומיות שפחות מודעות לרגישות זו, מרבית החברות יחכו ככל יכולתן לסיום התקופה הייחודית הזו בישראל, וכך באמת קרה.
בארצות הברית עשרות אלפי עובדים בתעשיית ההייטק פוטרו ואילו בישראל היתה מעין המתנה ותקווה לימים טובים יותר. אבל משקיעים למודי ניסיון ויזמים שעברו משברים לא מעטים הבינו שהמשבר עמוק יותר ממה שנראה, ודו"ח גיוסי החברות הסטארט אפ של IVC ולאומיטק הוכיח שהמשבר כאן והוא עמוק. ירידה של 38.5 אחוז בגיוסי ההון לעומת הרבעון הקודם ולמעלה מ־50 אחוז לעומת הרבעון המקביל הוכיחו שלגייס כסף כיום יהיה קשה מאוד, ובמיוחד לגייס בשווי שדומה או קרוב לשנת 2020 או 2021. גיוס היום של חברות שאינן בצמיחה גבוהה הוא גיוס בשווי זהה או שווי נמוך, צעד שאף אחד לא רוצה בו - לא הקרנות שהשקיעו בחברה וייאלצו למחוק חלק מההשקעה, לא המייסדים שייאלצו למחוק כמעט את כל אחזקתם, ולא עובדי החברה שהאופציות שלהם ייעלמו.
לכן חברות מבינות שכעת כל הצעדים שאותם עצרו כמעט בכח חייבים לצאת לדרך ובמיידי, בכדי להגיע לשנת 2023 עם מאזן הרבה יותר טוב. מרבית החברות כבר קיצצו כל דבר שאינו הכרחי, אם זה תקציבי רווחה, תקציבי שיווק שקטנו משמעותית, ולמעשה כל דבר שאינו מכניס כסף לחברה, כולל הוצאות שמתאימות לימים טובים יותר. אבל למרבית החברות צעד זה היה בבחינת טיפה בים ולא ממש השפיע על הוצאות החברה.
הצעד המשפיע ביותר כיום על הוצאות החברה הוא כח האדם בחברה והנדל"ן שלה. חברות רבות החלו לבחון מעבר לעבודה מהבית והקטנה של הנדל"ן שהן שוכרות, אבל מרביתן מבינות שהצעד ההכרחי עבורן כיום הוא קיצוץ משמעותי בכח אדם. השבוע התחיל עם פיטורים של כ־62 עובדים בחברת אורקם של אמנון שעשוע וזיו אבירם, מייסדי מובילאיי. במקביל, אנטידוט עתידה לפטר כ־20 עובדים, שהם חלק לא קטן מפעילותה בארץ. שתיהן דוגמא טובה מאוד לחברות שנמצאות בתחום של החברות שמשגשגות בתקופות של שפע אבל נאלצות להתמקד בימים קשים. מעטות הן החברות שלא מושפעות מהמשבר ורובן נמצאות בתחומים שבליבת הפעילות של ארגונים או במקום של צומת הכרחי לצרכי האדם. חברות שאינן כאלה ייאלצו בחודשים הקרובים לצמצם פעילות ולחכות שהסערה תחלוף.