מהפכה בכיתה: למה כל תלמיד צריך ללמוד בינה מלאכותית?
מהפכה בכיתה: למה כל תלמיד צריך ללמוד בינה מלאכותית?
העולם נמצא בעיצומו של שינוי טכנולוגי משמעותי, וכמו בכל מהפכה, ישנם מי שנפגעים וישנם מי שמרוויחים ויש מי שמבינים כבר עכשיו, כי ישנה חשיבות אדירה בשילוב טכנולוגיות בינה מלאכותית בתוכנית הלימודים של מוחות צעירים, עוד מהיותם בבית הספר היסודי, כי לשם בדיוק פונה העתיד. לאחרונה פורסם ששלושת חברות הטכנולוגיה הגדולות - אינטל, סיסקו ודל (Dell) - צפויות לפטר עשרות אלפי עובדים בתקופה הקרובה, כאשר הסיבה המרכזית לכך היא הקושי שלהן לבצע את המעבר המורכב לכיוון הבינה המלאכותית, זאת על אף רכישות והשקעות גדולות שנעשו בתחום. סיסקו אגב, הכריזה בימים אלה על קרן השקעות AI בהיקף של מיליארד דולר בכדי להדביק את הקצב מול המתחרות בתעשייה. עם זאת, חשוב לזכור כי לענקיות הללו ישנם מרכזי פיתוח משמעותיים בישראל, וייתכן שהשינויים הללו ישפיעו גם על המשק הישראלי.
אך האם כל אלו מעידים על כך שמהפכת הבינה המלאכותית היא איום בלבד? התשובה לכך היא לא חד-משמעית, ויש דווקא מקום לאופטימיות.
בשנת 2024 כ-50% מההשקעות בסטרטאפים בארה״ב הושקעו בחברות ממוקדות טכנולוגיית בינה מלאכותית, והיקף ההשקעות בחברות מסוג זה צפוי עוד לגדול. מהפכת הבינה המלאכותית מביאה עמה הזדמנויות חסרות תקדים ליזמים ולעובדי תעשיית ההייטק הישראלית וזו הגלובלית. כבר היום ניתן לראות כי המהפכה הזו בשיאה מבחינת היקף ההשקעות והפיתוח הטכנולוגי, אך לא כל החברות מצליחות להדביק את הקצב ובגלל שהמהפכה החלה, מימד הזמן הוא קריטי. אין ספק שבעוד כמה שנים חברות ענק שהכרנו יהפכו להיות ה-KODAK או ה-BLOCKBUSTER של מהפכת הבינה המלאכותית ורק לאחרונה נחשף כי בשנת 2019 המניע של מיקרוסופט להשקיע ב-OPEN AI מילארד דולר היה בעיקר כדי לעמוד בתחרות מול גוגל שנתפסה בעיני מיקרוסופט כמובילה יותר בפיתוחי בינה מלאכותית. למרות זאת, מאחר והמהפכה לא הוגדרה עדיין, גם השקעות של מילארדי דולרים לא בהכרח יביאו את ההצלחה בתחום הזה.
בשנים הקרובות אנחנו נראה כי היזמים שמאמצים ויאמצו את אפשרויות הבינה המלאכותית יתחזקו ויהפכו את התעשייות והעולמות להם הם שייכים לחזקים ומהירים יותר. הדבר יתבטא בקיצור תהליכים שונים וביצירת מיקוד חדש. כבר היום, מחלקות הפיתוח שמטמיעות בצורה חכמה את הבינה המלאכותית יכולות לכתוב קוד באופן מהיר ומדויק יותר, וכך גם בדיקות בקרת האיכות שמתבצעות על כתיבת הקוד ועל הטכנולוגיות השונות. דוגמא נוספת לכך היא שבזכות הבינה המלאכותית אנו רואים שמכוניות חכמות בארצות הברית נוסעות באופן אוטונומי טוב יותר. אין ספק שהדבר ידרוש שינוי ואדפטציה בקרב העובדים של החברות הללו ואלה יידרשו לשינויים כדי להטמיע באופן מהותי את הבינה המלאכותית כחלק מהעיסוק המהותי של החברות.
הדוגמאות לשיפור הניכר הן רבות. מכוניות חכמות, הנשענות על בינה מלאכותית, נוסעות כיום באופן אוטונומי ברחבי ארצות הברית - והפוטנציאל שלהן רק מתחיל להתגלות. ככל שהבינה המלאכותית תתקדם, נוכל לראות יישומים נוספים שמשנים את הדרך בה אנו חיים, עובדים ונעים במרחב. עם זאת, חשוב לזכור כי כדי שהפוטנציאל הזה יוכל להתממש, על מקבלי ההחלטות בישראל להתחייב לחינוך והכשרה מתאימים בתחום הבינה המלאכותית. יש לדאוג לכך שהדורות הבאים של עובדים ומנהלים יהיו בעלי הכלים הדרושים להתמודד עם השינויים הצפויים בשוק העבודה.
קיימים היום בלא מעט בתי ספר תיכוניים טכנולוגיים בארץ לימודי בינה מלאכותית אבל כיוון שמהפכת ה-AI תשפיע על כל תחום בחיים, לימודי AI לא צריכים להיות רק במסגרת לימודי טכנולוגיה. את תוכניות הבינה המלאכותית הקיימות היום לילדים ונוער - אפשר לספור על יד אחת, ואלה בעיקר שייכים למיזמים אזרחיים. שילוב AI בבתי ספר הוא צעד חשוב לקראת הכנה נכונה של התלמידים לעתיד טכנולוגי, בו הבינה המלאכותית צפויה לשחק תפקיד מרכזי בכל תחום בחיינו. תוכניות לימוד בתחום זה לא רק מכוונות להעניק לתלמידים ידע טכני בסיסי, אלא גם לפתח אצלם כישורים אנליטיים וחשיבה יצירתית שנדרשים למימוש הפוטנציאל של הטכנולוגיה הזו ועבודות העתיד.
אם מערכת החינוך לא תתאים עצמה ותשתנה בהתאם, הסיכונים עלולים לגבור על ההזדמנויות ואנשים רבים עלולים למצוא את עצמם נפגעים כאשר יגיעו לגיל הבגרות וינסו להשתלב במעגל העבודה. השקעה בחינוך לבינה מלאכותית היא לא רק הכרחית, אלא גם הזדמנות לשמר את מעמדה של ישראל כאומת הסטארט-אפ. השילוב הנכון בין חדשנות טכנולוגית לבין הכשרה מתאימה הוא שיבטיח את עתיד התעשייה הישראלית ויאפשר לה להמשיך להוביל בעולם של מחר.
שי מישל הוא שותף מנהל בקרן ההון סיכון Merlin Ventures