סגור
באנר דסקטופ כלכליסט טק
מוסף 50 הסטארטאפים המבטיחים עובדי Vayyar
עובדי Vayyar. מהחברות הבודדות שהפכו ליוניקורן ברבעון השני (צילום: אוראל כהן)

בלעדי
המשבר בהייטק: צניחה חדה בהיקף ההשקעות, בגיוסים וביוניקורנים החדשים

נתוני ההאטה של קטר המשק נחשפים: מספר החברות בעלות שווי של מיליארד דולר נחתך ב-50% ברבעון השני של 2022 לעומת המקביל, היקף ההשקעות ירד ב-31% ומספר הגיוסים צנח ב־23%. חברות חוששות מסבבי גיוס והמשקיעים כבר בררנים הרבה יותר

היקף ההשקעות בהייטק הישראלי הסתכם ברבעון השני של השנה ב־4.5 מיליארד דולר – צניחה של 31% לעומת הרבעון המקביל אשתקד. כך עולה מדו"ח סיכום הרבעון השני של 2022 שערכה קרן ההשקעות Greenfield Partners והגיע לידי "כלכליסט".
2021 הסתיימה עם שיא השקעות בחברות ההייטק המקומיות, של למעלה מ־26 מיליארד דולר. כבר ברבעון הרביעי של 2021 היו ההערכות שהחגיגה תיגמר, אך מעטים האמינו שהיא תסתיים כה מהר. מנתוני קרן Greenfield Partners עולה גם שמספר הגיוסים צנח – 104 עסקאות ברבעון השני של השנה, לעומת 132 ברבעון הראשון ו־135 ברבעון השני של 2021.
אחת התופעות המעניינות ברבעון השני השנה היא מיעוט חברות היוניקורן ששיפרו את שוויין. בשנה שעברה לא מעט חברות יוניקורן ביצעו קפיצת מדרגה משמעותית. כך, ברבעון השני של 2021 גונג גייסה לפי שווי של 7.2 מיליארד דולר; חברת האינשורטק נקסט אינשורנס גייסה לפי שווי של 4 מיליארד דולר; חברת פורטר גייסה לפי שווי של 3 מיליארד דולר; טראקס לפי שווי של 2.25 מיליארד דולר. ואילו ברבעון השני של 2022 רק רק יוניקורן אחד הכריז על גיוס הון – חברת הבלוקצ'יין StarkWare שבו שיפרה את השווי שלה לכ־8 מיליארד דולר.
ההסבר לתופעה הזו הוא הפחד שאוחז בחברות יוניקורן רבות והמשקיעים שלהן שכבר אשתקד הבינו שהשווי שלהן היה מופרך ולהצדיק אותו כעת יהיה קשה מאוד. חברות רבות שגייסו בשווי העולה על מיליארד דולר בשנה שעברה בוחרות להתמקד בתקופה הקרובה בשמירה על קופת המזומנים וצמצומים של פעילות לא הכרחית ואף פיטורי עובדים ביוניקורנים שגייסו סכומים משמעותיים בשנה שעברה.
ברבעון השני של השנה הוכרזו רק 7 יוניקורנים חדשים: מונטה קרלו, יוניט, פרימטר 81, StarkWare, Vayyar, Viz.ai ואופטיבוס. מדובר בירידה של 50% לעומת 14 גיוסי הון שהוכרזו ברבעון השני של 2021, שהעניקו לחברות המגייסות שווי של מיליארד ויותר.
נתון משמעותי נוסף הוא הירידה במספר החברות שגייסו כסף חדש או גיוסי המשך ברבעון השני. רק 104 הכריזו על גיוסי הון בכל שלושת החודשים האחרונים. תופעה שהיא מדאיגה ומעידה גם על חשש של חברות להיכנס לסבבי גיוס אבל יותר מכך מעידה על החשש של משקיעים להיכנס להשקעות חדשות ולבחון כל השקעת המשך בקפידה רבה.
המשך תחושת המשבר בעיקר אצל הקרנות יגרום גם לאלו שמחזיקות יתרת השקעות מכובדת לעצור השקעות חדשות ולירידה נוספת במספר החברות שיצליחו לגייס סיבובי המשך. בקרנות רבות, בעיקר בחוף המערבי בארצות הברית, כבר נרשמו ירידות בהיקף הכספים שהן הוציאו ברבעון הנוכחי לעומת המקביל לו. כך אירע בטייגר גלובל, אינסייט פרטנרס ואחרות.
מהדו"ח של גרינפילד עולה עוד שחלה ירידה של 50% במספר העסקאות של סבבי צמיחה, בהשוואת גיוסי הון בין 50 ל־100 מיליון דולר, שירדו מ־26 עסקאות ברבעון השני אשתקד ל־13 ברבעון השני השנה. בניתוח הפעילות בתוך הרבעון השני רואים ירידה לקראת סוף הרבעון של 32% בהיקף העסקאות בחודש יוני לעומת מאי. ב־2021 סבבי הצמיחה היו ליבת ההשקעות של השנה עם סבבי ענק של מאות מיליוני דולרים.
1 צפייה בגלריה
שי גרינפלד
שי גרינפלד
שי גרינפלד, שותף מייסד בקרן Greenfield Partners
(אופיר אבסלנדר)
בנוסף גם עולה מספר המיזוגים והרכישות בהם קשורות חברות ישראליות: בכל אחד מהחודשים אפריל ומאי דווח על 3 עסקאות, לעומת 11 עסקאות בחודש יוני. מדובר כנראה בעסקאות שהבשילו בחודשים האחרונים והגיעו לכדי סיום לאחר הבנה בעיקר של הצד הנרכש שעסקאות טובות מזה הם לא יקבלו בתקופה הזו.
בבדיקת התפלגות ההשקעות מהרבעון השני לפי ענפים, ניתן לראות שהתחום המוביל בהשקעות הוא בריאות דיגיטלית עם 24% מהיקף הגיוסים, לאחריו סייבר 17.4%, סטארט־אפים בתחומי הנתונים, בינה מלאכותית ולמידת מכונה – 12.8%, חברות של טכנולוגיות ענן ופיתוח 10.7%. שאר תחומי ההשקעה היו תוכנה B2B, פינטק, קריפטו, מוצרים צרכניים, טכנולוגיה עמוקה ותחבורה.
לדברי שי גרינפלד, שותף מייסד בקרן, נתוני הרבעון השני של שנת 2022 משקפים את המשך המגמה של ירידה בהיקף ההשקעות בסטארט־אפים, לאור סביבת המאקרו והירידות בשווקים הציבוריים.
בגרינפילד פרטנרס מציינים שהירידה בהיקף גיוסי ההון מלווה בהתפתחות של ערוצי גיוס חלופיים כמו שטרות להמרה (convertible note), והרחבת סבבי השקעה על ידי משקיעים פנימיים. יש להניח שיתפתחו פתרונות מימון יצירתיים נוספים. על רקע חוסר הוודאות בשווקים, בקרן רואים חברות שפועלות ביתר שאת בתקופה זו להבטיח תזרים מזומנים המספיק לתקופה של 18–24 חודשים ופועלות לגייס משאבים נוספים.
אחד ממנגנוני ההשקעה שככל הנראה יתפסו תאוצה בחודשים הקרובים הוא גיוסי חוב. במילים פשוטות מדובר באשראי בנקאי או באשראי דרך קרן אשראי לטכנולוגיה דוגמת ויולה קרדיט, קראוס ואחרות. למרות הריבית היחסית גבוהה של גופים אלה הקסם של אשראי שאינו דורש דילול של בעלי מניות ומצד שני מזרים לחברה כספים לשימוש שוטף קורץ להרבה חברות ובמרבית הגופים שעוסקים בתחום נרשם ביקוש רב לנושא. חברות רבות גם בוחרות לשלב בין גיוסי הון לגיוסי חוב.