מנכ''ל קוואלקום: נעקוף את מעבדי M2 של אפל בתוך שנה
מנכ''ל קוואלקום: נעקוף את מעבדי M2 של אפל בתוך שנה
כריסטיאנו אמון מודה שאפל היתה זו שפתחה את הדלת ליצרניות שבבי המובייל, על ידי כך שהוכיחה ששבבי ARM יכולים בקלות להתחרות ואף לעקוף את שבבי אינטל. לאחר הרכישה של נוביה בשנה שעברה, קוואלקום עשויה להפוך ליריבה רצינית בתחום המחשבים מול אינטל ו-AMD
האם מסתמנת יריבות חדשה בעולמות השבבים? עד כה היריבות העיקריות בעולם מעבדי המחשבים היו אינטל ו-AMD, כאשר האחרונה עדיין מחזיקה ברוב השוק.
אבל כעת, לאחר שאפל הכריזה באירוע המפתחים שלה על שבב ה-M2, שמפעיל את מחשבי המקבוק אייר החדשים, ניכר שהיריבות הזו כנראה כבר מיושנת. זאת מכיוון שאם הדבר תלוי בקוואלקום, השבבים הבאים שלה למחשבים צפויים לעקוף את אלה של אפל מבחינת עוצמה כבר בשנה הבאה, או כך לפחות הצהיר כריסטיאנו אמון, מנכ''ל קוואלקום, בריאיון לאתר CNET.
קוואלקום, למרות היותה ידועה כיצרנית המעבדים של רוב סמארטפוני הפרימיום בעולם כיום, לא זרה לייצור ופיתוח מעבדים למחשבים. מיקרוסופט למשל עושה שימוש בשבב סנאפדרגון ייעודי במחשבי סרפס פרו X שלה, שהושקו שנה לפני מחשבי המק מבוססי M1 של אפל. אבל למרות זאת, שבביה לא הצליחו לשכנע את יצרניות המחשבים לעבור צד. הסיבה לכך היא שעד כה מעבדיה לא ממש הצליחו להתמודד עם משימות שמחשבים נדרשים אליהם, בעיקר לפטופי עבודה או גיימינג. מוצריה היו טובים להפעלה של מחשבים בסיסיים או כדי לספק להם חיי סוללה טובים, אבל קשה לומר שמבחינת ביצועים הם יכלו להתמודד עם התוצרת של אינטל, AMD או אפל.
אבל קוואלקום ביצעה מהלך שעשוי לאפשר לה בדיוק את זה. היא רכשה בינואר 2021 את הסטארט-אפ האמריקאי Nuvia עבור כ-1.4 מיליארד דולר. החברה שהוקמה ב-2019 עוררה עניין רב בזכות זהות מקימיה, שלושה מהנדסי השבבים העיקריים של אפל, שהיו אמונים בין היתר על פיתוח שבבי ה-M של החברה. במקור, הערכות התעשייה היו שהשלושה פרשו מאפל כדי להקים את החברה ולגרום למעסיקה לשעבר לרכוש אותה כדי למנוע זליגה של טכנולוגיית השבבים שלה לאחרים. אבל כנראה שבקוואלקום הבינו שעדיף להשקיע ולרכוש אותה לפני אפל.
אפל פתחה את הדלת לקוולאקום
אמון מודה שאפל היתה זו שפתחה את הדלת ליצרניות שבבי המובייל על ידי כך שהוכיחה ששבבי ARM יכולים בקלות להתחרות ואף לעקוף את שבבי אינטל. הבעיה העיקרית עד היום בשימוש בשבבים אלה במחשבים היתה שהארכיטקטורה שלהם לא אפשרה להפעיל תוכנות רבות בווינדוס - מה שאילץ את מיקרוסופט לפתח גרסה ייחודית של מערכת ההפעלה שלה למחשבי ARM. כמובן שאפליקציות שנכתבו למעבדי אינטל לא יכלו לעבוד על מעבדי קוואלקום ולהפך, מה שהגביל מאוד את העניין של הלקוחות בנוסף לעוצמה הנמוכה שהם סיפקו. אבל אפל הצליחה לשלב בשבבים שלה תמיכה לאחור גם לגרסאות מערכת ההפעלה שנכתבו למעבדי אינטל - ובכך פתחה את הדרך לקוואלקום.
קוואלקום אינה היחידה שפועלת כך. גם מיקרוסופט החלה לפתח לעצמה מעבדי ARM המיועדים להפעיל חלק מקו מחשבי הסרפס שלה, וכנראה שבעתיד אולי גם מחשבים של יצרניות צד שלישי. אמון הסביר שמה שהאיץ את המעבר למעבדי ARM במחשבים היה שילוב של כמה גורמים. "הכוכבים הסתדרו והטיימינג הוא עכשיו", אמר. לדבריו, השילוב של עבודה מהבית, קישוריות אינטרנט בכל מקום והדרישה למחשבים קלים שניתן לעשות בהם שימוש בכל מקום הפך את מעבדי המובייל לפתרון המושלם. כעת עם הרכישה של נוביה, שבה גם מהנדסים לשעבר בגוגל ו-ARM, היצרנית עשויה להפוך ליריבה רצינית בתחום המחשבים, ואולי להפוך למתחרה רצינית מול אינטל ו-AMD.