סקירהאסוס ROG Ally: אבטיפוס מרשים, אבל עדיין אבטיפוס
סקירה
אסוס ROG Ally: אבטיפוס מרשים, אבל עדיין אבטיפוס
ניתן לדמות את המכשיר הנייד המסקרן של אסוס לקלנועית עם מנוע V8, השועטת לאורך האוטוסטרדה. הקונסולה הזו היא אופציה נהדרת למי שמחפש מחשב גיימינג זול - אבל עם חיי סוללה מאכזבים, עדיף להשאיר אותה בבית
לא ניתן לכתוב ביקורת על הקונסולה הניידת החדשה של אסוס מבלי להזכיר את היריבה הישירה שלה, הסטים דק (Steam Deck). בשנה שעברה הכריזה Valve, הבעלים של חנות המשחקים המקוונת "סטים", על מין מחשב גיימינג נייד, בתצורה שמזכירה את קונסולת הסוויץ' (Switch) של נינטנדו. אולם בעוד שהסוויץ' טומן בלבו מעבד גרפי של סמארטפון מיושן, הסטים דק הוא מכונת גיימינג מכאן ומכאן.
אסוס החליטה להפריח בלון ניסוי משלה, בצורת ה-ROG Ally. החברה הכריזה עליו באחד באפריל 2023, אבל זו לא הייתה מתיחה. המכשיר טמן בחובו שתי הבטחות: ביצועים של מחשב גיימינג (טובים משל הסטים דק) בכף ידכם, לצד חיי סוללה סבירים. אפתח ואגלה לכם כי רק אחת מההבטחות הללו התממשה.
עיצוב
אין ספק כי העיצוב של ה-Ally מושך את העין. המכשיר הלבן הבוהק לא ממש נחבא אל הכלים. הגוף עשוי כולו פלסטיק, שזו נקודת לזכותו כאשר מדובר במכשיר שיש להחזיק בשתי ידיים לפרקי זמן ממושכים. המכשיר שוקל 608 גרם. תחילה לא הייתי בטוח שהמכשיר יהיה נוח לשימוש לאורך זמן, אבל כעבור כמה ימים התרגלתי למשקל ואני שמח לדווח שלא מצאתי סיבה להניח אותו מהיד.
תצורת המקשים הא-סימטרית בצדי המכשיר ודאי תהיה מוכרת למי שמחזיק שלטי אקסבוקס: בצדו האחד, ארבעה כפתורי YBAX, ותחתם ג'ויסטיק. מהצד השני, ג'ויסטיק נוסף ומתחתיו ארבעה מקשי חיצים (D-Pad). סביב הג'ויסטיקים ישנן שתי טבעות אור RGB, שמוסיפות קצת צבע למכשיר, אך ניתנות לכיבוי. באמצע החזית ישנו מסך מגע בגודל שבעה אינץ' באיכות 1080p, עם קצב רענון של עד 120 פריימים בשנייה. האיכות הגבוהה והצבעים העמוקים הם תענוג גם לצפייה בסדרות וסרטים.
בצדי המסך נמצאים גם ארבעה כפתורים קטנים: העליון מימין הוא כפתור תפריט והעליון משמאל משמש לתצוגה. בפועל, אלה כפתורים קונטקסטואליים עם פונקציה משתנה בהתאם למשחק שאתם משחקים. מתחתם, בצד ימין, ישנו כפתור שמפעיל את Armory Crate, יישומון שמרכז במקום אחד את כל המשחקים שמותקנים על המכשיר. בצד השני ישנו כפתור שפותח את מרכז הבקרה, תפריט מהיר שמאפשר לשנות מגוון מרשים של הגדרות: החל בבהירות מסך ועוצמת קול, דרך רזולוציית מסך וקצב רענון, וכלה בעוצמת הזרם של המעבד, המשפיעה ישירות על ביצועי המשחקים וחיי הסוללה. בקדמת המכשיר גם נמצאים זוג רמקולים. אני מוכרח להודות שהופתעתי מהעוצמה ובהירות הצליל שהם הפיקו, ולרוב לא מצאתי סיבה לחבר אוזניות בשעת משחק, למעט התחשבות בזולת. בגב המכשיר יש שני לחצנים הניתנים לתכנות מחדש, כדי להוסיף פונקציונליות נוספת בכל משחק. האופציה הזו ודאי תקסום לגיימרים רציניים, אבל ספק אם רוב האנשים יעשו בהם שימוש.
בצדו העליון של ה-Ally ישנם ארבעה לחצנים, שניים מכל צד, בדומה לשלטי האקסבוקס והפלייסטיישן. גג המכשיר גם כולל שני פתחי אוורור, שקע טעינת USB-C, מקשי ווליום, כפתור הפעלה, שקע אוזניות וכניסת כרטיס זיכרון Micro SD. לצד שקע ה-USB תוכלו למצוא גם שקע ייחודי לחיבור מעבדים גרפיים חיצוניים (eGPU) מבית אסוס, אם תרצו להוסיף ל-Ally עוד כוחות סוס (תמורת תוספת של כמה אלפי שקלים, כמובן).
ביצועים
הלב הפועם של ה-ROG Ally הוא ה-Z1 Extreme, מעבד חדש ומרשים מבית AMD. הוא כולל מעבד Zen דור רביעי בעל שמונה ליבות וכרטיס מסך RDNA 3, לצד זיכרון בנפח 512GB ו-RAM בנפח 16GB. כתוצאה מכך, ה-Ally מסוגל לספק ביצועים חסרי תקדים בקונסולת ניידת. הצלחתי לשחק בכל משחק שנמצא ברשותי, כולל משחקים תובעניים למדי, כמו "סייברפאנק 2077", "Star Wars Jedi: Survivor" ו-"Elden Ring". עם זאת, יש לציין שגם לשבב הזה יש מגבלות. את מרבית המשחקים החדשים לא תוכלו לשחק באיכות הגרפית הכי גבוהה, בקצב 120 פריימים לשנייה וברזולוציית 1080p. המכשיר ידרוש מכם לבצע פשרות מסוימות, כמו הורדת הרזולוציה, איכות הגרפיקה או להסתפק ב-30 פריימים לשנייה, כמו אבות אבותינו. בשורה התחתונה, המכשיר הקטן הזה באמת מרגיש כמו נס הנדסי. מעולם לא דמיינתי שאוכל לשחק משחקי PC אמיתיים בכף ידי, לפחות לזמן קצר.
מדוע זמן קצר? ובכן, עקב האכילס של המכשיר העוצמתי הזה הוא חיי הסוללה. במשחקים צנועים, כמו "Coffee Talk" המתוק ו-"Papers, Please" הדיסטופי, הסוללה תחזיק מעמד במשך קצת יותר משלוש שעות מנסיוני האישי. אבל משחקים עם גרפיקה תובענית, שדורשים כוח עיבוד מירבי, ירוקנו את הסוללה מהר מאוד, לעתים תוך פחות משעה. כאשר שיחקתי בגרסת ה-PC של "ספיידרמן PS4", הבחנתי כי 30% מהסוללה התרוקנו תוך קצת יותר מ-20 דקות.
אחד הדברים שגיימרים שונאים הוא לאבד התקדמות, בייחוד לאחר שהצליחו להתגבר על קטע מאתגר במיוחד. אני רק מסוגל לדמיין את התסכול המר אם וכאשר ה-ROG Ally יכבה במהלך אחד מרגעי השיא של המשחק, כאשר המכשיר מנותק משקע החשמל. שערו בנפשכם שהסמארטפון שלכם היה נכבה לאחר שעת שימוש אחת בלבד. על אף כל הכוונות הטובות, ה-Ally לא באמת מרגיש כמו מכשיר נייד - דווקא בגלל המעבד העוצמתי והזללני שלו.
אוי לא, ווינדוס
ה-ROG Ally מריץ גרסה מלאה של מערכת ההפעלה ווינדוס 11. זוהי אחת החוזקות - והחולשות - של המכשיר. מחד גיסא, המכשיר יכול לשמש כמחשב לכל דבר ועניין, כולל חיבור מסך חיצוני, עכבר ומקלדת. תוכלו להתקין עליו כל תוכנה שתרצו, כולל מגוון חנויות משחקים, כמו סטים, אקסבוקס ו-Epic Games Store. זה יתרון משמעותי לעומת הסטים דק, שמריץ גרסה מיוחדת של מערכת ההפעלה הפתוחה לינוקס - וניתן להתקין עליו משחקים רק מהחנות של Valve. לכאורה אפשר לפרוץ את הסטים דק כדי לעקוף את המגבלה הזו, אבל לא כולם בעלי הכישורים הטכניים הנדרשים (כמוני, למשל).
מאידך גיסא, ניווט בין תפריטים והקלדה בעזרת מסך המגע הם חוויה מתסכלת למדי עם מערכת הפעלה שמיועדת למחשבים בגודל מלא. מאחר שאסוס מיהרו להשיק את המכשיר החדש שלהם, ניכר כי לא היה להם זמן להקדיש מחשבה לעיצוב מערכת הפעלה סביב מכשיר נייד. התוצאה היא חווית משתמש מגושמת למדי, כמו לוח מחוונים של מטוס קרב על כידון של קורקינט חשמלי.
סיכום
בעת כתיבת ביקורת על מכשיר נסיוני למדי, המחשבה הראשונה שצצה לראשי היא "למי הדבר הזה מיועד?" ה-ROG Ally הוא מכשיר מסקרן, ללא ספק. הייתי משווה אותו לקלנועית עם מנוע V8 ו-450 כוח סוס, השועטת לאורך האוטוסטרדה. יש משהו מרשים, ודי מצחיק, במכשיר במשקל נוצה שמסוגל להריץ כל משחק PC תובעני שתתקינו עליו.
ה-Ally משווק בארץ על ידי היבואן הרשמי במחיר 3,299 שקלים, מה שהופך אותו למתחרה ישיר לסטים דק, שנמכר בייבוא מקביל ובמחיר דומה. בהינתן הפרשי המחיר הזעומים, ה-Ally הוא חלופה טובה בהרבה מאשר הסטים דק החלש יותר. כמו כן, 3,299 ש"ח הוא מחיר מצוין למחשב גיימינג נייד. מחשבים ניידים בישראל הם מוצר יוקרה לכל דבר ועניין - ומחשבי גיימינג על אחת כמה וכמה. ה-ROG Ally הוא אופציה מומלצת למי שרוצה לקנות מחשב גיימינג זול, ולחבר אליו מסך, עכבר ומקלדת.
אבל אם אתם מעוניינים לשחק ברכבת או במטוס, חיי הסוללה של ה-ROG Ally יאכזבו אתכם קשות. בינתיים מוטב לכם להסתפק בסמארטפון או בנינטנדו סוויץ'. לשוטים ניתנה הנבואה, על כן גם אסוס לא יודעת אם יש קונים למכשיר החדש שלה. ה-ROG Ally בהחלט מרגיש כמו אבטיפוס, הוכחת היתכנות. מי שלא חייב להיות בחזית הטכנולוגיה, מוטב שיחכה לדור ההמשך, שבתקווה יתקן כמה מהפגמים הניכרים.