סגור
באנר דסקטופ כלכליסט טק
פיטר מקאי מנכ"ל Snyk ו גיא פודחרני מייסד Snyk סניק
מימין: פיטר מקיי מנכ"ל Snyk וגיא פודחרני ממייסדי החברה. "זה מה שהשוק החליט" (צילום: Snyk)

"ב־2023 נראה הרבה חברות הייטק שיציגו ירידת שווי משמעותית"

אחרי הפיטורים, ההייטק המקומי נערך לגל של ירידות שווי בקרב החברות, בדומה למגמה בארה"ב. זאת לאחר שחברת הסייבר Snyk הישראלית־אמריקאית גייסה 196 מיליון דולר לפי שווי הנמוך ב־12% מהגיוס הקודם. שותף בכיר בתעשיית ההון סיכון: "זו ירידת שווי קטנה יחסית בחברה מאוד טובה אבל זו רק ההתחלה"

התחיל עידן הירידה בשווי של חברות הייטק: חברת הסייבר האמריקאית־ישראלית סניק (Snyk) דיווחה אתמול על גיוס של 196 מיליון דולר לפי שווי של 7.4 מיליארד דולר שמהווה ירידה של 12% לעומת השווי בגיוס הקודם, שעמד על 8.6 מיליארד דולר. לפני כן עוד הספיקה החברה לפטר כ־200 מעובדיה. את הגיוס של סניק הובילה קרן השקעות ממשלתית של קטאר (QIA).
סניק אינה הראשונה שמגייסת בשווי יורד. קדמה לה חברת Bizzabo שנאלצה לגייס בשווי מופחת של 30% מהשווי בגיוס הקודם, תוך כדי פיטורים של כ־120 עובדים.
מנכ"ל סניק פיטר מקיי אמר שהחברה גייסה את הסכום שהיה דרוש לה ללא קשר לשווי. "אם השוק אומר שאנחנו שווים כיום 7.4 מיליארד דולר – אז השוק יודע", אמר.
בתעשיית ההון סיכון מגדירים את הגיוס של סניק כ"דאון ראונד" (גיוס בשווי יורד). "המשקיעים היו מאוד סבלניים עם סינק לעומת חברות ציבוריות דומות שספגו ירידת שווי משמעותית", אמר ל"כלכליסט" שותף בכיר בתעשיית ההון סיכון. "וזו ירידת שווי קטנה יחסית בחברה מאוד טובה אבל זו רק ההתחלה. בשנה הקרובה נראה הרבה חברות שיציגו ירידת שווי משמעותית. עיקר הגיוסים בשווי נמוך היו עד כה בארצות הברית דוגמת קלארנה שהיא חברה טובה שספגה ירידת שווי קשה".



לדברי ליאור אבירם, שותף בפירמת עורכי הדין שבולת, "זו ירידת שווי של 12% רק למראית עין. למעשה, המשקיעים שכבר השקיעו בחברה בשווי הזה יספגו ירידת שווי משמעותית יותר מפני שהכסף שלהם כבר הושקע בחברה".

1 צפייה בגלריה
עו"ד ליאור אבירם משרד עוה"ד שבלת
עו"ד ליאור אבירם משרד עוה"ד שבלת
עו"ד ליאור אבירם
(אוראל כהן)


דאון ראונד משמעותו שחברה נאלצת כעת לגייס הון בשווי נמוך יותר משווי הגיוס הקודם שלה. זהו הפתרון האחרון והכואב ביותר לחברות שלרוב ישתמשו בכל אמצעי אחר לפני שיפנו למסלול הזה. כאשר יש גיוס בשווי יורד כל המשקיעים, גם הוותיקים וגם החדשים, יבקשו הגנה על השקעותיהם שתתבטא באחוזים גדולים יותר על חשבון מייסדי החברה. כמו כן, אחזקות העובדים בחברה, שחלקם קיבלו אופציות בשווי גבוה, ייפגעו משמעותית וכמובן שמה של החברה ייפגע.
סניק נאלצה לספוג את כל המכות: גם גייסה בשווי נמוך וגם פיטרה מאות עובדים. עם זאת, המנכ"ל מקיי הכריז כי "סניק הציגה השנה גידול של 100% בהכנסות כמו גם שימור הכנסה נטו של למעלה מ־130%. בסביבה מאקרו־כלכלית מאתגרת זו, קריטי יותר מאי פעם לארגונים גלובליים להגדיל את הפרודוקטיביות של המפתחים שלהם ולהיות מסוגלים להמשיך את קצב החדשנות שלהם בצורה מאובטחת".
למרות דברי המנכ"ל לא ייתכן שחברה שפיטרה 200 מעובדיה ונאלצה לגייס בשווי נמוך ב־12% משוויה הקודם אינה חשה את האדמה בוערת.
סניק הוקמה ב־2015 על ידי קבוצת יוצאי 8200 אסף חפץ, דני גרנדר וגיא פודחרני. החברה מעסיקה את רוב העובדים שלה בבוסטון וחלק קטן במשרדיה בישראל. מוצר האבטחה של החברה פונה בעיקר למפתחים, והפתרון שלה מאתר ומתקן פרצות וחולשות על פני פלטפורמות של קוד פתוח.
לדברי ליאור אבירם, "היו כמה חברות שנסגרו והגיעו לסוף הכסף שלהן, וזה הרבה יותר חמור מירידת שווי. אני מאמין שבשנת 2023 הרבה חברות שגייסו במהלך שנת 2020 ייאלצו לגייס בשווי מופחת משמעותית. אלו חברות שיגיעו לקצה המזומנים שלהן ובידם תיוותר הברירה אם לגייס או להיסגר. יזמים חכמים יבחרו לגייס ולוותר על גאוותם ולא לחכות לעליית שווי".
לדבריו, "חברות שגייסו בשנת 2021 עוד יכולות לחכות ולקוות שבשנת 2024 המצב ישתפר והן יזכו לגייס בשווי טוב יותר, אבל אין כל נראות כזו וייתכן שעדיף להן לגייס כעת. אני מאמין שהרבה חברות ייאלצו לספוג הורדת שווי או לגייס בשווי דומה מאוד. לעיתים ירידת שווי אמיתית אינה נראת בשטח מפני שהרבה פעמים נותנים למשקיעים הטבות שונות שמפצות על ירידת השווי".
אבירם מעריך שירידות השווי עלולות להיות גדולות מאוד. "מדד נאסד"ק איבד עשרות אחוזים משוויו וחברות צריכות להבין שהן יספגו ירידת שווי דומה אם לא יותר. אפילו אם נשארים בשווי של החברה ללא שינוי זה כבר פגיעה במשקיעים הקיימים", אמר. "חשוב לזכור שמשקיעי הקרנות לא רוצים שהן ישקיעו בשווי גבוה. גם אם לקרנות יש הרבה כסף הן ישקיעו רק כשהשווי של החברות יירד בצורה משמעותית".
לדברי שותף בכיר בתעשיית ההון סיכון, "הנקודה המעניינת בגיוס של סניק היא הקרן הממשלתית הקטארית. חשוב לתת את הדעת מה מעמדה של המשקיעה הקטארית בחברה והאם יש לה השפעה על החברה. מצד שני, זו לא תקופה להיות בררן וזו התלבטות קשה מאוד לחברה. אין לחברות כמו סניק אפשרות לוותר על עסקה. הן צריכות כסף ובתקופה כזו קשה להשיג 200 מיליון דולר".