בדיקת כלכליסטאייפון 14 פרו מקס הוא סמארטפון כבד וחזק - האם יש הצדקה למחיר?
בדיקת כלכליסט
אייפון 14 פרו מקס הוא סמארטפון כבד וחזק - האם יש הצדקה למחיר?
האייפון פרו החדש זוכה למעבד חדש, למצלמה משודרגת ולתיקון - סוג של - לבעיית המגרעת; מנגד הוא הרבה יותר יקר לרכישה - וגרסת הפרו מקס גם כבדה מאוד ומסיבית, כך שלא מדובר בסמארטפון שמתאים לכולם
אחרי שסקרנו את האייפון 14 הרגיל ומצאנו שהוא יקר למרות איכויותיו, הגיע אלינו הדגם הבכיר ביותר בהיצע של אפל, האייפון 14 פרו מקס בעל המסך הענק. סדרת הפרו עם שני גדלי המסך שהיא מציעה, מבודלת יותר השנה מהגרסה הבסיסית של האייפון. אולי זה בגלל הזינוק במחיר שאותו החברה ככל הנראה משלמת על המעבד החדש, שלפי דיווחים מאסיה גבוה פי 2.4 ממחיר המעבד של 2021. אבל נראה שאפל השקיעה יותר בגרסת הפרימיום וניסתה אולי לגרום ללקוחותיה הנאמנים, שהם קהל היעד של הדגם הזה, להרגיש עוד יותר מיוחדים. בכל אופן, הפרו והפרו מקס נבדלים רק בגודל ולכן נתייחס אליהם כמקשה אחת.
עיצוב ומבנה: גדול וכבד
יאמרו אנשים מה שירצו, האייפון 14 פרו מקס אינו המכשיר הכי אלגנטי בעולם. הוא לא דקיק (7.9 מ''מ) או קליל (240 גרם - הסמארטפון הכי כבד למעט המתקפלים). הוא מרגיש מאוד מסיבי ביד וקשה לנהל איתו שיחות לאורך יותר מכמה דקות. הוא לא מכשיר ששמים בכיס ושוכחים שהוא שם. אפל בחרה בשלדה מפלדה שאולי מספקת עמידות מצוינת אבל גם מוסיפה למשקל לא מעט. הזכוכיות של המסך והגב משוריינות גם הן - מדובר בגרסה כלשהי של זכוכית קרמית מבית קורנינג, אבל לא ברור איזו. תקן IP68 מגן על המכשיר מפני מים ואבק.
מבחינת עמידות - ולפני שתלבישו עליו מגן חיצוני ומגן למסך שיהפכו אותו לגדול עוד יותר - ככל הנראה שאין הרבה מאוד דברים שיכולים לפגוע באייפון 14 פרו מקס, למעט אולי שלומיאליות קיצונית או זדון.
אפל הוסיפה צבע חדש שנקרא סגול עמוק ומחליף את התכלת של 2021. אבל מכשיר הסקירה שלנו הגיעה בלבן עם מסגרת זהובה, צבע בלינג אמיתי. ישנו גם שחור וכמובן כסוף. הצבעים נאים מאוד אבל ככל הנראה הצבע שלכם יהיה זה שזמין במלאי בחנות - בישראל לא מחזיקים את כל הצבעים במלאי אלא רק את הפופולריים, כלומר שחור. כפתור ההשתקה האיקוני גם הוא זמין.
בסך הכל אין הרבה מאוד דברים שאפשר לומר על האייפון 14 פרו מקס שלא אמרנו על הדגם מ-2021 למעט אולי העובדה שהמצלמה כעת קצת יותר בולטת (מדובר בהבדל של מ''מ), אבל זה לא משהו שתרגישו. אפל לא נוהגת לשנות את הדגמים משנה לשנה בצורה קיצונית, ולמעט המגרעת החדשה בצורת גלולה, האייפון הזה נשאר דומה למדי לאבותיו.
חומרה: המעבד הכי חזק, הזיכרון הכי מהיר והמסך הכי טוב
הפרו מקס צריך להצדיק את המחיר שלו והחומרה כאן היא התירוץ העיקרי להתייקרות. המעבד החדש - ה-A16 - מספק ביצועים שיכולים להספיק למחשב. המעבד מהיר ב-20% מכל מה שיש כיום בשוק וב-10% יותר מהמעבד של 2021, ה-A15 שעדיין מצייד את האייפון 14 הבסיסי. כלומר, אין שום משימה שלא תוכלו לבצע עליו בחמש השנים הקרובות. וגם אז יש מצב שהוא עדיין יהיה שמיש לעוד כמה שנים. המעבדים של אפל מכים את המקבילים של קוואלקום בכמעט כל מבחן ביצועים. זיכרון הפעולה בן 6 גיגה-בייט מספיק בהחלט להפעלת האפליקציות ושמירתן ברקע לחזרה מהירה; מרחב האחסון מגיע בארבעה גדלים: 128 גיגה-בייט, 256 ג''ב, 512 ג''ב או 1 טרה-בייט כולם בתקן NVMe המהיר מאוד.
המסך הוא החידוש העיקרי כאן. מדובר בפאנל LTPO Super Retina XDR OLED עם תמיכה בקצב רענון משתנה של עד 120 הרץ. להגיד שהתצוגה שלו יפה יהיה אנדרסטייטמנט השנה; היא מרהיבה, ולמעט מסכי הפרימיום של סמסונג - אין הרבה סמארטפונים שיכולים להתהדר בתצוגה כזו. המסך גם בהיר מאוד - לפי אפל הוא מגיע ל-2,000 ניט במצב אוטומטי, אבל גם אם לא הוא עדיין מכה את כל המתחרות. זהו מסך שאפשר להשתמש בו באור שמש ישיר בכל מצב, כולל בישראל של אמצע הקיץ ביום ללא עננים. הצבעים מדויקים וססגוניים בלי להיות רוויים יותר מדי. המסך בפרו מקס הוא בגודל 6.7 אינץ', אבל משום מה הרגיש לי גדול יותר; וזו לא רק הרגשה - הוא באמת רחב מעט יותר ממסכים של מתחרים בעיקר בגלל השלדה והמסגרת שמעט מרחיבות את הגוף מעבר לשולי המסך.
כדי להפעיל את כל העוצמה הזו צריך סוללה גדולה. כאן היא בת כ-4.320 מיליאמפר שעה ומסוגלת להפעיל את המכשיר לפחות ל-24 שעות. אם תרצו לקבל יותר זמן שימוש תאלצו לסרס חלק מיכולות התוכנה אליהן נתייחס מיד. חבל רק שמהירות הטעינה באמת מתחת לכל ביקורת. היא איטית אפילו ביחס למכשירים שעולים רבע מהאייפון. כדי להשלים טעינה מלאה תצטרכו להמתין כמעט שעתיים (!). גם הטעינה האלחוטית מביכה מאוד ונעה בין 15 וואט לתקן MagSafe של אפל ל-7.5 וואט עבור תקן Qi. בקיצור, האייפון הוא לא מכשיר למי שצריך להסתובב הרבה מאוד בדרכים ללא מקור טעינה קבוע. טעינה של 5 דקות לא מאוד מסייעת וחבל שכך.
תוכנה, ממשק ומולטימדיה: הגלולה קלה לבליעה, אבל לא ממש משנה משהו
החידוש הגדול של אפל השנה בממשק של האייפון היא תכונת Dynamic Island - שאמורה "להעלים" את המגרעת בשטח הפנים של המסך. אבל אחרי שאבק הכוכבים שהחברה פיזרה באירוע ההשקה דעך, החזרה לקרקע קשוחה - בעיקר כשמנתחים בקור רוח את הביצוע. במקום מגרעת שנוגסת בשטח המסך, אפל הטמיעה את מערך הסלפי וזיהוי הפנים באי שעוצב כגלולה. אפל לא הראשונה שעשתה את הבחירה העיצובית הזו - הונור למשל הציגה פתרון דומה במג'יק פרו 4 שסקרנו לאחרונה. אבל הפתרון של אפל כולל גם ממשק שאמור לחפות על שני חסרונות: הגלולה הזו ממוקמת יותר נמוך מהמגרעת ולכן נוגסת בקצת יותר שטח מסך מהמגרעת הקודמת; ובמקום למקם אותה בצד (כמו אצל הונור) כדי שתפריע כמה שפחות, היצרנית מיקמה אותה באמצע מול העיניים של המשתמש.
מבחינת הממשק, האי הדינמי לא ממש מוסיף שימושיות ששווה את הוויתור על האקסטרה נדל''ן מסך. כלומר, הוא מוסיף אפשרות שליטה מהמסך הראשי על אפליקציות שפועלות ברקע, ניתן לקבל דרכו התראות ולענות להן והוא מספק קיצור דרך לאפליקציה שמופעלת ברקע. אבל מנגד, הוא עובד היטב עם מספר קטן של אפליקציות - מקסימום שתיים במקביל.
מהניסיון שלי עם המנגנון הזה, אני מוצא שהוא שימושי במספר מועט של מצבים - בעיקר לשליטה בנגני מדיה או לתגובות להודעות למשל. בשאר המקרים כגון טיימר או התרעות מערכת לא מצאתי כאן יתרון כלשהו. אבל העיצוב חמוד למדי. ועדיין, היה עדיף לאפל לחשוב על חידושים אחרים כגון סורק טביעות אצבעות תת-מסכי או מצלמת סלפי עם עדשה מתחת למסך כמו בגלקסי פולד 4 למשל, מה שהיה חוסך לה את הגלולה.
עוד משהו קטן לסיום - הנגיעות בגלולה כדי להפעיל את ההתראות גורמות להצטברות של טביעות אצבע, מה שבסופו של דבר גורם לטשטוש העדשה של מצלמת הסלפי.
חידוש נוסף שנמצא כאן היא התצוגה התמידית - Always On Display. אבל אם הגלולה היא עניין של טעם, כאן אפל די פספסה את הפואנטה. תצוגה תמידית קיימת כבר 15 שנה בטלפונים (עוד מימי נוקיה העליזים) והיא מיועדת להציג מידע על המסך בזמן שהמכשיר נעול והמסך כבוי. היא שימושית במיוחד במסכי OLED מכיוון שאלה מציגים את השחור כפיקסל כבוי ולכן נחסך חשמל כשרק חלק קטן מהמסך מציג את ההתראות או השעון. אצל אפל התצוגה התמידית מדליקה את כל מסך הנעילה רק בבהירות נמוכה יותר. ואין שום אפשרות לבחור אחרת - או שמדליקים הכל או כלום, דבר שקצת גורע מהרעיון הבסיסי של התצוגה. זה לא מאוד חסכוני ולפעמים גם מבלבל כי אי אפשר לדעת שהמכשיר נעול או פתוח במצב זה. בקיצור, אפל צריכה לעשות קצת שיעורי בית ולשפר את הפיצ'ר הזה.
מבחינת ניגון מדיה, אפשר לומר שהאייפון מצוין לתפקיד זה - הרמקולים חזקים, איכות הצליל דרך בלוטות' (5.3) מצוינת ושאר הפונקציות עובדות מעולה.
מצלמה: שיפור ויש גם משהו חדש
מערך הצילום המרובע של האייפון לא השתנה מאוד מבחינה ויזואלית. אבל מבפנים מדובר במצלמה שעברה שדרוג. החיישן הראשי הוא כעת בן 48 מגה-פיקסל - גם אם אתם עדיין מקבלים רזולוציה סופית של 12 מגה-פיקסל בזכות חיבור פיקסלים בתהליך עיבוד התמונה. הוא מצויד בייצוב תמונה אופטי (גם בחיישן הזום וגם במצלמת הסלפי - חידוש אמיתי). איכות הצילומים מרשימה כתמיד ואפילו משפרת קצת בצילומים במצבי תאורה אפלוליים - כלומר לא לילה מלא אבל גם לא אור יום - אלא אור טבעי בתוך חדר, שעות בין הערביים או יום מעונן מאוד.
תכונה זו עובדת היטב ומספקת מענה לאחת הבעיות העיקריות במצלמות סמארטפונים - התמודדות עם תנאי תאורה לא אופטימליים אבל גם לא קיצוניים כמו אפלה מוחלטת או לילה מלא. מצלמת הזום מספקת הגדלה של פי 3 ומוסיפה גם הגדלה של פי 2. ייצוב התמונה מספק לנו איכות צילום מעולה. זה לא זום כמו אצל סמסונג או וואווי, אבל הוא מציע ביצועים מצוינים ומספקים מאוד. גם מצלמת הזווית רחבה עושה עבודה טובה ומוסיפה לדגם של שנה שעברה גם חיישן חדש ושיפור בחדות התמונות.
מצלמת הסלפי ממשיכה עם החיישן של 2021 אבל מוסיפה לו ייצוב תמונה אופטי - OIS - שלמיטב ידיעתי מהווה חידוש אמיתי למצלמות מהסוג הזה בסמארטפונים בשוק המערבי. מוזר שאפל לא הדגישה את הנקודה הזו יותר או בכלל. בכל מקרה המצלמה מעולה ומספקת איכות צילום יוצאת מהכלל, הן בצילומים רגילים והן בצילומי פורטרט או דיוקן עם טשטוש רקע. גם צילומי הווידאו נהדרים כרגיל. האייפון הוא מכשיר שמעט מאוד מתחרים יכולים להציע את יכולות הצילום שלו. אפל גם הוסיפה תמיכה בפורמט RAW בצילום ברזולוציה גבוהה של 48 מגה-פיקסל. בקיצור, זו מצלמה שקשה מאוד למצוא לה חסרונות. היא עושה הכל בצורה טובה עד מעולה - כולל צילום וידאו ולילה.
סיכום ואלטרנטיבות: עסקה טובה יותר מהאייפון 14 הבסיסי
האייפון 14 פרו מקס הוא סמארטפון יקר, מאוד. מחיר הדגם בגרסתו הבסיסית (פרו) עם אחסון בן 128 גיגה-בייט הוא החל מ-4,900 שקל, ובגרסת הפרו מקס - החל מ-5,300 שקל. בגרסאות המובילות הוא יכול לטפס עד לכ-8,000 שקל. זה מחיר גבוה יותר מגרסת הפרימיום של הפולד 4 - מתקפל הפרימיום של סמסונג שגם מציע טאבלט קטן באריזה דומה. עם זאת, נדיר שדגם פרימיום מציע תמורה טובה יותר לכסף מאשר הדגם העממי. אבל כמו שכבר ציינתי בסקירה קודמת של האייפון SE - הדגמים הזולים של האייפון נועדו בראש ובראשונה לגרום ללקוח לשדרג לדגם הפרימיום כי הם מציעים יותר ביחס למחיר מאשר הדגם הזול שכולל תמיד פשרות לפעמים ממש בוטות.
באייפון 14 פרו מקס או פרו אין פשרות. למעט הגלולה והתצוגה התמידית שגם עליהן אפשר להתווכח. הכל עובד פיקס ובלי הסתבכויות ולמעשה אין הרבה מאוד מתחרים שיכולים להציע חבילה כזו. אבל יש מכשירים שכן יכולים להוות אלטרנטיבה. הסמסונג גלקסי S22 אולטרה מציע לא מעט יתרונות על פני האייפון כמו סטיילוס, מצלמה איכותית עם זום גדול יותר, מסך מעט יותר גדול ומשקל קטן יותר - במחיר נמוך ב-20%-30%. גם הפיקסל של גוגל בגרסת הפרו שלו מציע מצלמה שיודעת להתחרות באייפון בלי להסמיק, אמנם אין לו יבוא רשמי עדיין, אך ניתן למצוא אותו ביבוא מקביל בישראל במחירים סבירים יחסית לאייפון. אני לא אשווה למכשירים המתקפלים של סמסונג כי אלה באמת קצת שונים, אבל כאמור הם גם אופציה בגזרת המחיר של האייפון.
אבל האלטרנטיבה האולי יותר שפויה למי שרוצה רק אייפון, תהיה פשוט לבחור בדגם של 2021 או של לפני שנתיים. לפחות בגזרת הפרו ופרו מקס, דגמים אלה - ה-13 וה-12, מציעים חבילה טובה מאוד שתעלה הרבה פחות. למשל האייפון 13 פרו מקס יעלה החל מכ-4,300 שקל בגרסתו הבסיסית, הפרש של כמעט 1,000 שקל מה-14 פרו מקס. וההבדל ביניהם שמסתכם במעבד חזק מעט יותר, בבהירות מעט גבוהה יותר במסך וצורת מגרעת אחרת, אולי לא שווה לכולם פרמיה של 1,000 שקל. המחירים של ה-12 פרו מקס נוחים עוד יותר והוא עדיין זמין לרכישה.
לסיכום, האייפון הוא מכשיר פרימיום פר אקסלנס. הצורה החדשה של המגרעת היא אולי עניין של טעם ויש לו כמה מוזרויות שרק אפליסטים מושבעים יאמרו שהם יתרונות, אבל בסך הכל הכללי זהו סמארטפון שיספק לכם חבילה מצוינת שתחזיק לכם שנים רבות קדימה. המחיר הוא הגלולה המרה העיקרית כאן, אבל כמו שאומר הפתגם - כשאוהבים לא סופרים.
מכשיר הסקירה סופק באדיבות איידיגיטל