תעשיית הפינטק מגיעה לסייקל החדש של שוק הקריפטו, איזה תובנות נלמד מ-2022?
תעשיית הפינטק מגיעה לסייקל החדש של שוק הקריפטו, איזה תובנות נלמד מ-2022?
העליות האחרונות בשוק הקריפטו, וחילופי הממשל בארה"ב מאותתים: סייקל חדש לפנינו. בעשור האחרון הביטקויין מספר סייקלים של עליות וירידות, כאשר כל סייקל הביא עימו התפתחות נוספת של התעשייה וחשיפה שלה לקהלים אחרים, עד שלאט לאט הקריפטו הפך מעניין של הייטקיסטים חובבי טכנולוגיה, להשקעה שנמצאת בלב המינסטרים. זו גם אחת הסיבות המרכזיות לכך שהסייקל האחרון שהסתיים בירידות הקשות של 2022 היה בעל השפעות רוחב ניכרות.
אז למרות שכעת חוזרים להמריא, הנה מספר תובנות שחשוב ללמוד מהמשבר האחרון, על מנת לעצב את המשך התפתחות הקריפטו באופן אחראי יותר, בעיקר בכל הנוגע להתפתחות מיזמים פיננסיים.
גם אם המצאת את הגלגל, לא המצאת את תנאי הדרך
תעשיית הקריפטו החלה מתוך רצון לשבור את "מועדון החברים" של הבנקים האמריקאים, וליצור כלי להעברת ערך שיהיה נגיש לכולם. היא איתגרה בצורה מאוד משמעותית את המערכת הפיננסית המסורתית והצביעה על חולשות אמיתיות בשירותים שהיא מעניקה כמו סבסוד צולב בין פעילויות וקושי, עלות גבוהה וסרבול בהעברת כספים בין מדינות.
אחד היתרונות המרכזיים של הקריפטו הוא היעילות שלו שנגזרה גם מכך שלא היו עליו עלויות רגולציה גבוהות. ככל שפעילות הקריפטו בעולמות הפיננסיים העמיקה, העדר הרגולציה נוצל גם לפרצה לפרקטיקות בעייתיות, שהמערכת הפיננסית המסורתית כבר למדה להתמודד איתן. ממסחר מטרים, ועד הבטחות תשואה ללא כרית נזילות מספקת. למעשה, קריסת גופים פיננסים גדולים בסייקל האחרון הואצה והושפעה בין היתר מחוסר התאמת מח"מ נזילות בין הנכסים וההתחייבויות – דבר שהוא בסיסי ביותר בניהול סיכונים של מוסדות פיננסיים מסורתיים. כך, הרתיעה מהעולם הפיננסי הישן הובילה גם לרתיעה מפני אימוץ מנגנונים שחיוניים לפעילות התקינה של כל מערכת פיננסית, בעיקר בתקופות בהם יש סייקל שלילי.
לא יהיה אמון ללא לגיטימיות
פושעים היו תמיד הראשונים לאמץ טכנולוגיות חדשות (מישהו זוכר מי היו הראשונים בארץ שהסתובבו עם טלפונים ניידים, כאשר אלו היו עוד בגודל של לבנה עם אנטנה מתקפלת?) ובתחילת הדרך הקריפטו משך בעיקר גורמים עברייניים שניסו לחמוק מחוקי הלבנת ההון ולפעול בצורה אנונימית. אחד התנאים הבסיסיים לקיומה של מערכת פיננסית הוא אמון, ולא יהיה אמון כל עוד תהיה שאלה של לגיטימיות. ככל שתעשיית הקריפטו תרצה לעשות את קפיצת המדרגה הבאה ולמשוך אליה את כספי משקיעי המיינסטרים, היא תצטרך לזנוח פרקטיקות של אנונימיות.
הכספים של גברת כהן מחדרה דורשים הגנה
הקריסה של 2022 חשפה דבר נוסף: בחסות העליות החדות והרצון לתשואה מהירה, נעשו גם מעשים לא חוקיים בגופים לגיטימיים לכאורה – כמו אלו שנחשפו בבורסת הענק FTX. הכניסה של הקריפטו ללב המינסטרים דורשת דבר נוסף והוא חיזוק ההגנות על המשקיעים בעולמות האלו. עד 2022 ראינו את החקיקה בתחום מתמקדת בעיקר בצומת המעבר שבין עולם הקריפטו לתעשייה הפיננסית המסורתית, ונוגעת בהחזרת הכספים לתוך המערכת הפיננסית ומניעה של הלבנת הון. אבל החדירה למיינסטרים דורשת גם מהרגולטור לשנות את התפיסה: לא עוד רגולציה שמתמקדת רק בשער המעבר בין העולמות, אלא רגולציה שנועדה להגן על כספי המשקיעים ששמים את חסכונותיהם בגופי קריפטו ענקיים, וכמובן גם אכיפה של הכללים.
שמוליק בן טובים הוא נשיא איגוד הפינטק הישראלי ומנהל קהילת החדשנות Fintech.IL