סגור
באנר דסקטופ כלכליסט טק
לנובו ThinkPad X1 Fold 16

לנובו ThinkPad X1 Fold: מי בעצם צריך מחשב נייד בתוך מסך מתקפל?

יצרנית המחשבים השיקה גרסה משופרת של המסך המתקפל שמתפקד בתור מחשב וטאבלט - עכשיו הוא גדול יותר, חזק ומהיר. למרות הגמישות, לא כל מצבי השימוש השונים פרקטיים ובאותו מחיר תוכלו לקנות מחשבים לכל המשפחה

לפעמים נראה שיש יותר מדי חדשנות. מוצר או שירות חדש מגיעים לשוק כי אפשר, ולא כי באמת צריכים אותם. הביקורת הפעם מוקדשת לצרות של עשירים, כי בשורה התחתונה בזה מדובר - מחירו של ה-ThinkPad X1 Fold 16 של לנובו עומד על 18,500 שקל, מה שהופך אותו לסמל סטטוס שלא כל אחד יכול להרשות לעצמו. למעשה, בסכום הזה אפשר לרכוש 5-6 מחשבים ניידים לא רעים ולצייד משפחה שלמה או לקנות 3-4 לפטופים חזקים.
אבל אחזור רגע אחורה: על מה מדובר בכלל? ה-X1 Fold הוא מחשב נייד ומסך מגע מתקפל גם יחד. זה מסך שאפשר לקפל לשניים ומתפקד בתור מחשב או טאבלט. זו לא הפעם הראשונה עבור לנובו: החברה השיקה לפני כ-3 שנים דגם שהציע מסך של 13.3 אינץ' כשהוא פתוח ושל 7 אינץ' כשהוא מקופל לתצורת לפטופ. בדגם / דור החדש המסך גדל ל-16.3 אינץ' וכשהוא מקופל התצוגה מצטמצמת ל-12 אינץ'.
זה מוצר מרשים, הישג טכנולוגי, פלא הנדסי ומה לא. אבל למי בעצם הוא מתאים?

5 צפייה בגלריה
לנובו ThinkPad X1 Fold 16
לנובו ThinkPad X1 Fold 16
לנובו ThinkPad X1 Fold 16 והאביזרים הנלווים
(איתי שמושקוביץ)

מבנה ועיצוב: קומפקטי וכבד מכפי שהוא נראה
בתוך האריזה, ה-X1 Fold מגיע כשהמסך פתוח, רמז למצב הכי שימושי שלו (לדעתי לפחות). כיאה למחשב ששייך לסדרת X1, הוא דק יחסית, עטוף בשחור ועם כיסוי מחוספס שמרגיש קשיח ועמיד.
בלנובו מדגישים את המשקל הקל יחסית לגודל המסך, רק 1.3 ק"ג - לא רע גם יחסית למחשבים ניידים "רגילים". זה המשקל של דגם Yoga Slim של לנובו, למשל, שמציע מסך של 14 אינץ'.
כשמרימים את ה-X1 הוא מרגיש דחוס וכבד יותר מהמשקל בפועל. אולי זה גם בגלל המימדים הקטנים כשהוא מקופל - לא מצפים שמוצר כל כך קומפקטי ירגיש כך. מצד שני, בזכות הקיפול אין גם בעיה להכניס אותו לתיקים קטנים יחסית ולהסתובב איתו במהלך היום.

5 צפייה בגלריה
לנובו ThinkPad X1 Fold 16
לנובו ThinkPad X1 Fold 16
כך נראה ה-X1 Fold כשהוא מקופל
(לנובו)

הציר שאחראי על קיפול המסך נראה ומרגיש איכותי, בלנובו מצהירים שהוא יחזיק מעמד לכמה שנים טובות וגם האחריות אמורה לכסות אותו.
הערכה כוללת גם מקלדת חיצונית שמתחברת אל המחשב בבלוטות', מעמד מתקפל למסך ועט מגע. הקיפול והאביזרים הנלווים מאפשרים שימוש במכשיר בכמה תצורות שונות: אפשר להציב את המסך על המעמד, לאורך או לרוחב (התצוגה מסתובבת בהתאם) ולעבוד עם המקלדת החיצונית; כשהמסך פתוח ה-X1 יכול לתפקד כטאבלט; אפשר לקפל את המסך כמו ספר וגם לחלק את התצוגה לכל צד בנפרד; אפשר גם לקפל את המסך לתצורה של לפטופ רגיל ולעבוד עם מקלדת וירטואלית שמוצגת על החלק התחתון או להניח עליו את המקלדת החיצונית - היא נצמדת בעזרת מגנט, המחשב מזהה אותה והתצוגה מתכווצת לחלק העליון של המסך.
5 צפייה בגלריה
לנובו ThinkPad X1 Fold 16
לנובו ThinkPad X1 Fold 16
כשהמקלדת מוצמדת למסך ה-X1 Fold הופך למיני לפטופ
(איתי שמושקוביץ)
יש כאן כמה יתרונות וחסרונות: נכון, עקרונית אפשר לעבוד עם ה-X1 בתור טאבלט, אבל במשקל של 1.3 ק"ג זה לא באמת פרקטי - אם הוא מוצב על המעמד או מונח על שולחן זה עוד אפשרי, אבל לא נוח להחזיק מכשיר כבד יחסית, וזה נכון גם כשהוא במצב ספר. כשהמסך מקופל נשארים כאמור עם תצוגה של 12 אינץ'. אני מחבב מסכים קטנים יחסית, בין היתר כי אז המחשב גם קל וקטן יותר, אבל 12 אינץ' זה כבר קצת יותר מדי קטן ולא מתאים לכל אחד. בעיה נוספת: לא כל האתרים מותאמים למסך קטן והתוכן שמוצג בהם נחתך.
אז מה שנשאר כמצב הנוח ביותר הוא מסך פתוח שמונח על מעמד, כשהמקלדת החיצונית לידו. זה עדיין הישג טכנולוגי מוצלח ולא מובן מאליו, ואפשר מראש להתייחס כך למוצר - במקום מחשב שאפשר לתפעל במגוון תצורות, מסך מתקפל שיילך אתכם לכל מקום ויאפשר לכם לעבוד על מסך גדול. החיסרון כאן: צריך לקחת אתכם לכל מקום את המעמד והמקלדת, וביחד עם מטען מגיעים כבר למשקל של כמעט 2 ק"ג. בלנובו דאגו שהכל יתקפל בצורה קומפקטית ורוב החלקים מתחברים אחד לשני עם מגנט.
5 צפייה בגלריה
לנובו ThinkPad X1 Fold 16
לנובו ThinkPad X1 Fold 16
המצב הכי נוח: מסך פתוח שמוצב על מעמד
(איתי שמושקוביץ)
גם כשעובדים עם מסך פתוח במלואו, נשארים עם מקלדת חיצונית קטנה יחסית וקצת צפופה - כי היא צריכה להתאים למסך כשהוא מקופל לגודל של 12 אינץ'. למרות זאת המקלדת עדיין נוחה, עם האיכות המוכרת של לנובו בתחום. בין המקשים נמצא גם הג'ויסטיק האדום המפורסם של לנובו, יש גם טאצ'פד קטן וצפוף שגם איתו אפשר להסתדר, תאורה אחורית למקשים ומקש שמתפקד כקורא טביעות אצבע, אם תרצו להשתמש בכניסה מאובטחת למחשב.
חומרה: חזקה, עם מסך מעולה
למרות הממדים הצנועים, הדגם שהגיע לבדיקה כלל מעבד i7 דור 12 של אינטל, 32 גיגה בייט של זיכרון ו-1 טרה בייט של אחסון. גם כרטיס המסך הוא של אינטל, Iris xe, וזה אומר שהמחשב מצוין לרוב המשימות השוטפות של רוב הצרכנים, לעבודה משרדית או לסטודנטים (עשירים, כאמור), מעולה גם לצפייה בסרטים - אבל אל תבנו עליו למשחקים כבדים.
מבחינת חיבורים חיצוניים, ה-X1 מציע מעט מאוד: יש שלושה שקעי USB-C, שניים מהם מתאימים לחיבור מטען, וזהו. אין HDMI, שקע USB-A ואפילו לא חיבור לאוזניות חוטיות, אבל אפשר כמובן לחבר מתאם לשקעים נוספים, אם תצטרכו.
המחשב כולל גם eSIM, אם אתם לא רוצים להיות תלויים בזמינות של רשתות wifi או לנצל את חבילת הגלישה בטלפון.
אפשרויות השימוש השונות גוררות גם בחירות בעיצוב ומיקום כפתורי ווליום, שנמצאים בצד כשהמסך מוצב לרוחב או מעל למסך אם משתמשים בו לאורך.
גם מיקום המצלמה משתנה - היא נמצאת בראש המסך כשהוא מוצב לאורך או מקופל לתצורה של לפטופ רגיל ועוברת לצד שמאל של המסגרת כשהופכים את המסך ומציבים אותו לרוב.
המסך מציע יותר מגמישות ויכולת להתקפל: מדובר במסך OLED עם תצוגה מעולה ורמת בהירות מספיק גבוהה כדי להשתמש בו גם באור יום. וידיאו מאתרים שונים מוצג במרכז המסך, כמו במחשב רגיל, וכאן הוא "מתנגש" עם קו הקיפול של המסך, אבל זה לא הורגש ולא הפריע לצפייה. התצוגה של תכנים באיכות גבוהה היא באמת מרהיבה.
הרמקולים מפיקים צליל מצוין, במיוחד יחסית למחשב כל כך קומפקטי וצפוף, מגיעים לווליום גבוה ונשמעים טוב גם בו.
במחשב יש שתי סוללות ובמערכת תראו מה המצב של כל אחת, וגם נתון שמאחד את שתיהן. טעינה של חצי שעה הוסיפה 30% לסוללה (מ-25% ל-55%) וכעבור שעה המערכת הראתה נתון של 80%. הסוללה תספיק ל-5-6 שעות עבודה, תלוי כמובן בסוג העבודה.
תוכנה: יודעת להתאים את עצמה לתנוחות השונות של המחשב
ה-X1 Fold מגיע עם ווינדוס 11, שיודעת כאמור לסובב את התצוגה בהתאם לאופן שבו תניחו את המסך וגם החלונות השונים מותאמים בזריזות לממדים המתאימים. יש גם כלי שמאפשר לפצל בקלות את התצוגה בין חלקי המסך.
ההצגה של המקלדת הווירטואלית קצת מוזרה: היא נמצאת בחלק התחתון של המסך, אבל לא נמתחת עד לקו הקיפול. התוצאה היא שחלונות שמוצגים בחלק העליון "גולשים" קצת למטה עד למקלדת. זה מוזר גם בגלל שלנובו עצמה הציגה מקלדת וירטואלית אחרת ב-Yoga Book 9i שלה - שם יש קיצור דרך להפעלת המקלדת על כל המסך התחתון, ואפילו טאצ'פד וירטואלי. ב-Yoga Book יש אמנם שני מסכים (כל אחד בגודל 13.3 אינץ') ולא אחד מתקפל, אבל אני מניח שאפשר היה לדאוג להתאמות הנדרשות כדי שיהיה סידור דומה גם ב-X1 Fold.
5 צפייה בגלריה
לנובו ThinkPad X1 Fold 16
לנובו ThinkPad X1 Fold 16
המקלדת הווירטואלית משאירה עוד קצת שטח למסך
(איתי שמושקוביץ)
סיכום
מצד אחד ה-X1 Fold הוא באמת פלא, מוצר דגל נחשק שנראה כאילו כל אחד ישמח שיהיה לו. מצד שני, אחרי ההתלהבות הראשונית עולה השאלה - למה זה טוב? במיוחד כשאחד היתרונות שלו, הגמישות והאפשרות לעבוד במגוון מצבים, מתגלה כתיאורטי ברובו - כי מצבים רבים לא נוחים ו/או פרקטיים. גם המצב הכי נוח הוא קצת מסורבל: צריך להפריד את החלקים, להכין את המעמד, להרכיב עליו את המסך - לא כמו פתיחה מהירה של מחשב נייד רגיל.
חלק מהתלונות אולי קטנוניות, אבל לגבי מחשב כזה, מוצר דגל שעולה הרבה מאוד כסף, לא אמורות להיות הערות כלשהן. כן, בסופו של דבר יש גם את המחיר, שקשה להצדיק ורבים לא יוכלו לעמוד בו.
אולי בעוד כמה שנים המחשבים המתקפלים יהיו נגישים בגזרת המחיר ואולי הם ישתפרו גם בתחומים אחרים. כרגע זה נראה כמו סמל סטטוס נוצץ.