"המשטרה מנטרלת יותר מחאות של פעילי אקלים"
"המשטרה מנטרלת יותר מחאות של פעילי אקלים"
בשבוע שעבר נטרלה המשטרה שתי פעולות מחאה לא אלימות של פעילים, אחת של תנועת המרד "בהכחדה", שבה עצרה פעילים שהפגינו מול בנק הפועלים בתל אביב, ושנייה של בני נוער מול ביתה של שרת האנרגיה קארין אלהרר, שאף התנגדה לפיזור ההפגנה: "זכותם של אנשים להפגין". לדברי המפגינים, "יש חוסר הבנה של החשיבות. בני הנוער מודאגים"
האם המשטרה מגבירה את הלחץ על מחאות של פעילים נגד משבר האקלים? בשבוע שעבר שיבשה המשטרה שתי פעולות מחאה של פעילי אקלים.
בראשונה, של תנועת המרד "בהכחדה", עצרה המשטרה מספר פעילים שהפגינו מול סניף בנק הפועלים בשדרות רוטשילד בתל אביב. בשנייה אסרה המשטרה על קבוצה של בני נוער להפגין מול ביתה בראשון לציון של שרת האנרגיה קארין אלהרר, ואילצה אותם להפגין מול בית מגורים מרוחק יותר. "יש עליית מדרגה ביחס של המשטרה לתנועת האקלים", אומרים פעילים.
לטענת המשטרה, משתתפי ההפגנה הראשונה נעצרו מכיוון שהפרו את הסדר, וההפגנה השנייה הורחקה מביתה של השרה בהתאם לפסיקה של בית המשפט העליון. אולם פעילי המרד "בהכחדה" טוענים שפרט לפעילה אחת שטיפסה על גגון, לא היו הפרות סדר מצד שאר המשתתפים. בנוגע להפגנה השנייה, באגודה לזכויות האזרח סבורים שהמשטרה פירשה באופן מחמיר את פסיקת בג"ץ, והשרה אלהרר עצמה גינתה את הרחקת המפגינים. "כשהבנתי שהוזמנה משטרה מאוד התעצבנתי על זה", היא אמרה ל"כלכליסט".
ההפגנה של פעילי המרד "בהכחדה" נערכה בשבוע שעבר, ביום רביעי בבוקר, מול סניף הפועלים בשדרות רוטשילד בתל אביב. "תכננו מיצג שקט מול משרדי הבנק עם קבוצה של פחות מ-20 איש", סיפר ל"כלכליסט" אייל (25) מתל אביב. "המחאה היתה במטרה לגרום לבנק הפועלים להסית השקעות מזהמות מחברות דלקי מאובנים. לא תכננו לחסום שום דבר, לא את הכניסה לבנק, כלום. לא לכלכנו כלום.
"הדבר היחיד שאולי היה הפרה של החוק זה שמישהי טיפסה עם באנר, שמחה על 125 מיליון הדולר שהבנק השקיע בפיתוח מאגר נפט במפרץ מקסיקו, על גגון הכניסה לבניין. אבל זה לא שאמרו שהפעולה הזו אסורה ופעולות אחרות מותרות. אמרו שכל הנוכחות שלנו אסורה. המשטרה הגיעה עוד לפני שהמאבטחים בבנק התקשרו. הם הגיעו מיד באופנועים, כאילו ידעו מראש שנהיה שם, והתחילו לעצור אותנו. לא אמרו לנו לרדת או להפסיק. התייחסו לכולנו כעבריינים, למרות שעמדנו והפגנו ברחוב, להוציא הפעילה שעמדה על הסולם. חטפו לקטין בן 17 בכוח את המצלמה שהחזיק ועצרו אותו, בלי שעשה כלום. רק כי החזיק מצלמה וצילם אותנו".
לדברי אייל, אחרי כמה דקות נעצר גם הוא בעת שצילם את השוטרים. "קצין הצביע עליי, אמר לשוטרת 'קחי אותו'. לא אמר מה עשיתי. השוטרת שאלה אותי מה עשיתי, אמרתי לה 'כלום'. לא האמינה לי. חשבה שעשיתי משהו איום ונורא שבגינו עצרו אותי. לקחו אותי לתחנה. טכנית, לא עצרו אותי אלא עוכבתי לחקירה. אבל החזיקו אותי במשך שבע שעות, ומותר לעכב רק למשך שלוש שעות, אז מבחינתי עצרו אותי. לפי השאלות ששאל החוקר בתחנה, לא ידע מה הסיבה שהקצין הצביע אליי. רק שמכיוון שהייתי חלק מהאירוע והייתי בזירה נעצרתי. לא היה משהו שעשיתי בזירה שבגינו נעצרתי. בתום החקירה שוחררתי כמו השאר, עם הרחקה של 15 יום מהסניף".
למה המשטרה הגיבה ככה?
"לא יודע, אבל אני מרגיש שיש עליית מדרגה ביחס של המשטרה לתנועת האקלים. היא מתחילה לרדוף אותנו במקום את המזהמים שאחראים לשרוף את הפלנטה שלנו".
מהמשטרה נמסר בתגובה: "עם קבלת דיווח אודות הפרת הסדר הציבורי הגיעו שוטרים למקום, אשר ביצעו את תפקידם ועיכבו ועצרו לחקירה את המעורבים".
"בני נוער מאוד מודאגים"
יום למחרת קבוצה של פחות מ-20 בני נוער מ"מחאת הנוער למען האקלים" הגיעה לראשון לציון להפגין מול ביתה של שרת האנרגיה קארין אלהרר. "בני נוער מאוד מודאגים. הממשלה החדשה הבטיחה לעשות כל מה שהיא יכולה כדי לטפל במשבר, אבל ההבטחות האלו לא מתמלאות במלואן", סיפר ל"כלכליסט" אליאור, פעיל אקלים בן 18 מהדרום. "הגענו להפגין מול הבית של שרת האנרגיה בדרישה שלא לאשר פרויקטים פוסיליים חדשים, ולבטל את הקיימים שמונעים הפחתת פליטות ומעבר לאנרגיות מתחדשות. בשיחת טלפון היא אמרה שאי אפשר לבטל פרויקטים קודמים, כי צריך לשלם פיצוי. האם הכסף הזה שווה את זה? אנחנו חושבים שכן, אבל הפוליטיקאים לא חושבים שהוא שווה את העתיד שלנו. באנו לדרוש ממנה את זה. גם הרבה זמן אנחנו רוצים להיפגש איתה, ויש התעלמות מבני הנוער".
שללו את הזכות הדמוקרטית להפגין
לדברי אליאור, עוד בטרם ההפגנה הוא זכה לשיחת טלפון מאיימת מהמשטרה. "החליטו להתקשר בטענה שאני איזשהו אחראי. אנחנו תנועה שטוחה. אני ניהלתי את הקטע הלוגיסטי של ההפגנה והתיאומים, אבל אין מנהיג ראשי שאליו כולם נשמעים. הם התקשרו אליי והתחילו לתחקר אותי. שאלו אותי מתי מתחילים, כמה אנשים מגיעים, באיזה גילאים. זה לא הגיוני שיתקשרו למפגינים לפני הפגנה חוקית לגמרי, שלא צריכה רישיון כי היא פחות מ-50 איש ולא היה בה נאום בנושא מדיני או ביטחוני. לא היו נאומים בכלל, ובסופו של דבר הפגנה של בני נוער. בשיחה השוטר איים עליי שאם נעמוד מול הבית של השרה, ולא במקום שנתנו לנו באזור מסחרי שהיא לא יכולה לשמוע אותנו שם, יעצרו את כל הבוגרים ויפנו אותנו".
ההפגנה עצמה שובשה למן הרגע הראשון. "מיד כשהתחלנו להפגין יצא מאבטח של השרה ודרש שנזוז משם", סיפרה פעילה בת 15 מהשרון. "כמעט במקביל המשטרה הגיעה. כנראה שהיא חיכתה מעבר לפינה. השוטרים דרשו לבטל את ההפגנה, כי לדבריהם אסור להפגין מול בתים של נבחרי ציבור. שללו מאתנו את הזכות הדמוקרטית להפגין. הזיזו אותנו להפגין מול בניין מגורים מרוחק יותר, במקום שהשרה לא יכולה לשמוע אותנו".
אליאור הוסיף: "התוצאה של זה היתה שהפגנו מול בניין מגורים אחר, והפרענו לשכנים אחרים. יצאו אלינו שכנים, מאוד עצבניים. אמרו, 'למה אתם לא מפגינים מול הבית של השרה?' הסברנו שהמשטרה לא הרשתה לנו. השוטרים הסבירו שזו לא בעיה שלהם ושאסור להפגין מול בתים של נבחרי ציבור. אחד השכנים שירד היה ממש עצבני. התחיל להתלהם, ובאיזה שלב ממש התקרב אליי וכמעט נקט כלפי אלימות. איים עליי, 'אתה רוצה שאני אזיז אותך בכוח'.
"השוטרים באותו הזמן עמדו רחוק מאתנו. לא ראו מה שקרה, לא דאגו לעמוד מספיק קרוב כדי לדעת ששלומנו בסדר, למרות ששכן אחר פנה אליהם קודם. לא ראו שהשכן עוד שנייה מרביץ. הבנתי שזה מסוכן ושעלולה להיות אלימות. הסכמנו להפסיק את ההפגנה, לא היתה לנו ברירה. לא יכולנו להשמיע את הקול שלנו. היינו שם אולי 20 דקות".
"נבחרי ציבור צריכים לקבל את זה שלפעמים יכול להיות שיפריעו להם, ולגלות אחריות"
להערכת אליאור, היחס של השוטרים נובע מכך שאינם מבינים את חשיבות המאבק נגד משבר האקלים. "משבר האקלים זה איום על העתיד שלנו", אמר. "אנחנו רוצים לשרוד כמבוגרים, לא לחיות בעולם של אסונות טבע, סופות והצפות. נבחרי ציבור צריכים לקבל את זה שלפעמים יכול להיות שיפריעו להם, ולגלות אחריות. זה ראוי כחלק מהתפקיד שיסבלו לפעמים מהדברים האלו. הם צריכים להקשיב, לא להתלונן שאנשים באים וצועקים להם מתחת לבית. היא לא ירדה אלינו בכלל לדבר אתנו, אפילו את זה לא טרחה לעשות. למרות שהיא אישה מאוד עמוסה, זה לא מצדיק התעלמות כזו. זה הדבר המינימלי שאפשר לעשות מול בני נוער שמפגינים על העתיד שלהם".
הפעילה בת ה-15 זיהתה בתגובת המשטרה דפוס התנהגות חדש: "אני עדה יותר ויותר לאלימות של המשטרה כלפי מפגינות נגד משבר האקלים. אולי הם פחדו מאתנו. אני לא מצליחה למצוא סיבה חוץ מזה שהם פחדו מאתנו. הדוגמה הזו משקפת את המצב האבסורדי בו משטרה פוגעת בנו כשאנו מבקשים את טובת הציבור, וצריך לשאול על מי בעצם שוטרים מגנים".
מהמשטרה נמסר בתגובה: "מדובר במחאה של בני נוער שהתקיימה ללא תיאום מראש. משנודע לתחנה על קיומה של המחאה הגיעו שוטרים וביקשו מהמוחים להתרחק למרחק של כ-200 מטר, כפי שנקבע בפסיקת בית המשפט העליון בנושא מחאות מול בתי נבחרי ציבור. בניגוד לנטען, לא ננקטה אלימות כלשהי מצד שכנים כלפי המוחים. משטרת ישראל תמשיך לבצע את תפקידה ולפעול ברגישות תוך שמירה על איזון בין חופש המחאה על פי חוק ושמירה על מרקם החיים התקין והסדר הציבורי".
אולם עו"ד אבנר פינצ'וק מהאגודה לזכויות האזרח חלק על הפרשנות של המשטרה את פסיקת בית המשפט. "בית המשפט העליון אכן הגביל את ההפגנות מול ביתם של אנשי ציבור, אבל מנגד גם הגביל באורח ניכר את הצורך ברישיון הפגנה, ולבטח שלא היתה כל חובה לתיאום מוקדם עם המשטרה", הוא אמר. "בית המשפט גם לא קבע שיש להרחיק משמרת מחאה 200 מטר ממקום המגורים של אשת או איש הציבור, אלא הותיר שיקול דעת רחב לשוטרים בשטח כדי לאזן בין חופש המחאה לבין הזכות לפרטיות. האיזון הזה תלוי בגורמים שונים כמו משך המחאה, תדירותה, השעה ביום, מספר המשתתפים ואופי השכונה. במקרה זה היה מדובר במשמרת מחאה קטנה וחד-פעמית, ובנסיבות אלו מוטב היה לאפשר לה להתקיים".
השרה אלהרר: "בעד חופש הפגנה"
אפילו השרה אלהרר עצמה גינתה את הזזת המפגינים. "אני בעד חופש הפגנה. לא הזמנתי משטרה. כשהבנתי שהוזמנה מאוד התעצבנתי על זה, והבהרתי שבמדינה דמוקרטית מותר לאנשים להפגין. אני נגד לקרוא למשטרה. אם מישהו הזמין אותם, אין לי אלא להצטער על זה. זכותם של אנשים להפגין. ההפגנות גורמות לנו לפתוח את הראש ולהקשיב. אני ממש לא נגד הפגנות", אמרה.
בנוגע לטענות המפגינים, אמרה אלהרר: "התחייבתי שלא אתן רישיונות חדשים לחיפוש נפט. הובא לידיעתי שיש הסכם חיפוש שאושר בתקופת קודמי בתפקיד, ובגלל כל מיני עיכובים שהיו בקורונה הרישיון הוארך עד פברואר. אם ייגמר, לא אחדש אותו. יש הסכם ואם ישראל לא תעמוד בו היא תחויב בתשלום, זה יגיע לבתי משפט. אלו התחייבויות שלטוניות. את החברה לא מעניין שהתחלפה ממשלה. לא זזתי מההתחייבות שלי ולא אתן רישיונות חדשים. גם אין הרבה רישיונות באוויר. אני עושה הכל כדי שמדינת ישראל תעבור לאנרגיות מתחדשות, ובסוף לא הרישיון הבודד הזה ישנה את משבר האקלים".