סגור
גיימריסט הפניה חדשה גג עמוד דסקטופ

גיימריסט
מסמכים פנימיים חושפים כיצד רובלוקס תכננה לפעול בשוק הסיני

מצגת מ-2017, שהודלפה על ידי האקרים, מגלה כי חברת הגיימינג חשדה כי טנסנט הסינית תפרוץ לשרתי רובלוקס ותעתיק את המשחק. הגרסה הסינית של רובלוקס הושקה בשנה שעברה אך הושבתה תוך חמישה חודשים

בחודש שעבר, בליזארד (Blizzard) החליטה לדחות את השקת המשחק "Diablo Immortal" בסין, ימים ספורים לפני שמשחק המובייל החדש היה אמור לצאת לאור. זאת לכאורה משום שהשותפה הסינית של בליזארד, נטאיז (NetEase), עוררה את חמתו של הממשל הסיני בגין פוסט במדיה החברתית שחרג מכללי הצנזורה הסינית הנוקשה. מקרים מסוג זה מהווים סיכון משמעותי עבור חברות גיימינג מערביות שמנסות לחדור לשוק המשחקים הסיני.
מצגת פנימית מ-2017 שנחשפה אתמול (ב') באתר "Motherboard" שופכת אור על המהלכים שנקטה חברת המשחקים רובלוקס (Roblox) במטרה להיכנס לסין תוך הקפדה על חוקי הצנזורה של בייג'ינג. המצגת הייתה כלולה בקובץ בן ארבעה ג'יגה-בייט שהופצו ברשת על ידי פושעי סייבר שניסו לסחוט את החברה.
רובלוקס היא פלטפורמה וירטואלית שמאפשרת למשתמשיה לבנות ולעצב משחקים משלהם, ללא ידע מקדים בפיתוח משחקים. בפלטפורמה משתמשים למעלה מ-50 מיליון איש מדי יום ויותר מ-200 מיליון שחקנים מדי חודש; יותר מ-50% ממשתמשיה הם ילדים בני 12 ומטה. החברה הונפקה במרץ 2021 לפי שווי של 38 מיליארד דולר ונסחרת כיום לפי שווי 22 מיליארד דולר.
2 צפייה בגלריה
טנסנט סין PUBG
טנסנט סין PUBG
ענקית הגיימינג הסינית טנסנט
(צילום: שאטרסטוק)
בדצמבר השביתה רובלוקס את LuoBuLeSi, הגרסה הסינית של הפלטפורמה שלה - חמישה חודשים בלבד לאחר השקתה באנדרואיד ו-iOS. על פי החוק בסין, כל חברה זרה מוכרחה לחתום על הסכם שיתוף פעולה עם חברה סינית שתעזור לה לחדור לשוק המקומי ולתפעל את המשחק. כל חברת גיימינג שפועלת בסין מוכרחה לארח את משחקיה בשרתים הנמצאים בשטח סין. מהמצגת עולה כי רובלוקס הניחה שענקית הגיימינג טנסנט (Tencent), השותפה שלה, תנסה לפרוץ לשרתי החברה.
רובלוקס אף ציפתה שטנסנט תעתיק את המשחק ותפיק גרסה מתחרה. "צפו שהפריצה כבר החלה", נכתב במצגת. "יש להניח כי הפריצה תחמיר לאחר שנחתום על עסקה, אולי אפילו על ידי שותף". עם זאת, אין ראיות לכך שטנסנט אכן פרצה לשרתי רובלוקס, אך המצגת מעידה על החשדנות שרחשה החברה כלפי שותפתה הסינית. רובלוקס אף שקלה לפנות לנטאיז ולשתף איתה פעולה. החברה תיארה את נטאיז כ"ישירה, גמישה, עניינית ופועלת לטובת שיתופי פעולה עימה". לא ברור מדוע לבסוף בחרה רובלוקס בטנסנט; ייתכן שהחברה העדיפה את התמיכה האיתנה של חברת הגיימינג הגדולה בעולם לפי סך הכנסות; אולי רובלוקס קיוותה בעתיד לרקום רכישה על ידי טנסנט תמורת סכום עתק.
2 צפייה בגלריה
נשיא סין שי ג'ינפינג
נשיא סין שי ג'ינפינג
נשיא סין שי ג'ינפינג
(צילום: AFP)
במצגת צוינו חלק מהכללים עליהם הייתה חייבת רובלוקס להקפיד כדי לקבל אור ירוק מהצנזורה הסינית: כל המפות במשחק מוכרחות להכיר בריבונותה של סין על טאיוואן. למשתמשים ומפתחים אסור "לעוות עובדות היסטוריות" ולהציג את "דמויותיהם או שמותיהם של מנהיגי מדינות".
רובלוקס מסרה ל-"Motherboard" בתגובה כי "מקור השקופית ב-2017, לפני שהקמנו שותפות רשמית. כנהוג כחברה שנכנסת לשוק חדש, אנחנו שוקלים סיכונים והזדמנויות ומתכננים בהתאם". עוד נמסר מהחברה כי מדיניות החברה היא לציית לחוקים באזורים בהם היא פועלת.