סגור
באנר דסקטופ כלכליסט טק

תחקיר: נוקיה הקימה את מערכת הריגול של פוטין ברוסיה

לפי ה"ניו יורק טיימס", החברה הפינית סייעה לבנות את מערכת SORM המשמשת למעקב, ריגול והאזנה אחרי מתנגדי שלטון, ומאפשרת גישה כמעט מלאה לכל סוג של תקשורת דיגיטלית ברוסיה

ענקית התקשורת הפינית נוקיה היתה אחת מקבלניות ההקמה הראשיות של מערכת הריגול הפנימית של הקרמלין ברוסיה. לפי תחקיר של ה"ניו יורק טיימס" שפורסם היום (ב'), החברה סייעה לבנות את מערכת SORM המשמשת למעקב, ריגול והאזנה אחרי מתנגדי שלטון וכל מי שממשל פוטין מכנה אויב או בוגד. הפרסום מבוסס על מאגר מסמכים שבחלקו כבר התגלה עוד ב-2019 וחלקו פורסם באתר TechCrunch. עם זאת בטיימס מבהירים שהגילוי הנוכחי מתווסף למה שהיה ידוע בעבר ומקבע את האחריות של נוקיה כקבלנית ראשית של המערכת עבור ספקית התקשורת הגדולה ברוסיה - MTS.

המערכת שימשה בין היתר למעקב אחרי מתנגדיו של פוטין כגון אלכסיי נבלני שכלוא כיום, ותומכיו. לפי הערכות, המערכת משמשת כיום למעקב אחרי מתנגדי המלחמה באוקראינה וכאמצעי להשתיק כל ביקורת נגד מדיניות הקרמלין. התפקיד של נוקיה היה לספק את הציוד, השירות ולהקים את המערך בפועל. עם זאת מדגישים שם שנוקיה לא סיפקה את אמצעי הריגול עצמם אלא רק את תשתית התקשורת שעליה הם פועלים.
מערכת SORM מאפשרת גישה כמעט מלאה לכל סוג של תקשורת דיגיטלית ברוסיה. ניתן להאזין דרכה לשיחות טלפון, ליירט הודעות SMS, מיילים ולנטר גלישה באינטרנט. המערכת חודרנית כל כך עד שכמעט אין שום דרך להימנע ממנה אם משתמשים באמצעי תקשורת רגילים ברוסיה.
המערכת מופעלת על ידי MTS, אך הגורם האחראי מאחורי הקלעים הוא ה-FSB, שירות הביטחון הפדרלי של רוסיה. לא ברור אם המערכת מסוגלת גם לרגל אחר תכתובות בווטסאפ שכן מדובר בתעבורה מוצפנת, אך ככל שזה נוגע לשירותי צ'ט לא מוצפנים כגון טלגרם - אין שום מניעה טכנית למרגלים הרוסים לקרוא את ההודעות.

2 צפייה בגלריה
אלכסיי נבלני הודעה מהכלא רוסיה
אלכסיי נבלני הודעה מהכלא רוסיה
אלכסיי נבלני
(צילום: אי פי איי)
נוקיה טענה בתגובה לפרסום כי רק שימשה כקבלן ביצוע ולא היתה מעורבת בהקמת המערכת עצמה, וכי בכל מקרה היא כבר לא פעילה ברוסיה בעקבות הסנקציות על הפלישה לאוקראינה. בטיימס מנגד אומרים כי החברה היתה מודעת היטב לתפקיד של SORM, וכי שיתפה פעולה בשנים 2008-2017 עם השלטון הרוסי כדי להקים אותה. עם זאת גם מצוין שנוקיה היתה חייבת להסכים לתפקיד שנכפה עליה אם היא רצתה להמשיך ולעשות עסקים ברוסיה. החברה הפכה במשך השנים לאחת מספקיות ציוד התקשורת הגדולות במדינה והיקף ההכנסות השנתי הגיע למאות מיליוני דולרים.
להגנתה של נוקיה יש לומר שהיא לא היחידה שעצמה עיניים כדי לעשות עסקים ברוסיה. חברות טכנולוגיה, ומתחומים נוספים, לא היססו להישאר ברוסיה או במדינות אחרות שמפרות זכויות אדם או גרוע מכך. כך למשל פייסבוק, גוגל או טוויטר נאלצות לא פעם להתפשר על צנזורה שלטונית במדינות כגון וייטנאם או רוסיה. אפל ממשיכה לעשות עסקים בסין ומעבירה את כל נתוני משתמשי מוצריה דרך שרתים של חברה ממשלתית סינית האחראית על ניטור המידע. גם אינטל ואנבידיה מוכרות בסין שבבים שמשמשים להפעלת אמצעי מעקב המוניים בידי בייגי'ינג.
אבל הדברים עשויים להשתנות מהר מאוד. בפברואר האחרון אושר בבית הנבחרים בארה"ב חוק America Competes Act שמאפשר למשרד המסחר לחסום עסקים של חברות אמריקאיות עם מדינות טוטליטריות או בעלות שלטון לא דמוקרטי.
אנדריי סולדטוב, מומחה לריגול ומעקב דיגיטלי רוסי, סבור כי התפקיד של נוקיה לא הסתכם באספקה של ציוד תמים לכאורה, וכי הרשויות במוסקבה לא היו יכולות לפתח מערכת כזו ללא הסיוע של החברה. "בנוקיה היו חייבים לדעת למה שימש הציוד שסיפקו", אמר.

2 צפייה בגלריה
סנט פטרסבורג רוסיה שוטרים עוצרים מפגינים הפגנה נגד תקיפה של רוסיה ב אוקראינה
סנט פטרסבורג רוסיה שוטרים עוצרים מפגינים הפגנה נגד תקיפה של רוסיה ב אוקראינה
מעצר מפגינים נגד הפלישה הרוסית לאוקראינה, בסנט פטרסבורג
(צילום: EPA)
בנוקיה טוענים שבכל מקרה לפי החוק הרוסי היא היתה מחויבת לספק ממשקים עם מערכות הריגול. "זו פעולה שנדרשת במדינות רבות, ולא רק ברוסיה", נכתב בתגובת החברה לפרסום. "מדובר בתקנים בינלאומיים שיצרניות רבות מטמיעות במוצרים שלהן". החברה דרשה תקנות ברורות יותר בכל הנוגע ליצוא של ציוד כמו שלה וחזרה על הגינוי החד משמעי שלה לפלישה הרוסית.
SORM פועלת לפחות מאז תחילת שנות ה-90 ונועדה במקור למעקבים בתחום הפלילי, בדומה לאמצעי מעקב טכנולוגיים שמשמשים מדינות במערב כמו אשלון של ה-NSA. עם זאת בדמוקרטיות השימוש באמצעים כאלה מגובה על ידי חוקים וצווים משפטיים, בעוד ברוסיה מדובר בפלטפורמה שה-FSB הפעיל כקופסה שחורה וללא פיקוח מבחוץ.
החוק הרוסי שמאפשר את ריגול המסיבי הזה הוקשח עוד יותר ב-2018 ומאפשר למדינה לקבל נתונים ומידע אפילו ללא צו בית משפט. ספקיות התקשורת גם נדרשות לשמור את כל התכתובות והשיחות למשך 6 חודשים לפחות ואת היסטוריית הגלישה באינטרנט לתקופה של לפחות חודש.
מערכת SORM הופעלה במקביל למערכת נוספת שמשמשת לצנזורה של תכנים - אם כי האחרונה אינה קשורה לנוקיה כלל ומשמשת לחסימה של אתרי אינטרנט שירותים מקוונים שאינם חביבים על השלטון. אם נוקיה רצתה להישאר ולעשות עסקים ברוסיה ולא לאבד את השוק לוואווי הסינית היא היתה חייבת לעמוד בתנאים שהציבו במוסקבה.
עם זאת קשה לומר שנוקיה לא ידעה לחלוטין למה משמשת הטכנולוגיה שהיא סיפקה. כבר ב-2015 המערכת נחשפה בבית המשפט האירופי לזכויות אדם שכינה את SORM "מערכת ריגול חשאית". בדיון שנערך ביוזמת עיתונאים רוסים קבע בית המשפט שמדובר במערכת שמפרה את חוקי זכויות האדם באירופה. עם זאת, זה לא מנע מנוקיה, חברה אירופית, לחזור ולעשות עסקים עם MTS ב-2016 ו-2017 ולהתקין ציוד חדש. החברה ביצעה כך משימות הקשורות ל-SORM בלפחות 12 ערים ברוסיה. ב-2017 אף נשלח עובד של נוקיה לשלושה אתרים מדרום למוסקבה כדי לבדוק את SORM, כך לפי אחד המסמכים שנחשפו. נוקיה עבדה יחד עם Malvin, החברה הרוסית שפיתחה וייצרה את המערכת.
עוד נחשף באחד המסמכים כי נוקיה לא היתה היחידה שעבדה ברוסיה עם המערכת; גם ציוד של ענקית התקשורת האמריקאית סיסקו חובר לפלטפורמה, אם כי לא ברור עד כמה האחרונה היתה מעורבת בכך. מסיסקו לא נמסרה תגובה לבקשת הטיימס ובנוקיה טענו שהמסמכים לא חושפים שום דבר שלא הוצג כבר בעת החשיפה הראשונה של מאגר המסמכים.