דיווחים: האיחוד האירופי יגיש כתבי אישום נגד מטא ואפל על הפרת חוק חדש
דיווחים: האיחוד האירופי יגיש כתבי אישום נגד מטא ואפל על הפרת חוק חדש
לפי הדיווחים, האיחוד האירופי צפוי להגיש כתבי אישום נגד ענקיות הטכנולוגיות על הפרת חוק השווקים הדיגיטליים שנכנס לתוקף במרץ. האישום נגד אפל קשור כנראה למדיניות סביב פתיחת האייפון להתקנת אפליקציות שלא דרך האפסטור, וזה נגד מטא יתמקד במסלול שמאפשר למשתמשים לשלם כדי להימנע מהצגת פרסומות מותאמות אישית
האיחוד האירופי צפוי להגיש בקרוב כתבי אישום נגד אפל ומטא, באשמה שהפרו את חוק השווקים הדיגיטליים (DMA) – כך לפי דיווחים של פייננשל טיימס ורויטרס. יהיו אלו כתבי האישום הראשונים שמוגשים מאז נכנס החוק לתוקף ב-7 במרץ. האישום נגד אפל קשור כנראה למדיניות שקבעה סביב פתיחת האייפון להתקנת אפליקציות שלא דרך האפסטור, וזה נגד מטא יתמקד במסלול שמאפשר למשתמשים לשלם על מנת להימנע מהצגת פרסומות מותאמות אישית.
ה-DMA מציג רגולציה חדשה ורחבה לפלטפורמות גדולות ובהן חנויות אפליקציות, מנועי חיפוש, דפדפנים, מערכות הפעלה ועוד. החוק חל על שירותים עם מחזור שנתי של לפחות 7.5 מיליארד יורו באיחוד ו-45 מיליון משתמשים או יותר באיחוד, ובין השאר מחייב חברות טכנולוגיה להגביל שימושים שהן עושות במידע אישי, להגביל את הבלעדיות על מוצרים או שירותים שהן מציעות למשתמשי קצה, לאפשר התקנה של יישומי צד ג' במערכות ההפעלה של החברה ואוסר על מתן עדיפות למוצרים של החברה על פני מוצרים מתחרים. במקרה של אפל, למשל, הוא אילץ אותה לאפשר התקנה של אפליקציות על האייפון דרך חנויות אפליקציות עצמאיות או דרך אתרי מפתחים, ולא רק באמצעות האפסטור.
במרץ השנה הודיעה נציבות האיחוד האירופי על פתיחת חקירה רשמית נגד אפל, מטא וגוגל בחשד שהפרו את החוק. זאת, לאחר שענקיות הטכנולוגיה עשו כמיטב יכולתן על מנת לכופף ולשבש את יישום החקיקה החדשה. אפל, למשל, הציגה מערכת עמלות חדשה שפוגעת משמעותית בכדאיות של מפתחים לאפשר הורדה של האפליקציות שלהם שלא דרך האפסטור.
החקירה נגד גוגל נמשכת, ואולם לפי הדיווחים החקירות נגד אפל ומטא זוכות לקדימות וצפויות להניב כתבי אישום בקיץ הקרוב, ראשית נגד אפל ואז נגד מטא.
לפי הפייננשל טיימס, בנציבות הגיעו למסקנה שאפל לא מציית לדרישת החוק לאפשר למפתחים להכווין משתמשים להצעות חלופיות לזו של האפסטור מבלי לכפות עליהם עמלות. לפי רויטרס, בחקירה נגד מטא נמצא שמודל ה"שלם או הסכם", במסגרתו נדרש המשתמש לבחור האם לשלם דמי מנוי חודשי לחברה או להתיר לה לעשות שימוש במידע אישי על מנת להציג לו פרסומות מותאמות, מפר את דרישות החוק.
מקורות עם ידע בנושא ציינו עם זאת שמדובר עדיין בממצאים מוקדמים, ושהחברות יכולות להגיב באמצעות שינוי המדיניות שקבעו וכך להמנע מכתב אישום. אם יימצאו החברות אשמות בהפרת החוק, הן יכולות להיות נתונות לקנסות יומיים בגובה של עד 5% מהכנסתן היומית העולמית.
אפל לא הגיבה לדיווח, והפנתה לתגובה שמסרה במרץ, שלפיה "אנחנו בטוחים שהתוכנית שלנו עומדת בדרישות ה-DMA. נמשיך לעבוד בצורה בונה עם נציבות האיחוד בשעה שהיא מנהלת את חקירתה.
נציבות האיחוד ומטא סירבו להגיב.