מחסור בציוד רפואי וכוח אדם במערכת הבריאות אינו רק בעיה של היעדר תקצוב
מחסור בציוד רפואי וכוח אדם במערכת הבריאות אינו רק בעיה של היעדר תקצוב
מאת עמית סדלינסקי, סמנכ"ל לקוחות, תחום בריאות, קלארוטי
הסיטואציה המצערת של הגעה לחדר מיון מוכרת לרבים מאיתנו ולרוב היא כרוכה בהמתנה ממושכת, בתנאים לא נוחים, לקבלת טיפול, הפניה לאשפוז או שחרור במקרה הטוב. אנחנו רגילים להפנות אצבע מאשימה להיעדר תקצוב מספיק למערכת הבריאות ככלל ולבתי חולים בפרט.
היעדר תקצוב אכן מוביל למחסור במשאבים - כוח אדם וציוד, מה שמשפיע על האדם בקצה שמגיע לטיפול. אולם גם במציאות של מחסור, יש דרך לטייב את השימוש במשאבים הקיימים ולשפר במידה מסוימת את היקף החוסרים. המשמעות של טיוב כזה, במקרה של בית חולים - היא ניצול טוב יותר של הציוד הקיים, קבלת החלטות פיננסיות נבונות יותר, ניצול הזמן של הצוות להענקת טיפול במקום להתעסק בנושאים תפעוליים, ולבסוף - הפחתת סבל ואף הצלת חיי אדם. הדרך לעשות זאת, כמו במקרים רבים - עוברת דרך שימוש מושכל בדאטה.
בתי חולים, וסביבות אחרות המעניקות שירותי בריאות - מצוידות באופן טבעי במכשור רפואי הנדרש להענקת טיפול ולרוב נגיש לציבור. אולם, יש סוגי מכשור נדירים ויקרים – כמו אלו המשמשים לבדיקות הדמיה - שיש קושי אמיתי לאפשר שימוש בהם לכל מי שזקוק לו, מאחר והמשאב שלהם בד"כ מוגבל. למרות זאת, הנתונים מראים כי ב-58% מהזמן (!), מכשיר רפואי ממוצע לא נמצא בשימוש. לא נדירה הסיטואציה בה אנשי צוות טיפולי זקוקים למכשור מסוים, משאבת עירוי למשל, ומכלים את זמנם היקר בחיפוש אחר מכשיר פנוי ברחבי המוסד הרפואי - זמן שעדיף היה להקדיש לטיפול רפואי. למעשה - 40% מזמנם של אנשי מקצוע בתחום הרפואה, מושקע במשימות מתסכלות ובעלות ערך נמוך יחסית, כמו חיפוש מכשיר זמין. לשינוי מצב זה, יש גם השפעה ישירה על מורל העובדים המתוסכלים.
למצב זה יש פתרון והוא כרוך בחיבור כל המכשור הרפואי בסביבת בית החולים לפלטפורמת ניהול אחודה המאפשרת לארגון לעקוב אחרי הנתונים של כל מכשיר. בנוסף לנתונים הזמינים על מיקומו של כל מכשיר בזמן אמת - שמאפשר לאתר אותו בקלות ולחסוך זמן יקר, ניתן גם לעקוב אחרי מצב המלאי והשימושיות שלו, ולתכנן את תפעול הציוד בהתאם. ניתן לבצע אוטומציה של תהליכי עבודה שונים, ולספק המלצות על סמך הדאטה שנאסף לשיפור היעילות. בידע זה ניתן להשתמש לתעדוף משימות קריטיות ואף לאתר מכשירים שאינם בשימוש, ולהימנע מהוצאות כספיות מיותרות על רכישת מכשירים חדשים.
נכון להיום, שיעור הניצול של מכשור רפואי עומד על 42%. למרות זאת, רוב מערכות הבריאות ממשיכות להוציא כספים על ציוד חדש, כאשר בממוצע הן עשויות להוציא 25% מעל הצורך. אפשר רק לדמיין כיצד ניתן היה לנתב כספים אלו לטובת המטופלים, בין היתר על ידי שיפור חווית השירות והשהות בבית החולים, במתקנים מרווחים ומשופצים ועם תוספת כוח אדם בדרגים שונים שיקלו על העומס.
דוגמה לתובנה שמתאפשרת ברגע שכל הדאטה במקום אחד, מנותח ומעובד כראוי, היא ההבנה שניתן לפתוח תורים נוספים למכשור קיים ולהימנע מקניית מכשיר חדש. לעתים מדובר במכשור קריטי כמו סורק פט סי.טי שעלויות רכישתו גבוהות במיוחד. נכון להיום, החלטות הרכישה של ארגונים המספקים שירותי בריאות, מתבססות לרוב על דיווחים סובייקטיביים ואקראיים של צוותי הטיפול. חיבור המכשירים למערכת יאפשר החלטות מבוססות מידע עובדתי ואובייקטיבי, וכתוצאה מכך הן יהיו טובות יותר - בכל הנוגע לרכישה, ניהול והקצאה של מכשירים.
השקעה כזו בטכנולוגיה, משתלמת ומניבה ROI גבוה. הכנסת אוטומציה לניהול תהליכי עבודה של מכשירים מחוברים, שנכון להיום הם ידניים ומיושנים, מציגה הזדמנויות לשיפור הפרודוקטיביות וחסכון בכוח עבודה - שאפשר למדוד ולהעריך בקלות. אנשי תחזוקה כדוגמא, לא יצטרכו לאתר באופן פיזי משאבות עירוי להן דרושה החלפת סוללה, כי המיקום ואחוזי הסוללה יוצגו בפניהם בהתחברות למערכת. מערכת כזאת גם תאפשר לזהות מכשירים שכורים שלא נמצאים בשימושיות גבוהה, מכשירים שמועד התחזוקה שלהם קרוב או פג ועוד. כל זאת מאפשר למדוד באופן מדויק את ההחזר על ההשקעה ולקבל החלטות מושכלות על המשך ההשקעה.
לבסוף, ולא פחות חשוב, חיבור מערך המכשור הרפואי למערכת אחודה מאפשר גם לשפר את האבטחה של אותם מכשירים. חיבור המערכת למאגרי נתונים מאפשר יצירת פרופיל סיכונים ייחודי לאותה סביבה, קבלת נראות ויכולת מעקב אחרי סטטוס האבטחה של כל מכשיר ועוד.
זאת מטרה חשובה ביותר לאור הנתון המטריד שנחשף לאחרונה, כי 63% מחולשות האבטחה המוכרות נמצאות היום ברשתות של מערכות בריאות. נתון מטריד נוסף מצביע על כך שב-23% מהמכשור הרפואי (כולל מכשירי הדמיה, מכשירי IoT קליניים וציוד רפואי לחדרי ניתוח), קיימת לפחות חולשת אבטחה אחת ידועה שנוצלה על ידי גורמי איום.
נתונים אלו, לצד הגל הגואה של מתקפות סייבר המתמקדות בשיבוש פעילות בתי חולים ומסכנות את המטופלים, מציירים מציאות בשטח שמחייבת ארגוני בריאות לאבטח את המכשור הרפואי שבשטחן.
ארגוני בריאות הם לא עסק רגיל. מעל הכל, יש להם מחויבות לשמירה על המטופלים שלהם. חיבור המכשירים הרפואיים לטכנולוגיה שתייעל את השימוש בהן, תגן עליהם מפני התקפות סייבר ותאפשר קבלת החלטות מושכלת על בסיס דאטה זמינה ועדכנית, תטיב עם הצוותים המטפלים, כמו גם עם המטופלים, ובשורה התחתונה תחסוך כסף למוסד הרפואי ולמדינה.
עמית סדלינסקי הוא סמנכ"ל לקוחות תחום בריאות בקלארוטי