ללא שיתוף תאגידים רב-לאומיים, סטארט-אפים ישראליים יתקשו לפרוץ
לאחרונה, כשגוגל הכריזה על כוונתה לרכוש אתWiz , עולם ההייטק עצר לרגע. בתוך זמן קצר, סטארטאפ שצמח באקוסיסטם המקומי הצליח לבנות מוצר שמדבר אל שוק הענן הגלובלי ולהפוך לשחקן משמעותי. הסיפור של Wiz הוא שיעור באסטרטגיה וביכולת להתחבר לשוק באופן מדויק מהיום הראשון.
ההצלחה הזו מדגישה את אחד האתגרים המרכזיים של יזמות טכנולוגית כיום: לא מספיק לפתח פתרון מבריק. כדי לגדול, סטארטאפ צריך להבין את השוק שבו הוא פועל, לאתר את הלקוח הרלוונטי, ולעבוד בצמוד לגורמים שמכירים את המציאות העסקית על כל מורכבותה.
הדבר נכון במיוחד בתחום הבינה המלאכותית, שמתקדם בקצב מסחרר. AI משנה מודלים עסקיים ופותח דלתות לעולמות חדשים בתעשיות כמו פיננסים, רפואה, קמעונאות ושירות לקוחות - אבל ללא גישה לדאטה איכותי, לתשתיות אמינות ולסביבה אמיתית להתנסות בה, קשה מאוד לבנות מוצר שמחזיק לאורך זמן.
היתרון של סטארטאפים טמון במהירות, בגמישות ובגישה חדשנית. ואולם, רבים מהם מתקשים לאמץ את נקודת המבט של תאגידים (המכונים גם "לקוחות אנטרפרייז") ולעיתים פשוט לא מצליחים להגיע אליהם. במקום הזה שיתופי פעולה בין סטארטאפים לתאגידים רב-לאומיים הופכים להיות קריטיים בחיבור בין חדשנות מקומית לשוק הגלובאלי: לא דווקא כמסלול מימון, אלא כדרך אמיתית לבחון טכנולוגיה בסביבה רלוונטית, לבדוק האם הטכנולוגיה נותנת מענה לצורך שוק אמיתי (או Product-Market Fit) ולא מהווה רק "פתרון שמחפש בעיה", ולחזור לשולחן העבודה עם תובנות חדשות ומדויקות.
התועלת של שותפות עם תאגידים בינלאומיים לא מסתכמת בגישה לשוק. בדרך כלל היא כוללת גם גישה אל נפח עצום של דאטה, שמהווה משאב קריטי עבור כל פתרון מבוסס AI. סטארטאפים בתחילת דרכם לא תמיד מחזיקים את כמויות הדאטה הדרושות לאימון מודלים מורכבים. עבודה עם גוף גלובלי יכולה לקצר תהליכים, למנוע עיוותים במודלים, ולשפר משמעותית את ההתאמה בין מוצר לשוק.
האקוסיסטם הישראלי מציע הזדמנות יוצאת דופן עם למעלה מ-400 תאגידים בינלאומיים שמפעילים כאן מרכזי מחקר ופיתוח, שמחפשים כל הזמן טכנולוגיות שיכולות להשתלב במוצר או בפעילות שלהם. כל אלו הם שותפים פוטנציאליים.
ההזדמנות ברורה: אם נבנה יותר מודלים של שיתוף פעולה בין סטארטאפים לגופים גלובליים, נוכל להאיץ את האימוץ של טכנולוגיות AI ולמנף את החדשנות המקומית לצמיחה עסקית רחבה ומשמעותית. הצלחות כמו זו של Wiz מתאפשרות כשיש תשתית נכונה, שתומכת, מאתגרת ומחברת בין רעיונות גדולים לבין צרכי שוק אמיתיים. אין לדעת מתי תהיה הרכישה הגדולה הבאה בתעשיית הטק המקומית, אבל יותר מסביר להניח שהעסקה הזו תבוא על רקע שיתוף פעולה עם תאגיד רב-לאומי שיאפשר לתקף ולהבשיל את הטכנולוגיה הישראלית.
פטריסיה להי-אנגל היא מנהלת Intuit for Startups