אראל מרגלית: "יהיה צונאמי כלכלי, וההייטק מבצע קרב בלימה מטורף"
אראל מרגלית: "יהיה צונאמי כלכלי, וההייטק מבצע קרב בלימה מטורף"
מייסד קרן ההון סיכון JVP מזהיר מפני התקדמות ההפיכה המשטרית; לדבריו, "אני חוזר מאירופה מפגישות עם חברות הביטוח הגדולות, ואני שומע משם דאגה גדולה"; בניגוד לטענות תומכי ההפיכה, הוא אומר כי דווקא מחאת ההייטק היא הסיבה לכך שההשקעות הזרות עדיין נמשכות
"הולך להיות פה צונאמי כלכלי ליד הצונאמי החברתי, לא יהיו כאן השקעות כי הממשלה הופכת את ישראל מדמוקרטיה לדיקטטורה", כך אומר אראל מרגלית, מייסד קרן הון סיכון JVP בשיחה עם "כלכליסט" בעקבות התקדמות ההפיכה המשטרית לאחר שהכנסת אישרה לקריאה ראשונה את ביטול עילת הסבירות. במקביל הוא שולל את הטענות שנשמעות מכיוון תומכי ההפיכה לפיהם המחאה היא זאת שפוגעת בכלכלה.
"אני חוזר מאירופה מסבב פגישות עסקיות עם חברות הביטוח הגדולות בעולם ואני שומע משם דאגה גדולה, יש היתכנות אמיתית לכך שהן לא ישקיעו בישראל אם הממשלה תתקדם בהפיכה", מספר מרגלית, "הכל יוצא כעת החוצה ואי אפשר להסתיר יותר. לא רק הנשיא ביידן רואה את זה, רואים את זה באירופה וגם בקרן המטבע, וכולם שואלים על כך".
"אני משקיע בגליל, בירושלים, בחיפה ובערים ומקומות נוספים. ויש לי שותפים בינלאומיים רבים. לא בטוח שהם ימשיכו איתנו", מביע מרגלית חשש אמיתי.
מרגלית דוחה את הטענות כי המחאה, שבמרכזה מחאתם של אנשי ההייטק, היא זו שמייצרת את חוסר היציבות ואת האווירה שמרתיעה משקיעים - טענה שמשמיעים לעתים קרובות בקואליציה. לדבריו, "מה שההייטק עשה עד היום זה קרב בלימה מטורף. ההייטק הישראלי הוא זה שהצליח לעצור את התחושה שהולך להיות שינוי בשיטת המשטר בישראל. הטכנולוגיה היא היום הגשר הדיפלומטי של מדינת ישראל. אחת הסיבות שההשקעות כאן נמשכו היא בזכות ההייטק, אבל ברגע שהרפורמה המשפטית חוזרת לסדר היום, זה ישפיע ישירות על קרנות הדירוג ועל קרנות האשראי הבינלאומיות. המצב עומד להיות מאוד קשה".
מרגלית מוסיף כי בשלושת החודשים האחרונים שני שלישים מהחברות הישראליות עברו להיות מנוהלות בחו"ל. "זה לא עניין פוליטי, אלא עניין של ניהול סיכונים ולכן המשקיעים הבינלאומיים דורשים זאת. אנחנו רואים פרמיית סיכון חדשה שעולה בעסקאות מול החברות הרב לאומיות: פרמיית הסיכון של ישראל. זה ישפיע בסופו של דבר גם על מספר העובדים במשק כולו ובהייטק בפרט".