סגור
קניין רוחני

פותחים חזית גם בתחום קניין הרוחני - מהן ההשפעות של המלחמה והסנקציות על עולם הקניין הרוחני ברוסיה ובעולם?

המלחמה באוקראינה מתמשכת, ואיתה הסנקציות הכלכליות והפסקת הפעילות ברוסיה מצד העולם המערבי. בכל הנוגע לעולם הקניין הרוחני, ההתפתחות המרכזית היתה ההחלטה של רוסיה על הפעלת 'רישיון בכפייה', המאפשר למדינה להתעלם מההגנה על חלק מהפטנטים, לצד החלטה שלא לפצות הפרת פטנטים של חברות ממדינות 'לא-ידידותיות'. כל עוד הלחימה והסנקציות ימשיכו, עתיד הקניין הרוחני ברוסיה נמצאים באי ודאות וגם החברות הישראליות צפויות להיפגע

בדומה לכל מדינה אחרת בעולם, חברות ומותגים סחרו עם רוסיה ופעלו בתחומה במגוון תחומים עד לפני מספר חודשים. על מנת להגן על הקניין הרוחני במדינה, הוגשו בקשות להגנה על קניין רוחני ברוסיה. סימני מסחר ופטנטים בכל תחום טכנולוגי, מדעי ועיצובי - הוגשו באופן תדיר במדינה וקיבלו הגנה משפטית על פי התקנות המקומיות והאמנות הבינלאומיות. המלחמה באוקראינה, ואיתה ניתוק ההתנהלות הפיננסית והעסקית עם רוסיה, טרפו את הקלפים גם בכל הנוגע להגנה על קניין רוחני.
איך משפיע המצב הייחודי אליו רוסיה נדחקה על עולם הקניין הרוחני? התשובה כוללת תשובות עגומות למדי, ובעיקר הרבה חוסר ודאות לגבי העתיד.
3 צפייה בגלריה
עו"ד יהודה נויבואר, ראש מחלקת ליטיגצית קניין רוחני בארליך
עו"ד יהודה נויבואר, ראש מחלקת ליטיגצית קניין רוחני בארליך
עו"ד יהודה נויבואר, ראש מחלקת ליטיגצית קניין רוחני בארליך
(ניר סלקמן)
ההחלטה הנועזת של רוסיה: הפעלת 'רישיון בכפייה', ללא פיצוי כלל עבור חלק מהחברות
עו"ד יהודה נויבואר, ראש מחלקת ליטיגצית קניין רוחני בארליך, נויבואר ומלצר, אומר כי "אחת ההתפתחויות שהסעירו את עולם הקניין הרוחני הוא ההחלטה של רוסיה במהלך חודש מרץ, לאחר יישום הסנקציות, על הפעלת 'רישיון בכפייה' במדינה ללא מתן פיצוי לבעלי פטנטים".
'רישיון בכפייה' הוא הוראת חוק הנמצאת בדין הרוסי וקיימת גם במדינות אחרות, ביניהן ישראל, המאפשרת למדינה להתעלם בנסיבות מסוימות מההגנה על פטנט כאשר מדובר על פטנט הנוגע לתחום של ביטחון או בריאות הציבור. הסעיף מגדיר תשלום תמלוגים לבעל הפטנט בשיעור שמהווה פיצוי סביר על הפרת הפטנט.
"כחלק מהמאבק בקורונה, למשל, הפעילו ברוסיה את הסעיף בנוגע להגנה על החיסונים", אומר עו"ד נויבואר. מעניין לציין כי גם בישראל הפעילו את הסעיף סביב אותו נושא, כאשר המדינה אישרה להשתמש בתחליף גנרי לתרופה מוגנת פטנט של חברת AbbVie, לאחר שהתברר כי החברה לא תוכל לספק את המלאי הנדרש בישראל. בסופו של דבר לא נעשה שימוש בפועל של הסעיף.
"ההחלטה ברוסיה היתה שאם הפטנט המופר שייך לחברה המגיעה מאחת המדינות המוגדרות מדינות לא-ידידותיות, כלומר המדינות שמטילות סנקציות על רוסיה: האיחוד האירופי, ארה"ב, אנגליה, יפן, קוריאה ועוד- שיעור התמלוגים שישולם לה בגין רישיון בכפייה יעמוד על 0%", אומר עו"ד נויבואר. המשמעות היא שבמקרים בהם הפטנטים נוגעים לביטחון ולבריאות", "קיימת התעלמות מקניין רוחני ורוסיה יכולה לעשות מה שהיא רוצה".
בישראל, נכון לעכשיו, אין החלטה על ניתוק הקשרים עם הרוסים גם בכל הנוגע לזכויות הקניין הרוחני. העמיתים הרוסים משתדלים ככל יכולתם לשדר "עסקים כרגיל", אומר עו"ד נויבואר. "לפחות פורמאלית, רוסיה עדיין חלק מהאמנות הבינלאומיות בתחום, היא לא פרשה או הוחרגה מהן ועדיין מחויבת לזכויות קניין רוחני, עם חריג מסוים הנוגע לנושאים מצומצמים" חברות ישראליות חופשיות לפעול בנושא, על פי ראות עיניהן, ומומלץ לפנות לקבלת ייעוץ משפטי פרטני לפני נקיטת צעדים כאלו או אחרים .
3 צפייה בגלריה
פותחים חזית גם בתחום קניין הרוחני
פותחים חזית גם בתחום קניין הרוחני
פותחים חזית גם בתחום קניין הרוחני
(שאטרסטוק)
זליגה לתחומים שמעבר לביטחון ובריאות - האם ההגנה על קניין רוחני ברוסיה עומדת בפני סכנה ממשית?
בפועל, עו"ד נויבאור מזהה זליגה של השלכות המלחמה לנושאים שהם מעבר לפטנטים ולתחום הביטחון והבריאות. "אפשר לקחת לדוגמה את סדרת האנימציה הבריטית 'פפה פיג'. יש הרבה הפרות של קניין רוחני סביב הסדרה הזו בכל העולם, וגם ברוסיה הגישו הרבה תביעות סביב שימוש בדמויות שלה". ממש לאחרונה אחד מבתי המשפט ברוסיה קבי כי משום שמדובר בחברה בריטית, היא לא יכולה לקבל סעד מבית המשפט". מדובר בהחלטה של בית משפט בערכאה נמוכה, אשר לכאורה ניתן לערער עליה. "מבחינה משפטית, מומחי הקניין הרוחני הרוסיים סבורים שלהחלטה זו אין תוקף, אבל בפועל, ניתן ניתן להבחין בכרסום בזכויות הקניין רוחני של חברות ממדינות המטילות סנקציות על רוסיה".
לדברי עו"ד נויבואר, "חדשות כאלו מתחילות לעורר שאלות בנוגע להתנהלות בעתיד הקרוב בתחום. עבור חברות שרוצות לחדש פטנטים או סימני מסחר שהתוקף שלהם עומד לפקוע – האם יש טעם לחדש, או שבמילא אין להן זכויות? ואיך מעבירים את התשלום על החידוש, אם כל הקשרים הפיננסיים מול רוסיה נותקו? ההתפתחויות והמצב הנוכחי מקשים מאוד על ההתנהלות ולא ברור מה צופן העתיד".
על רקע אי הודאות, חברות הקניין הרוחני והמותגים מרחבי העולם מחכים לראות כיצד רשויות האכיפה יתייחסו לנושא ברוסיה. "מטבע הדברים יש הרבה חוסר אינפורמציה", אומר עו"ד נויבואר. "לא ברור מה היקף הפרת זכויות הקניין הרוחני לאור המלחמה".
נושא נוסף שיצר הד תקשורתי בנושא קניין רוחני נסוב סביב רשת מקדונלדס. על רקע החרם של מקדונלדס על רוסיה, הוגשה בקשה לסימן מסחר דומה מאוד ללוגו הידוע של הרשת. "הבקשה תיבחן, אבל האם היא תתקבל? היא לא אמורה להיות מאושרת, אבל לא ניתן להוציא מכלל אפשרות שהיא תתקבל, ולו בתור התרסה", אומר עו"ד נויבואר.
כאשר המותגים מפסיקים את הנוכחות שלהם ברוסיה, נוצר שוק עם תמריץ למי שנותרו פעילים בשוק הרוסי 'להתלבש' על המוניטין של המותגים הבינלאומיים שמקורם במדינות המחרימות את רוסיה, ולהשתמש בו תוך הפרה של זכויות הקניין הרוחני. "על פני השטח, לא נראה שיש מי שיש לו אינטרס לאכוף את הזכויות כרגע, ואפילו ההיפך", אומר עו"ד נויבואר.
3 צפייה בגלריה
עתיד הקניין הרוחני ברוסיה נמצאים באי ודאות
עתיד הקניין הרוחני ברוסיה נמצאים באי ודאות
עתיד הקניין הרוחני ברוסיה נמצאים באי ודאות
(שאטרסטוק)
סוף עידן הקניין הרוחני ברוסיה או הפגנת שרירים ולא יותר?
לדברי עו"ד נויבואר, "ככל שהאפיזודה הצבאית והסנקציות הנובעות מכך יהיו תחומות בזמן, יש יותר סיכוי שהמצב יהיה הפיך. אם הלחימה תסתיים בקרוב, יהיה אפשר 'לנקות' את הפגיעות שהצטברו, למצוא פתרונות, להגיש ערעורים. עם זאת, ככך שהמצב הנוכחי ילך ויתמשך, תהיה פחות הגנה על זכויות קניין רוחני ברוסיה. פגיעה כזאת עלולה לפגוע באופן תפיסתי בכל המהות של זכויות הקניין הרוחני, ולחלחל לתחומים שונים ולפגיעה בבעלי הזכויות, גם אם הם לא מגיעים ממדינות 'לא ידידותיות'. כבר עכשיו רבות ממדינות המערב מחרימות את רשויות הקניין הרוחני ברוסיה וזו עשויה להיות ההצדקה של הרוסים להצדיק פעולות דו-צדדיות". הדבר אף עלול להביא להפסקת חברותה של רוסיה באמנות בינלאומיות.
"אם נגיע למצב בו לא מכבדים זכויות קניין רוחני ברוסיה ובלארוס, לדבר תהיה השפעה גם על בעלי זכויות מישראל". בעולם הקניין הרוחני יש תלות גדולה בהדדיות, אשר לא מתרחשת נכון לעכשיו. בכנס המקצועי הגדול ביותר בתחום הקניין הרוחני שהתקיים לאחרונה בארצות הברית בלטה היעדרותם של עורכי הדין רוסים, למשל".
בכל הנוגע להשפעה על הפעילות הכלכלית באופן כללי, עומד עו"ד נויבואר כי "יש חברות בינלאומיות ומשרדי עורכי דין שפעילים ברוסיה ושהסניף המקומי שלהן במדינה התנתק מחברת האם או כמעט הפסיק לעבוד . להמשך המלחמה והסנקציות תהיה השפעה נרחבת על חברות מכל העולם. משך המלחמה ייקבע את ההשלכות לטווח ארוך. בתחילת הדרך היו אנשים שהתייחסו להחלטה על רישיון כפייה ללא פיצוי בתור סוף עידן הקניין הרוחני ברוסיה, בעוד שאחרים סברו שזו הפגנת שרירים ולא יותר, עכשיו כבר ברור שככל שהמלחמה נמשכת, ההשפעה שלה על עולם הקניין הרוחני גדולה יותר והשלכותיה עוד ידוברו".