במשמרת של מאסק: זינוק של 1,000% בתכנים האנטישמיים ב-X
במשמרת של מאסק: זינוק של 1,000% בתכנים האנטישמיים ב-X
מאז ה-7 באוקטובר נרשמה בפלטפורמה קפיצה גדולה יותר בתכני ההסתה נגד יהודים מזו שנרשמה בפלטפורמות השוליים של הימין הקיצוני. בחודש האחרון התפרסמו שם 46 אלף פוסטים תחת ההאשטאג #HitlerWasRight לעומת פחות מ-5,000 בחודשים הקודמים
המלחמה המוצדקת בעזה, שפרצה בעקבות מתקפת הטרור הרצחנית של חמאס ,הביאה לעלייה בהיקף האנטישמיות בכל פלפטורמות המדיה החברתית הגדולות, לרבות X (טוויטר), שהפכה לחממה הבולטת ביותר לטיפות שנאה נגד יהודים וישראל, עם זינוק של קרוב ל-1,000% בהיקף התכנים האנטישמיים שבה – כך לפי דוח שפרסמה הליגה נגד השמצה בימים האחרונים.
הזינוק בשיח האנטישמי בטוויטר בולט במיוחד לאור נתונים שפרסם בשבוע שעבר הפרויקט העולמי נגד שנאה וקיצוניות (Global Project Against Hate and Extremism, GPAHE), לפיהם בפלטפורמות שוליים עם מדיניות תוכן מתירנית במיוחד, דוגמת 4chan ו-gab, זוהתה עלייה משמעותית, אך עדיין מתונה ביחס לטוויטר, של עד יותר מ-200% בהיקף התוכן האנטישמי.
חוקרים ומומחים זיהו עלייה בהיקף התכנים האנטישמיים ברשת, שמלווה בעלייה בהיקף התקריות האנטישמיות בעולם הלא-מקוון, כבר בימים הראשונים שאחרי מתקפת הטרור ב-7 באוקטובר. הנתונים החדשים של הליגה נגד השמצה מבוססים על איסוף וניתוח ממוחשבים של פוסטים שהתפרסמו ב-X ובפייסבוק בין ה-30 בספטמבר ל-13 באוקטובר (שבוע לפני ואחרי מתקפת הטרור). בסך הכל ניתחו החוקרים 169,958 פוסטים ב-X ו-15,476 פוסטים בפייסבוק. כדי לאפיין את הסנטימנט של הפוסט הם השתמשו באינדקס השנאה המקוון - כלי שפותח על ידי הליגה על מנת לזהות תכנים אנטישמיים ברשת.
לפי הממצאים, בשעה שבפייסבוק נרשמה עלייה משמעותית אך לא דרמטית של 26% בהיקף התכנים האנטישמיים בשבוע שלאחר המתקפה ביחס לשבוע שלפניה, ב-X נרשם זינוק עצום של 919%. "ייתכן שפשוט היתה עלייה מתונה יותר בתוכן אנטישמי בפייסבוק, אבל ייתכן גם שפייסבוק אכפה את מדיניות התוכן שלה בצורה חסונה יותר, או שכלי ניטור התוכן שלהם היו יעילים יותר בהסרת תכנים אלו", העריכו מחברי הדוח. "לגבי X, ייתכן שמשתמשי הפלטפורמה החלו לפרסם יותר תוכן אנטישמי אחרי המתקפה ביחס למתשמשי פייסבוק, אבל ייתכן באותה מידה שמדובר בהיעדר ניטור תוכן אפקטיבי".
לפי נתונים שמסרה לניו יורק טיימס חברת המחקר Memetica, בחודש האחרון התפרסמו בפלטפורמה של אלון מאסק 46 אלף פוסטים עם התגית #HitlerWasRight (היטלר צדק), לעומת ממוצע של פחות מ-5,000 פוסטים בחודש בחודשים קודמים (עלייה של 820%). פוסטים עם התגית #DeathtotheJews או #DeathtoJews (מוות ליהודים) הופיעו בחודש האחרון 51 אלף פעמים - עלייה של 2,450%.
גם מאסק עצמו הביע תמיכה בציוץ בעל ניחוחות אנטישמיים. "הקהילות היהודיות דחפו בדיוק את אותה שנאה נגד לבנים שהם רוצים שיפסיקו להשתמש כעת נגדם", כתב ב-X המשתמש "The Artist Formerly Known as Eric" על רקע העלייה באנטישמיות בארצות הברית ובמדינות נוספות בעולם. על כך, מאסק הגיב: "אמרת את האמת לאמיתה".
הממצאים לא מאוד מפתיעים. היעדר מאמצים כנים מצד X לפעול נגד תכנים מפרים, ובפרט תכנים אנטישמיים או אנטי-ישראליים מאז אירועי ה-7 באוקטובר, כבר מוכר היטב לחוקרים ולמשתמשים. מוקדם יותר השבוע פרסם המרכז למלחמה בשנאה דיגיטלית ממצאי בדיקה שערך, במסגרתה ביקש מ-X להסיר 200 פוסטים אנטישמייים או אנטי-מוסלמיים, שהעלתה ש-98% מתכנים אלו לא הוסרו. "אלון מאסק יצר מרחב בטוח לגזענים", אמר מייסד ומנכ"ל הארגון, אימראן אחמד.
מה שכן מפתיע הוא עד כמה הזינוק בהיקף האנטישמיות ב-X גבוה גם בהשוואה לפלטפורמות שוליים, שחלק מהאתוס שלהן הוא מדיניות תוכן מתירנית ואכיפה דלה עד לא קיימת. לפי הבדיקה שערך הפרויקט העולמי נגד שנאה וקיצוניות (GPAHE) בפלטפורמות 4chan, Gab, Bitchute ו-Odysee, היקף התכנים האנטישמיים בהם עלה אמנם בשיעור משמעותי של עד יותר מ-217%, אך עדיין נמוך בצורה ניכרת ביחס לטוויטר.
4chan הוא אתר פורומים קיצוני, שנחשב לחממה לתנועות קיצון דוגמת אנונימוס ו-QAnon. לפי חוקרי GPAHE, יום לפני המתקפה, ב-6 באוקטובר, פורסמו באתר 484 פוסטים אנטישמיים. יום לאחר המתקפה עמד מספרם על 2,626 - גידול של 443%. בין ה-11 באוקטובר ל-5 בנובמבר הממוצע היומי היקף התכנים האנטישמיים שמתפרסמים באתר מייצג עלייה של 217% לעומת ה-6 באוקטובר.
Gab היא פלטפורמה דומה לטוויטר במאפייני השימוש שלה, אבל מזוהה בעיקר עם משתמשי ימין קיצוני ונחשבת לפופולרית בקרב אנטישמים ואנטי-מוסלמים. ב-8 באוקטובר נרשם שם זינוק של 1,955% בהיקף התכנים האנטישמיים לעומת ה-6 באוקטובר, והממוצע היומי בין ה-11 באוקטובר ל-5 בנובמבר מייצג עלייה של 1,011% לעומת יום לפני המתקפה. עם זתא, מדובר בהיקף תכנים קטן יחסית – רק 9 פוסטים אנטישמיים פורסמו ב-6 באוקטובר.
ב-BitChute, אתר שיתוף וידאו המזוהה עם הימין הקיצוני בארה"ב, הממוצע היומי של פוסטים אנטישמיים מייצג עלייה של 67% לעומת ה-6 באוקטובר (אז פורסמו באתר 70 פוסטים אנטישמיים). ב-Odysee, עוד פלטפורמת וידיאו שמזוהה עם הימים הקיצוני, נרשמה עלייה של 64% (ביחס ל-25 פוסטים אנטישמיים ב-6 באוקטובר).