מייסדי הסטארט-אפ התגרשו, האישה פוטרה - וכעת תובעת מיליונים
מייסדי הסטארט-אפ התגרשו, האישה פוטרה - וכעת תובעת מיליונים
ליהיא פינטו־פריימן ובן זוגה עופר פריימן ניהלו את חברת Syte. פינטו טוענת כי פוטרה לאחר שהתריעה על כשלים בניהול וכי בן הזוג שממנו התגרשה "אחראי לרמיסת שמה הטוב". החברה: דוחים את הטענות, ההליך נוהל באופן הוגן ורגיש
בחודש שעבר הודיע הסטארט־אפ Syte על מינוי מנכ"לית חדשה לחברה: ורד לוי־רון. לכאורה הודעה שגרתית, אבל מאחורי המינוי החדש מסתתר סיפור על חברה מצליחה עם טכנולוגיית חיפוש חדשנית, שבני הזוג שהיו בין מייסדיה נקלעו לסכסוך אישי. כמה חודשים לאחר שהתגרשו בת הזוג פוטרה מהחברה וכעת תובעת מהחברה של 2.4 מיליון שקל.
סייט הוקמה לפני 6 שנים על ידי עופר פריימן שמכהן בתפקיד בכיר בחברה, עידן פינטו סמנכ"ל הכספים והתפעול בחברה וד"ר הלגה ווס, מומחה עולמי ללמידת מכונה. ב־2019 נוספה לצוות המייסדים ליהיא פינטו־פריימן, שהיתה בת זוגו של עופר ואחותו של עידן.
"התעמרות ממושכת"
בתביעה שהגישה פינטו לבית הדין לעבודה היא מעלה טענות על "התעמרות החברה בנתבעת לאורך פרק זמן ממושך, שלאחריה פוטרה שלא כדין ללא שימוע כדין, בין היתר עקב שיקולים זרים ותוך התנהלות פסולה ומתמשכת שיצרה פגיעה בשמה הטוב".
על פי התביעה, פינטו שימשה מאז הקמת החברה בתפקיד CRO, האחראית על הכנסות החברה, כלומר כל הקשור למכירות ושיווק. פינטו טוענת כי בכל שנות פעילות החברה היא היתה מעורבת בגיוס של 71 מיליון דולר לחברה, גיוס 150 עובדים (בפועל ניהלה 38 עובדים) ומכירות של 8 מיליון דולר. לדבריה, היא היתה היתה הרוח החיה מאחורי החברה והובילה את גיוסי ההון.
לדבריה, עד סוף 2020 שיתוף הפעולה שלה עם אחיה ובעלה הניב פירות לחברה ובין הצדדים שררה תמימות דעים. היא מציינת עוד כי בדצמבר 2020 החליט הדירקטוריון להעלות את שכרה ל־80 אלף שקל. לטענתה, בשיחות שעשתה עם רונן ניר, נציג קרן ויולה בדירקטוריון סייט, הוא הציע לה לשמש מנכ"לית בפועל. היא סירבה להצעה עקב מערכת היחסים שלה באותה עת עם עופר שניהל את החברה. לדבריה, השינוי החד ביחס אליה הגיע בפברואר 2021 לאחר מייל ששלחה לבעלה ולאחיה עם עותק מוסתר לרונן ניר. במייל התריעה על כשלים בפעילות החברה שהפריעו לטענתה לתפקוד החברה ולא טופלו. בתגובה ענה לה ניר באופן גלוי ובכך חשף את העובדה שהיה מכותב. לדבריה, מרגע זה הפכה להיות מודרת מכל פעילות בחברה. באפריל, לאחר שהודרה מכל ישיבות ההנהלה, שלחה פירוט של טענותיה לדירקטוריון שלדבריה קיבל אותן בבוז וזמן קצר לאחר מכן החליט לפטרה לאלתר. לטענתה, ב־21 באפריל קיבלה שיחת טלפון מחבר הדירקטוריון צבי לימון, השותף בקרן מאגמה שהשקיעה בחברה, שהודיע לה: "הבורד החליט לפטר אותך". עם זאת, ל"כלכליסט" נודע כי הדירקטוריון קיבל באותו יום שתי החלטות: לחפש מנכ"ל חדש שיחליף את עופר פריימן ולזמן את ליהיא פינטו לשימוע בפני צבי לימון.
חמישה ימים לאחר מכן קיבלה הודעת פיטורין בנוסח של הסדר פשרה שלדבריה, "נערך ללא שמיעת טיעוניה, ובאופן שהיווה לחץ אדיר על התובעת. במסגרת הסדר הפשרה המוצע, התבקשה פינטו לוותר על זכויותיה, לא לתבוע כל גורם בחברה ותוך שינוי זכויותיה הסוציאליות באופן חד צדדי".
"השמצות הדדיות"
במכתב שנשלח לפינטו על ידי החברה נטען כי למרות שאמרו לה שהחברה לא עומדת ביעדי המכירות הרבעוניים, התמקדו פינטו ובן זוגה במסע השמצות הדדי והטלת רפש מקצועית ואישית. עוד נכתב כי פינטו אינה מגיעה לעבודה מזה כחודש, אינה מקיימת קשר עם הסמנכ"לים וכל ניסיון ליצור איתה שיח "מסתיים בהטלת רפש על עופר והאשמתו המוחלטת בפגמים המקצועיים בחברה".
פינטו טוענת כי לאחר שסירבה להסדר היא זומנה לשימוע לפני פיטורין, כאשר "היה ברור שזה נעשה בחוסר תום לב מלא ולא בלב פתוח ונפש חפצה".
לדבריה, החברה עשתה שימוש פסול במערכת היחסים שהיתה בינה ובין בעלה על מנת לטעון שהיתה עסוקה לכאורה בענייניה ולא בענייני עבודה. היא מביאה ציטוטים מהמכתב של החברה, ובהם: "הודעת לחברה בחשאיות מוחלטת שהתגרשת בגירושי בזק ממי שהיה בן זוגך, על החברה יהיה לבחור מי מבין שניכם ימשיך בחברה ומי יפוטר". לדבריה, הציטוטים מחזקים את טענתה בדבר הסיבה האמיתית לפיטוריה וכן היא טוענת כי מעולם לא דרשה שאחד מהם יפוטר. לדבריה, בן הזוג הוא האחראי לרמיסת שמה הטוב.
פינטו סירבה להגיב לכתבה משום שהנושא נמצא בהליכים משפטיים.
מחברת סייט נמסר: "כתב התביעה משולל כל יסוד ורצוף בטענות שעומדות בסתירה מוחלטת לעובדות והחברה דוחה אותו ואת הטענות העולות כתוצאה ממנו בכתבה מכל וכל. חברת Syte ניהלה את ההליך כולו באופן הוגן ורגיש ובליווי משפטי צמוד. הנהלת החברה תמשיך לנהל את ההליך באפיק המשפטי ולא בתקשורת כשרק טובת החברה והמשך צמיחתה והתפתחותה לנגד עיניה".