סגור
גג עמוד techtalk דסק

קרנות ה-Secondary מסמנות: הצרות של החברות הן ההזדמנות של המשקיעים

הסביבה הכלכלית והאירועים שמלווים אותה דוחפים את המגזר העסקי להישען בכבדות על מקורות נזילות במטרה לצלוח את אתגרי התקופה ולהמשיך לנוע גם בתוך ערפל אי-הוודאות. כחלק מכך, שוק ה-Secondary נהנה מצמיחה עקבית - ועבור המשקיעים ניצבת ההזדמנות לתרגם את המגמה להשקעה

מים צוננים נשפכו על הכלכלה הגלובלית. אוסף אירועים ושינויים שחלו בסביבה המאקרו-כלכלית, בראשם זינוק חד ומתמשך בריבית בתגובה להתפרצות אינפלציונית, יצרו מציאות הפוכה מזו שהורגל אליה המגזר העסקי במשך למעלה מעשור. למעשה, כל זמן שהריבית שייטה בסמוך לטריטוריה האפסית, נהנו החברות, המנהלים והמשקיעים מנגישות למקורות הון, בעיקר בחסותם של בנקים וגופי מימון מסורתיים, שפיזרו בנדיבות כספים ותרמו את חלקם להיצע כמעט בלתי מוגבל של הון זמין וזול.
אלא שעם עליית הריבית המציאות כאמור התהפכה, ובזריזות: כסף הפך ליקר יותר, מוגבל והרבה פחות נגיש ובהתאם התייבשו גם מקורות הנזילות. גופי השקעות ומימון הידקו חגורות, עלויות החוב התייקרו משמעותית, זרם ההשקעות בחברות הואט, הקיפי הגיוס התכווצו וקשיי תזרים החלו לצוץ גם בקרב אלו שנהנו לאורך שנים מכריות הון מהודקות היטב.
שילוב הדברים, והוואקום שנוצר בשוק, הוביל להצטלבות של צמד תהליכים: בעוד התחדד הצורך המיידי של חברות ובעלי נכסים בגיוון ויצירת נגישות למקורות נזילות אלטרנטיביים, נרשמו בהתאם גם תזוזות בשוק ה-PE, כאשר אסטרטגיות שנחשבו עד אז בעיקר בשוליים, הרחיבו את אזורי פעילותם ועיצבו מחדש את יחסי הכוחות בשוק.

הקרנות השניוניות כבשו את המקום הראשון

אל מול תנאי השוק ומצוקת הנזילות החריפה שנוצרה התעצמו עסקות ה-Secondary, שהתברגה כאסטרטגיית ההשקעה המובילה בעולם ה-Private Equity ב-2023 מבחינת היקפי גיוס (91.2 מיליארד דולר), מגמה שמאפיינת גם את 2024, שמסתמנת, עד כה, בדרכה להירשם כשנת שיא נוספת בתעשייה.
1 צפייה בגלריה
ענבר שטיינר שותפה מנהלת בפירמת Value Global
ענבר שטיינר שותפה מנהלת בפירמת Value Global
ענבר שטיינר
(צילום: חן שירזיאן)
אבל קודם לעיסוק במספרים והנתונים, הסבר תמציתי באשר לשוק ה-Secondary (השניוני). שוק הסקונדרי מאפשר למנהלים ומשקיעים להיכנס בנעליהם של בעלי החזקות בנכסים וחברות פרטיות. כך, בפועל, השוק השניוני מייצר פתרון נזילות לעולם הלא-סחיר שכן בניגוד לשוק הציבורי, במסגרתו נסחרות למשל מניות באופן רציף ומתבצעות טרנזקציות בכל רגע נתון כך שלבעלי מניות קל להנזיל אותן, בשוק הבלתי-סחיר בעלי החזקות נתקלים בבעיה, שכן אינם יכולים למכור את נכסיהם באופן רציף. מכאן נולד השוק השניוני, מעין שוק 'יד 2' עצום ממדים, שחולש על ענפים רבים, זאת כאשר היקף עסקות אלה מתרחב מאוד בסביבה כלכלית מאתגרת, שמעצימה את הצורך ביצירת נזילות כנגד מכירת נכסים, סחירים ולא-סחירים כאחד.
עדות לכך מגיעה מתחום הפרייבט אקוויטי, שם נרשם בספטמבר אשתקד שיא של נכסים תחת ניהול (AUM) שגירד את רף ה-6 טריליון דולר. מתוך סכום זה, שוק הסקונדרי היווה כ-6.5%, המשקף עלייה של חצי נקודת האחוז ביחס לשנה קודמת. הסיבה לצמיחה, כאמור, נעוצה באותו מענה שקרנות הסקונדרי מספקות לבעלי נכסים לא-סחירים שהופכת לנחוצה ביתר שאת בתקופות של קשיי נזילות.

חלון הזדמנויות

ב-StepStone, מגופי הניהול הגדולים בעולם, מסבירים כי האקלים המאקרו-כלכלי השפיע על דינמיקת התמחור בשוק, שהתאפיינה בהתכווצות מסוימת בשיעורי הדיסקאונט בעסקות ה-Secondary לאורך המחצית הראשונה (1H) של השנה. הסיבה המרכזית נעוצה בהיצע רב של הון נזיל שמתחרה על הזדמנויות השקעה בנכסי בסיס איכותיים, זאת במקביל לגאות מתמשכת בשוק הסחיר, שמתגלגלת גם לדחיפת השווי והתמחור בקרב חברות פרטיות (PE).
ואולם, ב-StepStone מציגים גם את הצד השני של המטבע ומבהירים כי אמנם הדיסקאונט צנוע ביחס לשנים קודמות, אך ניכר כי ב-Deal flow שנבחן כעת נכסי ההשקעה הפוטנציאליים מאופיינים באיכות גבוהה מאוד ומגלמים הזדמנות להצפת ערך משמעותית, כזו שתאפשר למשקיעים סבלניים לקצור את הפירות בהמשך הדרך.
למעשה, וזו הנקודה החשובה, התמורות המאקרו-כלכליות חידדו את הצורך המיידי של בעלי נכסים, מנהלים וחברות, בשלות וותיקות ככל שיהיו, לאתר מקורות נזילות אלטרנטיביים, שכן יכולתן לצלוח את המשוכות ולהמשיך להניע את גלגלי העסק בתקופה כלכלית מעורפלת תלויה במידה רבה בנגישות להון נזיל. המשמעות היא שאותם מוכרים לא מוכרים את החזקותיהם בהכרח מתוך רצון, אם כי בשל צורך מיידי בהורדת מינוף ויצירת נזילות, מה שמסביר גם את הדיסקאונט שמגולם במחיר לפיו הנכס נמכר.
לסיכומו של עניין, בעידן הנוכחי אנו עדים לשוק השקעות שונה מזה שהכרנו בעבר. סביבת הריבית אמנם התייצבה, אך נותרה גבוהה וצפויה לרדת בהדרגה במהלך השנים הקרובות. במקביל, בשוק המניות נרשמו שנים חריגות מבחינת ביצועים, שיצרו פחד גבהים טבעי מתיקון חד שעלול להגיע. אוסף השינויים והמגמות מעצימים את חשיבות עסקות ה-Secondary בשוק הפרטי, שצפוי להתפתח בכל מקום שבו נדרשים פתרונות נזילות, ומכאן סביר כי יעתיק את עצמו מעולם ה-PE גם לשוק החוב והנכסים הריאליים בשנים הקרובות. אלו גם יחד משקפים את העובדה כי בעוד הסביבה הכלכלית מערימה קשיים על צד אחד, לאחרים היא דווקא יוצרת הזדמנויות עסקיות יוצאות דופן, ולפתחם של משקיעים מתוחכמים ניצבת כעת ההזדמנות לתרגם את המגמה להשקעה.
כותבת המאמר ענבר שטיינר, שותפה מנהלת בפירמת הייעוץ האסטרטגי Value Global מקבוצת Value השקעות מתקדמות. אין לראות בנאמר ייעוץ השקעות