הרגולציה על פייסבוק בדרך: הוועדה שתבחן את הפיקוח על רשתות חברתיות מתחילה לפעול
הרגולציה על פייסבוק בדרך: הוועדה שתבחן את הפיקוח על רשתות חברתיות מתחילה לפעול
שר התקשורת יועז הנדל פרסם כי בראשות הוועדה תעמוד מנכ"לית המשרד, לירן אבישר בן חורין. הוועדה נפגשה לראשונה עם מנכ"ל משרד המשפטים, ערן דוידי. הנדל: "פלטורמות התוכן הדיגיטליות הפכו לכלי תקשורת דומיננטיים ויש צורך באסדרה. בכל העולם, בפרט בארה"ב ואירופה הסוגיה הזו נמצאת על השולחן"
שר התקשורת, יועז הנדל, הוציא היום (ה') לדרך את פעילות הוועדה לבחינת הרגולציה על רשתות חברתיות בישראל עם פרסום כתב המינוי לוועדה, שבראשה תעמוד מנכ"לית המשרד, לירן אבישר בן חורין.
לצידה מונו לוועדה ד"ר מיכה גודמן, פרופ' קרין נהון, ד"ר תהילה שוורץ אלטשולר, חברת הכנסת לשעבר רויטל סויד, יזם ההייטק זוהר לבקוביץ, אורי הרמן ומרים סלע. הצוות קיים היום פגישה ראשונה בה השתתף גם מנכ"ל משרד המשפטים, ערן דוידי.
בכתב המינוי לוועדה, עליו חתום שר התקשורת הנדל, נכתב כי "בעשור האחרון ידע שוק השידורים שינויים מרחיקי לכת ובמסגרתו יותר ויותר משתמשים עברו לשימוש במודלים של פלטפורמות תוכן דיגיטליות, אשר הפכו במרוצת השנים האחרונות לכלי תקשורת והפצת מידע דומיננטיים בעלי היקף משתמשים גדול.
"עובדה זו הפכה את פלטפורמות אלו לבעלות השפעה ניכרת על הציבור ועל דעת הקהל ולשחקניות משמעותיות בשוק השידורים ובשוק התקשורת. סוגיות רבות הרלוונטיות לעולם השידורים המסורתי וביניהם, הגנה על קטינים מפני תכנים פוגעניים, אתיקה, הנגשה, חדשות והפצת מידע כוזב, מתעוררות גם בדיונים אודות הפצת תכנים בפלטפורמות תוכן דיגיטליות והצורך באסדרת התכנים בפלטפורמות אלו".
במשרד התקשורת מקדמים את האסדרה על התחום כחלק מאימוץ המלצות ועדת פולקמן לשוק השידורים בישראל שאחת מהן הייתה לבחון אפשרות של אסדרת פלטפורמות התוכן הדיגיטלי ובראשן הרשתות החברתיות כמו פייסבוק, אינסטגרם וטוויטר.
הוועדה שהוקמה תבחן לאורך 90 הימים שהוקצבו לה מספר נושאים בהם המלצות על החלת רגולציה על פלטפורמות התוכן הדיגיטליות, אסדרת נושא האחריות והשקיפות של הרשתות החברתיות וכן בחינת השקיפות בקידום, סינון וחסימת משתמשים ברשתות החברתיות.
פגיעה בציבור
האפשרות של הטלת רגולציה על הרשתות החברתיות עלתה מדרגה בשבועות האחרונים ברחבי העולם אחרי פרסום תחקיר ה"וול סטריט ג'ורנל" שחשף את השיטות של פייסבוק לצנזר תכנים ברשת, הכישלון שלה למנוע הפצת פייק ניוז בתחום חיסוני הקורונה ועד לפגיעה בצעירים שמשתמשים באפליקציית אינסטגרם שגם היא נמצאת תחת הרשת החברתית. גם בישראל, יש לציין, הרשת עמדה לא פעם במחלוקת, כמו במקרה של חסימת אנשי ימין בוואטסאפ, אפליקציית המסרים הפופולארית של החברה.
"בכל העולם, בפרט בארה"ב ואירופה הסוגייה הזו נמצאת על השולחן של המחוקקים ואנחנו כמדינה מובילה טכנולוגית יכולים להיות פורצי דרך בתחום", אמר היום שר התקשורת הנדל. "הרשתות החברתיות והפלטפורמות הדיגיטליות הביאו הרבה ברכה לעולם, אך לצד זאת ישנן סוגיות בעייתיות שטרם הוסדרו, של שקיפות, חסימות ללא פיקוח, אחריות, שירות, אלגוריתם ועריכה. אלה רק חלק מהנושאים בתחום משרד התקשורת שהוועדה תעסוק ותבחן אותם. אנחנו יוצאים לדרך ומקווים שתוך זמן קצר יהיו בידינו ההמלצות הביניים כיצד להסדיר את פעילותן של הפלטפורמות, כחלק ממאמצי הממשלה בתחום".
מנכ"ל משרד המשפטים ערן דוידי, הוסיף: "הוועדה להתאמת המשפט והטכנולוגיה שמינה סגן ראש הממשלה ושר המשפטים גדעון סער תפעל לתכלל את העבודה הממשלתית לקביעת מדיניות נכונה ביחס להתקדמות הטכנולוגית בכלל, וביחס לרשתות החברתיות בפרט. אני מברך על העבודה שהחלה בצוות שמינה שר התקשורת ובטוח שיחד עם הועדה המתכללת יובאו לבסוף מסקנות שיביאו לאסדרה המיטבית ביותר".
יו"ר הוועדה ומנכל"ית משרד התקשורת, לירן אבישר בן חורין, ציינה כי "הוועדה תעסוק בשאלות מהותיות על האחריות של הפלטפורמות לתוכן שמפורסם בהן, בשירות שהן נותנות, ובשקיפות שלהן אל מול הציבור. הוועדה תתעמק ותבחן את השיקולים של טובת הציבור במרחבים שבהם המדינה לא היתה מעורבת עד עכשיו".