כלכליסט-טקאפל, מאחורייך: היכונו למתקפת מכשירי האנדרואיד
כלכליסט-טק
אפל, מאחורייך: היכונו למתקפת מכשירי האנדרואיד
סמסונג, גוגל, שיאומי, וואן פלוס, אופו, אסוס ושאר יצרניות הסמאטרפונים שפועלים על מערכת אנדרואיד מתחממות על הקווים לקראת גל השקות חסר תקדים ב-2022. אפילו בלקברי שבה מן המתים כדי לסייע לחבר'ה לערער את המעמד של אייפון 13. טים קוק בכוננות ספיגה
אין זה סוד שהאייפון 13 לדגמיו היכה שוק על ירך לא מעט יצרניות אנדרואיד, בעיקר בהיקפי המכירות המרשימים. אמנם אפל עדיין לא במקום הראשון במכירות, אבל היא כבר מקום שני, אחרי שעקפה את שיאומי המסכנה שסבלה ממשבר השבבים ומבעיות בשרשרת האספקה.
ואולם, בתקופה הקרובה יגיע המבחן האמיתי של אפל, שתיאלץ להתמודד מול גל השקות חסר תקדים של מתחרותיה. גוגל, כזכור, כבר הרשימה לפני חודשיים עם הפיקסל 6 והראתה שגם היא מסוגלת להציע סמארטפון ייחודי, וכעת מגיע תורן של יצרניות האנדרואיד להרשים. ההשקות שלהן צפויות לטפטף החל מכנס ה-CES בלאס וגאס, שם יוצג (כנראה) הסמסונג S21FE, הגרסה המוזלת של סדרת הדגל ושומר המקום עד להשקת ה-S22 מתישהו בין פברואר למרץ.
קוואלקום השיקה רק השבוע את מעבד הדגל החדש שלה, ה-Snapdragon 8 Gen 1, והוא צפוי לשדרג לפחות חלק מהיכולות של מכשירי האנדרואיד. בין התכונות המעניינות: מצלמה שפועלת תמיד (always-on camera) ומסוגלת לבצע זיהוי פנים ברמת אבטחה גבוהה יותר מזו שהיתה זמינה עד כה, צילום וידאו באיכות 8K, תמיכה בטשטוש רקע גם בסרטוני וידאו (בדומה לתכונה שהציגה אפל באייפון 13 האחרון), שיפור של 20% בביצועים (על הנייר), חיסכון בצריכת החשמל, תמיכה בתקני אודיו לא דחוסים (Lossless) בחיבורי בלוטות' - מה שאומר שיפור אדיר באיכות הצליל והניגון - והגדלת מהירות החיבור דרך דור 5 (אם כי אולי עדיף שקודם יהיה לנו חיבור כזה זמין).
השבב החדש, כמו גם שבבי ה-Dimensity 9000 של מדיה-טק הצפויים להציע לראשונה יכולות מקבילות לפלטפורמת הסנאפדרגון של קוואלקום, יציידו את רוב סמארטפוני הדגל והדגמים המוזלים שלהם השנה. כמובן שלא כל יצרן יצייד את כל הדגמים שלו בכל התכונות האלה, אבל לפחות ברמת הפרימיום יש למה לצפות. אם משבר השבבים והצרות הלוגיסטיות שמכות בכל שוק הטכנולוגיה העולמי לא יהרסו את המסיבה, אלה הדגמים העיקריים שאנחנו צפויים לראות לפי סדר ההופעה שלהם בשווקים השונים:
שיאומי 12
שיאומי מנסה, כתמיד, להקדים את התחרות ולהציג את סמארטפון הדגל שלה עם שבב הסנאפדרגון האחרון ממש לפני החגים. לרוב זה מצליח לה וגם השנה נראה את השיאומי 12 מפציע בסין לקראת סוף השנה הנוכחית ובהשקה גלובלית מעט מאוחר יותר. לישראל הוא אמור להגיע לקראת פברואר-מרץ אם הדיווחים מדויקים, אבל זה בעיקר תלוי בתהליך הרישוי של המכשיר מול משרד התקשורת והקמת מלאי החלפים בידי היבואנים.
השיאומי 12 ממשיך את המפרט של ה-11, אבל משפר אותו. הוא לא אמור להציע תכונה שתכה את המתחרות, אבל כן אמור להציע חבילה מתקדמת במחיר משתלם. בין התכונות שנמצא בו על פי הדיווחים השונים: טעינה בת 100 וואט (שזה 20 וואט פחות ממה שתמצאו ב-11T פרו שסקרנו כאן לאחרונה) המסך יבוסס על טכנולוגיית OLED ויעוצב עם שוליים משתפלים. המצלמה הראשית תהיה בת 50 מגה-פיקסל ויש לקוות שהיא תיהנה מהניסיון שטוב שצברה היצרנית עם מצלמת המי 11 אולטרה המרשים. כמו מכשירי השנה הנוכחית, גם כאן נראה ככל הנראה דגם מוזל - 12X - ודגם יוקרתי מסדרת אולטרה.
שיאומי Mix 4
הדור הרביעי בסדרת מוצרי הפרימיום המעוצבים של שיאומי יוצג, כנראה, עד סוף הרבעון הרביעי 2021. סדרת המיקס מסקרנת תמיד מפני שהיצרנית משתמשת בה כדי להציע תכונות מתקדמות מאוד. המיקס המקורי היה הסמארטפון הראשון בעולם עם מסך ללא שוליים - תכונה סטנדרטית כיום. הפעם הוא צפוי להציע מצלמת סלפי מתחת למסך הראשי - תכונה שראינו עד כה רק בסמסונג פולד 3, כמו גם טעינה מהירה מאוד של 120 וואט. המעבד יהיה ה-888+ של קוואלקום שהוא הגרסה החזקה ביותר של מעבד הדגל הנוכחי.
אופו (Oppo) פיקוק או X
היצרנית הסינית החברה בתאגיד BBK בלעה לאחרונה את וואן פלוס אבל עדיין מנסה להפוך למחליפה של וואווי בתחום סמארטפוני הפרימיום. בעוד ששיאומי מכוונת לשוק הביניים והמכשירים הזולים, אופו ו-וואן פלוס מכוונות השנה גבוה-גבוה, לעבר סדרות הדגל של סמסונג ואפל.
כדי להראות אות כוחה, אופו הייתה אמורה להציג מכשיר בעל מסך מתקפל אותו חשפה כאב-טיפוס לפני כשנה. אז היה מדובר במכשיר בעל מסך מתגלגל, אבל הדיווחים האחרונים מדברים על סמארטפון שייראה יותר כמו סדרת הפולד של סמסונג ומציע טעינה אלחוטית מלאה. כמו מכשירי הדגל של המתחרה מקוריאה, גם הוא צפוי להימכר במחיר שערורייתי.
אופו Find X4
עוד מכשיר דגל שיגיע לישראל הוא היורש של ה-FInd X3, שהושק השנה. מעט מאוד ידוע לגביו. לא בטוח שנראה שוב את מצלמת המיקרוסקופ הגימיקית ויש לקוות שאופו תעדיף להחליפו בחיישן שימושי יותר, אולי בעל עדשת זום איכותית. הדיווחים מדברים על מעבד סנאפדרגון 8, על מסך בן לפחות 6.7 אינץ', על קצב רענון של 120 הרץ, על טעינה מהירה בת 80 וואט ועל עיצוב קצת פחות מצועצע. אם נתבסס על מחירו של הדגם הנוכחי, הוא כנראה לא יעלה פחות מ-4,000 שקל, אבל זה כבר תמחור שלצערנו התגלנו אליו בסמארטפוני הפרימיום, גם אם הם סינים.
וואן פלוס 10
וואן פלוס הוא מותג שתמיד עורר עניין בקרב המשתמשים המקומיים. הדגם האחרון, ה-9, הציג לא מעט תכונות מעניינות ובעיקר מצלמה שפותחה בשיתוף עם מותג הצילום השוודי האסלבלאד - שיתוף פעולה שכנראה ימשיך גם השנה. ההשקה בסין צפויה בינואר הקרוב וההשקה הגלובלית תתקיים במהלך החודשיים העוקבים. רוב התכונות של מכשיר הדגל הנוכחי כנראה יוצגו שוב במכשיר החדש, אבל הפעם עם טעינה סופר-מהירה של 125 וואט. המצלמה כנראה תכלול חיישן רביעי, לעומת שלושה בדגם הנוכחי.
סמסונג גלקסי S21FE
הגרסה המוזלת של ה-S21 תציע 90% מהתכונות של מכשיר הדגל במחיר נמוך בכ-30%. הדגם הקודם בסדרה, ה-S20FE, הפך ללהיט מכירות (גם בישראל) והנוסחה הזו כנראה תמשיך לעניין את המשתמשים הממוצעים שמחפשים בעיקר תמורה למחיר באיכות קוריאנית. העיצוב יהיה דומה למדי ל-S21 הרגיל, עם מסך AMOLED ומעבדי סנאפדרגון ואקסינוס של סמסונג. המצלמה תכלול שלושה חיישנים ותציע איכות צילום גבוהה. המחיר צפוי להיות משתלם - כ-2,500 עד 2,700 שקל אם נתבסס על מחיר הדגם הנוכחי. על פי הדיווחים, הוא יוצג כנראה במהלך כנס CES הקרוב שייערך בינואר.
סמסונג S22
מכשיר הדגל החדש של סמסונג כבר הודלף למכביר ועל פי הדיווחים הוא יהיה מאוד דומה לדגם הנוכחי. עם זאת, דגם האולטרה יפתיע מכיוון שהוא למעשה מכשיר נוט מחופש. הוא צפוי אפילו לכלול סטיילוס מובנה ולא כתוסף בתשלום, כמו ב-S21 אולטרה. כרגיל, המפרט יכלול את שבב הסנאפדרגון החדש בדגמים האמריקאיים ומעבד אקסינוס 2200 בדגם האירופאי והישראלי.
גם מערכי הצילום לא צפויים להפתיע ופשוט יכללו מפרט בעל מעט יותר יכולות. גם מהירות הטעינה לא צפויה להשתפר ותישאר על 25 וואט כמו בדגמים הנוכחיים. זה חבל, אבל מי שנזהר ברותחין מנסיון עם הנוט 7, נזהר גם בצוננין. המחירים גם הם לא ישתנו באופן דרסטי: ה-S22 יעלה כ-800 דולר, דגם הפלוס כ-1,000 דולר והאולטרה כ-1,200 דולר.
גוגל פיקסל עם מסך מתקפל
עדיין לא בטוח ב-100% שגוגל תציג גרסה בעלת מסך מתקפל של הפיקסל, אבל הקיום שלו אומת לפחות על ידי שלושה מקורות. עד כמה הוא קרוב להשקה? את זה אנחנו לא יודעים באופן בטוח. ההערכות מדברות על אפריל-מאי 2022 או על אירוע המפתחים של גוגל, שנערך באופן מסורתי בתקופה הזו ובו תוצג הגרסה הבאה של אנדרואיד.
לא ברור אם המכשיר ישמש רק להדגמת יכולות, אבל גוגל כבר שילבה תמיכה במסכים מתקפלים באנדרואיד 11 ו-12, כך שהגיוני להניח שהיא תנסה להכות את אפל עם סמארטפון בעל מסך מתקפל ויכולות צילום מרשימות. זו, אגב, אמורה אולי להציג אייפון עם מסך מתקפל במהלך 2022 או 2023, אבל בשלב הנוכחי מדובר בספקולציה בלבד.
אסוס ROG 6
מלך סמארטפוני הגיימינג הנוכחי הוא ה-ROG 5S. הדגם הבא צפוי להגיע לחנויות בשלהי הרבעון הראשון או במהלך הרבעון השני של 2022. תאריך ההשקה הרחוק, כמו גם המחסור בהדלפות, מונע הערכות מלומדות לגבי איכויותיו, אבל אפשר לשער שהוא לא יפול מהדגם הנוכחי - כלומר, יתבסס על מעבד הדגל של קוואלקום, לפחות 16 גיגה-בייט זכרון פעולה ומסך בקצב רענון גבוה ובעל קצב דגימות של 360 הרץ.
כמו הדגם הנוכחי, הוא כנראה יהיה גדול ובעל מנגנון קירור משוכלל, ויציע את המקסימום שניתן לכלול בסמארטפון גם על חשבון חיי סוללה ונוחות שימוש. הוא גם יהיה מצועצע, אבל את זה לא צריך להיות גאון כדי לנחש. עם זאת, מאוד אהבנו את הדגם הקודם ומצאנו שהוא יכול להחליף בקלות את דגמי הפרימיום של המתחרות.
הבלקברי חוזר (שוב)
בנוסף לכל אלה, עשוי להגיע לישאל עד סוף השנה מכשיר חדש תחת מותג בלקברי. לא, לא התבלבלתם והשנה אינה 2010. אחרי כישלון המיזם הקודם של המותג, תחת TCL הסינית, כעת מדובר בחברה האמריקאית בשם Onward שרכשה את רישיון המותג ותציג סמארטפון דור 5 עם מקלדת פיזית כי יש כאלה שחושבים שזה עדיין יותר נוח. אין ספק שיש כאלה אך השאלה היא כמה מהם יסכימו לחזור אחורה בזמן ועד כמה המקלדת החדשה תהיה נוחה. עד כה, הניסיון לא הרשים.
הונור מגי'ק 3
המכשיר הוכרז בסין עוד באוגוסט וצפוי להגיע לשאר העולם בשבועות הקרובים. הונור היה מותג הבת המוזל של ענקית התקשורת הסינית וואווי, ממנו נפרדה לאחר שהוכנסה לרשימת החרם של משרד המסחר האמריקאי. המותג נרכש בידי קונגלומרט של מפיצים, יצרני רכיבים וקרנות של הממשלה הסינית, ומנסה להציע סמארטפונים המבוססים על הטכנולוגיה של וואווי, אבל עם שבבים אמריקאיים של קוואלקום. המכשירים תומכים בשירותי גוגל, כך שהם מוכנים לשיווק במערב, ומציעים יכולות מתקדמות יחסית ואיכות ייצור גבוהה משל המתחרות. המחיר באירופה צפוי להיות כ-900 יורו, בדיוק כמו הפיקסל 6 פרו של גוגל.
יש עוד מכשירים שמעוררים עניין, אבל כרגע עדיין אין מספיק מידע לגביהם. הרילמי GT 2 פרו, לדוגמה, אמור להיות הניסיון הראשון של מותג המכשירים המוזלים של תאגיד BBK למכשיר דגל אמיתי, אבל למעט המעבד - הסנאפדרגון 8 - לא ברור מה הוא יכלול. מה שכן, הוא כנראה יגיע לישראל דרך היבואנית המקומית באג. עוד מכשיר מסקרן הוא הגרסה המוזלת של הפולד, 3 - ה-Fold FE, שיכניס את הסמארטפונים המתקפלים של סמסונג לגזרת התמחור הזמין לרוב המשתמשים.
ההדלפות מדברות על גרסה מעודכנת של הפולד 2 עם מעבד סנאפדרגון 865, או במילים אחרות, מחזור של הדגם משנה שעברה. מכשירים מתקפלים נוספים צפויים להגיע במהלך 2022 בזכות ההצלחה היחסית של מכשירי ה-Z של סמסונג, אבל לא ברור איזו יצרנית תסכים לקחת את הסיכון עם דגמים כל כך ייחודיים בתקופה כל כך לא בטוחה מבחינה עסקית.
לסיכום, למרות גל ההשקות שפתח, עולם האנדרואיד לא צפוי להשתנות באופן קיצוני בשנה הקרובה. גם נוכח העובדה שלא היו יותר מדי חידושים בגזרת הרכיבים ובעיקר עקב המשברים הגלובליים שמטלטלים את היצרניות.