אנרגיה סולארית - מפתח הכרחי לביטחון הלאומי
אנרגיה סולארית - מפתח הכרחי לביטחון הלאומי
תרחיש העלטה הפך לאחד האיומים האסטרטגיים ביותר על ישראל, ארגוני הטרור מספרים בגלוי על רצונם להביא למתקפה על מקורות האנרגיה ושיתוק מדינת ישראל, מצב הקיצון הנוכחי יכול להוות גם הזדמנות בלתי חוזרת בדמות תוכנית לאומית לייצור חשמל סולארי ואגירתו.
תרחיש העלטה, שבו פגיעה באספקת האנרגיה תשתיק את מדינת ישראל כולה, אינו ירד מהפרק בזכות ההגנה האווירית המרשימה שהפגינו כוחות הביטחון והקואליציה הבינלאומית. אנחנו צריכים להסתכל למציאות בעיניים
במקרה של תקיפה משולבת מספיק שכמה טילים יחדרו את המעטפת וביאו לשיתוק בתחנת כוח , לפגיעה באספקת הדלקים והגז, תרחיש זה עלול לגרום למשבר הומניטרי ואף להוות איום אסטרטגי על ביטחון המדינה. על רשויות המדינה לנתב את המאמץ להסתכלות אסטרטגית ארוכת שנים במסגרתה תבוצעה השקעה דחופה באנרגיה סולארית ומערכות אגירה, השמש הישראלית היא המפתח לביטחון אנרגטי אמיתי. תרחיש העלטה חייב לשמש בוסט למעבר לאנרגיה סולארית
על פי ניתוח של אוניברסיטת אוקספורד, תקלה או פגיעה בתשתיות החשמל במדינה עלולה לגרום להפסד של עד 2.4% מהתוצר המקומי הגולמי של ישראל, או כ-30 מיליארד דולר. זהו נזק כלכלי עצום שיפגע בכלל תחומי החיים במדינה.
הדרך היחידה להתמודד עם איום זה היא להפוך את האנרגיה הסולארית לעמוד התווך של ייצור החשמל בישראל. רק כך נוכל להבטיח אספקת חשמל אמינה גם בשעת חירום. למדינת ישראל יש יתרון אחד משמעותי ככל שמדברים על אנרגיה, מדינה שמשית (300 ימי שמש בשנה) עם מעט מאד ימי גשם בשנה, ואנו עד היום כמה צעדים מלנצל זאת בצורה מספקת ולייצר מתקני אגירה ופאנלים סולארים שיוכלו לספק אלטרנטיבה מיידית לתרחישים ביטחונים שונים.
הנהירה של הישראלים אל פתרונות בדמות רכישת גנרטורים מראים שגם הם מבינים שהאיום מוחשי ומוכנים להוציא אלפי שקלים בכדי למצוא פתרון ביניים. במידה רבה הדבר מעיד על הפספוס במעבר הבתים בישראל אל הפתרון האסטרטגי הביטחוני הכלכלי והסביבתי בדמות הצבת גגות סולארים בשילוב מערכות אגירה.
לשם כך יש להיפטר מצווארי בקבוק של רגולציה ותשתיות ותיקות, ה"תוקעים" את התרחבותן המתוכננת. החשמל הסולארי מהווה כ-91% מסך ייצור האנרגיה המתחדשת בישראל, השחקנים בענף מאותגרים בקבלת אישורים להקמת מתקנים חדשים וחיבור לרשת ההולכה. נוצר אי שווין בין מרכז המדינה שצמא לאנרגיה, ובין הדרום והצפון נטולי הרשת המספקת, הן מבחינת היותה ותיקה והן מעצם היותה מלאה לחלוטין במקומות רבים שבהם לא מתאפשר חיבור.
במקום להישען על רשת חשמל ועל אספקת דלקים המועדת לתקיפות, על ישראל להשקיע מיידית במערך סולארי נרחב המחובר למערכות אגירה. הנתונים מראים כי מעבר מלא לאנרגיה מתחדשת יכול לחסוך למדינות עד 12 טריליון דולר עד שנת 2050. למרבה הצער, ישראל מפגרת משמעותית בקצב המעבר לאנרגיה סולארית. בשנת 2022, רק כ-10% מייצור החשמל במדינה היה מאנרגיות מתחדשות, כאשר היעד שהוצב היה 20% עד שנת 2025. כל זה קורה כאשר במדינות אירופה וארצות הברית, השקיעו משאבים ניכרים בהאצת המעבר לאנרגיה נקייה.
אחד החסמים המרכזיים למעבר לאנרגיה סולארית הוא רשת ההולכה הותיקה, שאינה מסוגלת להעביר את החשמל המיוצר בדרום הארץ, שם נמצא חלק גדול מהפוטנציאל הסולארי, אל מרכז הצריכה. הקושי בחיבור קווי חשמל במספר קילומטרים בודדים בנגב, מעכב את חיבור של כ-300 מגה-ואט מאנרגיות מתחדשות.
נוסף על כך, על רשות החשמל להחליט בדחיפות על מהלכים שיתמרצו ייצור של אנרגיות מתחדשות בסמוך למוקדי הביקוש. זאת תוך שילוב מערכות אגירה בבתים פרטיים וגם למערכות סולאריות גדולות יותר בסגמנט המוניציפלי והמסחרי.
כדי שהמשימה תושלם ותהיה להצלחה, חייבים לפרוץ את החסמים הבירוקרטיים, להקל על הקמת מתקנים, ולהשקיע בפיתוח תשתיות חכמות. רק כך נוכל להפוך את ישראל למעצמת אנרגיה סולארית.
הפיכת ישראל למעצמת אנרגיה סולארית היא לא רק עניין של חיסכון כלכלי וסביבתי, אלא גם של ביטחון לאומי. זהו האתגר המרכזי בעשור הקרוב, ועליו להיות בראש סדר העדיפויות הממשלתי. הזמן לפעולה הוא עכשיו.
הכותב הוא מנכ״ל Volta Solar