סגור
באנר דסקטופ כלכליסט טק

בלעדי
ליברמן דורש מבנט דיון דחוף על הבאת עובדי יאנדקס לארץ

במכתב ששלח לראש הממשלה כותב שר האוצר אביגדור ליברמן כי יאנדקס הרוסית רוצה להעביר לישראל מאות אנשי טכנולוגיה. "אם ברצוננו להיות שחקן מרכזי בעולם ההייטק, עלינו לחזק את הפעילות הבינלאומית כאן. זו הזדמנות חד פעמית"

סוגיית העברת מטה יאנדקס, גוגל הרוסית, לישראל והבאת מאות מעובדי החברה לתל אביב מסרבת לרדת מסדר היום. לידי "כלכליסט" הגיע מכתב שנשלח על ידי שר האוצר אביגדור ליברמן אל ראש הממשלה נפתלי בנט ובו דרישה לקיים דיון דחוף בעניין. במכתב מכותבות שרת הפנים איילת שקד ושרת החדשנות, המדע והטכנולוגיה אורית פרקש הכהן וכן מייסד יאנדקס ארקדי וולוז'.
3 צפייה בגלריה
ארקדי וולוז נשיא יאנדקס העולמית
ארקדי וולוז נשיא יאנדקס העולמית
מייסד יאנדקס ארקדי וולוז'. עלה לישראל עם משפחתו
(תומי הרפז)
ליברמן כבר פעל מאחורי הקלעים לקידום הקלות עבור עובדי יאנדקס שיכללו לא רק אשרות עבודה לעובדים, אלא גם להנפיק עבורם תעודות מעבר המקבילות לדרכון. "מייסד יאנדקס פנה אלינו במכתב במטרה לקבל סיוע מהממשלה בהרחבת פעילות חברת האינטרנט הגדולה בישראל וציין כי בכוונתו להעביר את המטה לתל אביב ובכך להביא לכאן מאות מפתחים, מהנדסים ואנשי טכנולוגיה", כותב ליברמן ומנסה לרתום למשימה את הנתונים האחרונים לגבי ייצוא ענף ההייטק שיצאו בשבוע שעבר: "לא ניתן להתעלם מירידה של 17.7% בייצוא ההייטק בשיעור שנתי. אם ברצוננו להיות שחקן מרכזי בעולם ההייטק, עלינו לחזק את הפעילות הבינלאומית כאן".
ליברמן מבקש לכנס בדחיפות התייעצות אצל ראש הממשלה בנט יחד עם המשרדים הרלוונטיים "כדי לנצל את ההזדמנות החד פעמית". בינתיים לא נקבע מועד לדיון בנושא.
וולוז', שבעצמו הפך לאזרח ישראלי לפני חמש שנים ומתגורר כאן עם משפחתו, פועל בחודשים האחרונים לקבלת תנאים ייחודיים עבור עובדי יאנדקס מרוסיה שירצו לעבור לישראל. הבקשה כללה ויזות עבודה לעובדי החברה שאינם זכאי חוק השבוע ותעודות מעבר שיקלו על בעלי אזרחות רוסית על תנועה בעולם בעידן של סנקציות.
בשבוע שעבר הסכימו במשרד הפנים להעניק לעובדים אלה אשרות עבודה אך לא את תעודות המעבר, אך השבוע שינתה שקד את דעתה והנחתה את רשות ההגירה לקדם את את סוגיית תעודות המעבר.
3 צפייה בגלריה
ח"כ אביגדור ליברמן שר האוצר
ח"כ אביגדור ליברמן שר האוצר
שר האוצר אביגדור ליברמן. "אם ברצוננו להיות שחקן מרכזי בעולם ההייטק, עלינו לחזק את הפעילות הבינלאומית כאן"
(צילום: יריב כץ)
אצל פרקש־הכהן כמו גם אצל ליברמן חוששים כי ישראל תפספס את העובדים האלה, שבינתיים מתקבלים במדינות כמו איחוד האמירויות, טורקיה וארמניה.
"יאנדקס היא לא היחידה שביקשה הקלות", אומרים גורמים בענף. "היו גם מספר חברות הייטק ישראליות שמעסיקות מאות ואלפי עובדים באוקראינה שביקשו להקל על הגעתם של העובדים מאוקראינה ורוסיה לכאן. בגלל הביורוקטיה העובדים האלה כבר הלכו למקומות אחרים".
מאז הפלישה הרוסית לאוקראינה ברחו מאות עובדי יאנדקס אל מחוץ לגבולות רוסיה. על פי הערכות בתקשורת הרוסית בשיא, כ־10% מתוך 18 אלף עובדי החברה שהו מחוץ לגבולות רוסיה.
3 צפייה בגלריה
הוועידה הלאומית לאנרגיה אורית פרקש הכהן שרת החדשנות, המדע והטכנולוגיה
הוועידה הלאומית לאנרגיה אורית פרקש הכהן שרת החדשנות, המדע והטכנולוגיה
שרת החדשנות, המדע והטכנולוגיה, אורית פרקש הכהן. חוששת כי ישראל תפספס את עובדי יאנדקס
(צילום: אוראל כהן)
הפרשה מעוררת סערה גם ברוסיה, שם כועסים על ההצהרה של וולוז' על רצונו "להעביר" לישראל את מטה יאנדקס. כדי להרגיע את הרוחות טענו בחברה הרוסית כי מדובר בטעות בתרגום. עם זאת, ליברמן חוזר על הניסוח במכתבו החדש. עד לא מזמן החזיק הקרמלין במניית הזהב ביאנדקס שהומרה בוועדה בדירקטוריון שבה יש נציגים מהממשלה. בינתיים בכירים רבים מהחברה שהם זכאי חוק השבות כבר העתיקו את מגוריהם לישראל ובהם ילנה בונינה, שכיהנה כמנכ"לית יאנדקס רוסיה.
יאנדקס החלה לפעול לפני מספר שנים בישראל וכבר מעסיקה כאן 450 עובדים, חלקם בפיתוח של רכב אוטונומי, שירותי ענן וכן שירות המוניות יאנגו ושירות המשלוחים דלי.
מטעם יאנדקס נמסר כי "כפי שכבר אמרנו בעבר, אין תוכניות להעביר את המשרד הראשי ממוסקבה, או להעביר את הצוות ממוסקבה. ליאנדקס יש כבר מספר שנים משרד ועובדים בתל אביב העוסקים בעיקר בפיתוח של המכוניות האוטונומית, פרויקטים חינוכיים ושירותים נוספים. אנו ממשיכים לגייס אנשים ברחבי העולם, כולל בישראל".