סגור
באנר דסקטופ כלכליסט טק

למדתם קולנוע? לא נורא, עדיין תוכלו להיות מנכ"לים בהייטק

פסיכולוגיה חברתית, משפטים ואפילו אופנה: חמישה מנהלים בכירים מספרים כיצד התואר, שאינו קשור לתחום עיסוקם, עזר להם בקריירה. האם הם מתחרטים על ההשקעה בלימודים?

פעם המסלול היה ברור: תיכון, צבא אקדמיה - עבודה וקריירה בתחום. מי שלמד משפטים הפך לעורך דין ומי שלמד מדעי המחשב - השתלב בחברות טכנולוגיה. אבל בעולם העבודה התזזיתי של היום, כאשר מקצועות נוצרים ונעלמים בקצב חסר תקדים, כאשר מומחים ומשפיענים נמדדים בלייקים ועוקבים, תואר אקדמי כבר אינו ערובה להצלחה או יציבות תעסוקתית. בעוד שתארים מתקדמים עדיין משמשים כתנאי סף בחלק מהמקומות, בתעשיית ההייטק, מעסיקים רבים עוברים לגיוס מבוסס כישורים ומיומנויות, ומוותרים על הדרישה לתואר אקדמי.
מעבר לדרישת הסף, עולה השאלה, מה נותן תואר אקדמי והאם לימודים בתחום שאינו קשור באופן ישיר לתחום העיסוק הם כדאיים? שאלנו חמישה מנכ"לים ומנכ"ליות שכיום אינם פועלים בתחום אותו למדו באקדמיה, האם הם מתחרטים על הלימודים הגבוהים, איזו תועלת הפיקו מהם לקריירה שבנו וכיצד התואר השפיע על השלבים בדרך לתפקיד הנוכחי. ספוילר: אין חרטות.

אשחר בן שטרית, מנכ"ל ומייסד-שותף חברת הפודטק Redefine Meat

הלימודים האקדמים ותחילת הקריירה של אשחר בן שטרית, מנכ"ל ומייסד שותף בחברת Redefine Meat לא היו כאלה שניתן היה לנבא בעזרתם כי לימים יקים וינהל חברת פודטק. הוא למד תואר ראשון במשפטים בשילוב עם תואר שני במנהל עסקים באוניברסיטה העברית ולאחר מכן התמחה בבית המשפט העליון שם נשאר לתקופה קצרה כעוזר משפטי בלשכת השופט אדמונד לוי ז"ל. אחר כך הצטרף לחברת אינדיגו, חטיבה בישראל של HP כמנהל מוצר זוטר.
"לאחר מכן הייתי מנהל תחום עם אחריות על מספר מוצרים והיבטים של פיתוח, שיווק ומכירות ברחבי העולם. שם למדתי המון והתפתחתי מאד מהר אל 'העולם האמיתי' אבל בעיקר הכרתי אנשים מדהימים שמלווים אותי עד היום ובפרט אדם להב, השותף שלי להקמת רידיפיין מיט, ואלון בר-שני שהיה המנכ"ל אז והיום הוא היו"ר שלנו. משם קפצתי לעולם הסטארט-אפ בהייקון כסמנכ"ל שיווק וראיתי איך בחברה קטנה אפשר לעבור מסע שלם וחיים שלמים בתוך כמה חודשים. במהלך העבודה בהייקון החלטתי שאני צריך לפתוח חברה בתחום שמעניין אותי – מכיוון שאני לא אוכל בשר, אבל מאד אוהב בשר, קפצתי למים והקמתי עם אדם את רידיפיין מיט", הוא מספר.
5 צפייה בגלריה
אשחר בן שטרית הבעלים של רידיפיין מיט חברה המייצרת תחליפי בשר טבעוני
אשחר בן שטרית הבעלים של רידיפיין מיט חברה המייצרת תחליפי בשר טבעוני
אשחר בן שטרית מייסד משותף ומנכ"ל רידיפיין מיט
(צילום: דנה קופל)
לימודי המשפטים נתנו לו בעיקר את הכלים לניתוח בעיות מורכבות ממגוון היבטים וכן לחידוד החשיבה הביקורתית, בעוד שלימודי מנהל עסקים הקנו לו כלים בסיסיים בעולמות המימון והשיווק. "השילוב של שניהם משמש אותי בעבודה בכל יום, על אף שמבחינה מקצועית אני לא מתעסק באופן ישיר במה שלמדתי", הוא אומר. אבל הדבר העיקרי שנתנו לו הלימודים לדבריו הוא האומץ לעזוב את המסלול הנוח וללכת לתחום שבאמת מעניין ויש לו אליו קשר אישי.
"בלימודים הבנתי שיש הרבה כלים שצריך לקבל. גם אם אתה מוכשר וחכם מאד אתה לא באמת מבין חוזים, מימון, קריאת דוחות כספיים אם אין לך את הסבלנות לשבת וללמוד. לי לא הייתה סבלנות ביסודי ובתיכון. אבל באוניברסיטה ראיתי לדוגמא שאני כן יכול ללמוד מתמטיקה. בנוסף, הבנתי את החשיבות של עומק ורוחב כאשר לימודי משפט עברי לדוגמא, או משפט פלילי היו לא רק מרתקים אלא הקנו לי כלים פרקטיים של חשיבה שאני מיישם היום", הוא אומר.
אבל על אף הכלים שרכש, העבודה לימדה אותו שהמציאות מכתיבה את עצמה ולא משנה מה אומרת התיאוריה. "מזל, תזמון ולקיחת סיכונים לפעמים הרבה יותר חשובים. לדוגמא, יש המון כלים שלמדתי שאני יכול ליישם על החלטות חשובות ולרוב זה נכון. אבל לפעמים תחושת בטן, או החלטה לא הגיונית שמונעת מתוך תשוקה – יכולות להיות בדיעבד ובמבחן התוצאה מוצלחות בהרבה ממה ש'ספר הלימוד' אומר".

דורון אהרנסון,סמנכ״ל השיווק (CMO) ב-Sela

לדורון אהרנסון,סמנכ״ל השיווק (CMO) ב-Sela, ספקית גלובלית של שירותי ענן עבור סטארט-אפים וחברות יש תואר ראשון בקולנוע וטלויזיה מאוניברסיטת תל אביב. "אני מאמין גדול בהשכלה כללית וחושב שהחשיבות של לימודים היא רחבה הרבה מעבר לאיזושהי התמחות מקצועית ספציפית, שהיא גם היא חשובה בפני עצמה כמובן",הוא אומר.
"בתואר נחשפתי להרבה צורות חשיבה מעניינות ודרכי התמודדות יצירתיות, למדתי לחפש ולראות את המעניין והמיוחד ואני חושב שלעתים גם בעבודה ובעסקים אלו דברים שיכולים לסייע ולעשות את ההבדל".
אחרי הלימודים הקים אהרונסון עסק עם שותף והתחיל למכור שירותים למשרדי פרסום ולחברות מסחריות. "למדתי תוך כדי תנועה הכל על ניהול עסק: בניית תקציבים, שיווק ומכירות, תמיכה בלקוחות, גיוס וניהול עובדים ועבודה מול ספקים". הוא המשיך בתפקידי ניהול שיווק וניהול כללי בחברות תוספות ותוך כדי השלים תואר שני במנהל עסקים (MBA) באוניברסיטת תל אביב.
5 צפייה בגלריה
דורון אהרונסון
דורון אהרונסון
דורון אהרונסון
(צילום: עומר הכהן)
לאחר מספר שנים שבהן היה סמנכ"ל בחברת הכשרות סייבר, הצטרף לסטארט-אפ Jolt, ניהל את הפעילות בישראל, מונה לסמנכ"ל שיווק ומכירות גלובלי (CMO) ובהמשך למנכ"ל. "הספקתי להוביל הרבה תהליכים מעניינים כולל מכירה של החברה ממספר קרנות הון סיכון שהחזיקו במניות לקבוצה בריטית גדולה, פתיחת פעילויות חדשות במספר אתרים ברחבי העולם ומיזוג של החברה עם חברה נוספת בקבוצה", הוא אומר.
לפני מספר חודשים הצטרף כ-CMO לחברת Sela שמתמחה בשירותי ענן, שותפה של ספקיות הענן הגדולות (מיקרוסופט, גוגל ו-AWS) ועובדת עם שורה ארוכה של לקוחות בכל העולם.
"אני חושב שרוב התארים היום, בעיקר בכל הנוגע לתואר ראשון, אינם תארים מקצועיים, כלומר שמעניקים מקצוע, אלא כאלו שמעניקים כלים כמו חשיבה ביקורתית, יכולת ניתוח, יכולת לגשת ללימוד של נושא חדש וכו'. אגב אפילו כשמסתכלים על תואר מקצועי כמו משפטים, רוב הבוגרים של התואר לא עוסקים במקצוע ולכן מה שהם למעשה קיבלו זה לא מקצוע אלא כלים. במובן הזה הלימודים תרמו לי המון כלים, וזה עוזר לי מאוד גם היום כשאני בסלע, חברה שעובדת עם לקוחות טכנולוגיים מהשורה הראשונה בשווקים שונים עם אתגרים וצרכים מאוד שונים ומגוונים.
התואר הראשון לא העניק לי מקצוע ולא פתח דלתות לתפקיד כזה או אחר, את זה הייתי צריך לעשות בעצמי וזה טבעי. התואר גם לא נתן לי כלים מתודיים לניהול – כיוון שניהול הוא מקצוע בפני עצמו, השלמתי תואר שני במנה"ס בשביל זה".
למרות שהוא לא עוסק בקולנוע או טלויזיה הוא אינו מתחרט על ההשקעה בלימודים האקדמים. "התואר העניק לי הרבה, ובשילוב עם תואר שני במנהל עסקים אני חושב שקיבלתי כלים משמעותיים".
הדבר החשוב ביותר שהוא למד בלימודים הוא להסתכל על הרבה סיטואציה בעסקים כמו סיפור - לנסות להבין מה מעניין בסיפור, מה הדמויות רוצות ואיזה תהליך עובר עליהן. בעבודה, לעומת זאת, הוא למד "שבסוף, כל עולם העסקים מבוסס על אנשים".

חגית קמין מנכ"לית SyqeAir

חגית קמין, מנכ"לית חברת SyqeAir שפיתחה משאף מדיד לקנביס רפואי למדה בתיכון צייטלין בתל אביב, תיכון ממלכתי דתי לבנות ולבנים בכיתה של בנות בלבד. "הלימודים שילבו בין לימודי קודש, כמו גמרא, ללימודים כלליים – ליב"ה והעשרה, ועיצבו אותי בדרכים עמוקות שלא יכולתי לצפות מראש. לימוד הגמרא, עם האתגרים והדיונים המורכבים שבו, פיתח בי חשיבה מעמיקה ויכולת לראות את הדברים מזוויות שונות, להתמודד עם מורכבויות ולשאול שאלות קשות. הלמידה בכיתה עם בנות בלבד מורידה את הסחות הדעת, מאפשרת לכל תלמידה את החופש להעז, בלי לפחד מטעויות ומנטרלת את הסטיגמה שבנים חזקים במדעים ובמתמטיקה ובנות במקצועות ההומניים. כולנו היו חזקות בהכול והתחושה הזאת מלווה אותי מראשית דרכי המקצועית ובאתגרים בדרכי להשגת מטרותיי. הערכים משני העולמות מסייעים לי להוביל ארגון בגמישות, בנחישות ובאופן יצירתי", היא מספרת.

5 צפייה בגלריה
חגית קמין מנכ"לית SyqeAir
חגית קמין מנכ"לית SyqeAir
חגית קמין מנכ"לית SyqeAir
(צילום: אלעד גוטמן)
לימודיה הגבוהים כללו השכלה אקדמית בפסיכולוגיה חברתית ונתנו לה כלים שאפשרו לה "להוביל יוזמות מורכבות, להתנהל מול מגוון שותפים ולהוביל שינוי באוריינטציה אסטרטגית וחדשנית".
דרכה המקצועית כללה תפקידים בכירים כמו סמנכ"לית שיווק ואסטרטגיה בחברת פז שם הובילה מהלך של מעבר לתחום הקמעונאות עם השקה ופיתוח רשת חנויות Yellow; מנכ"לית רדיו eco99FM שם הפכה את התחנה מאזורית לחברת מוזיקה בעלת פלטפורמה דיגיטלית ובתפקידה הקודם הייתה סמנכ"לית השיווק בבית החולים איכילוב.
אל תפקידה הנוכחי היא הגיעה בהמלצת הילה גבאי, מנכ"לית גיתם פורטר נובלי. "הילה ואני מכירות מהתקופה שבה שימשתי סמנכ"לית שיווק ואסטרטגיה בפז, והילה הובילה את פעילות יחסי הציבור של החברה. הילה חיברה בין פרי דווידסון, מייסד סאיקי וביני, כשהחברה החלה את תהליך ה-scaleup", היא מספרת.
למרות שאין קשר ישיר בין תפקידה לבין לימודיה האקדמים היא שמחה על הבחירה במסלול הזה ועל ההשקעה בדרך.

תומר פפר, מנכ"ל תן ביס

תומר פפר, מנכ"ל חברת תן ביס למד הנדסת חשמל ואלקטרוניקה באוניברסיטת תל אביב, אך למרות שהחל את דרכו המקצועית בעולמות הפיתוח, המשך הקריירה שלו לא היה קשור בהכרח ללימודיו האקדמים.
"למרות שלימודי ההנדסה אינם קשורים באופן ישיר לתפקיד הנוכחי אני מאמין שהלימודים העניקו לי כלים חשובים. מה שלקחתי מהתואר היה היכולת ללמוד ולפתור בעיות מורכבות. זה כלי חשוב ומורכב שמשרת אותי עד היום. אחד האתגרים שנתקלתי בהם בקריירה היה חיפוש שותף פיננסי ב-2016.
כאשר מכרנו חלק מתן ביס לקרן השקעות זרה, עמדנו בפני אתגר משמעותי. היינו צריכים להציג את סיפור החברה ולהכין מודלים פיננסיים מורכבים לחיזוי עתידי, למרות שלא היה לנו ניסיון קודם בתחום. בתקופה קצרה יחסית, השקעתי מאמצים רבים בלמידה עצמית אינטנסיבית. כתוצאה מכך, רכשתי את היכולת לבנות מודלים פיננסיים מתוחכמים ולנהל דיונים מקצועיים עם קרנות מובילות", הוא מספר.
5 צפייה בגלריה
תומר פפר מנכל תן ביס
תומר פפר מנכל תן ביס
תומר פפר מנכל תן ביס
(צילום: ג'ני רוחלין)
הוא החל את דרכו המקצועית בעולם הפיתוח שם התואר שלו בהנדסת חשמל היה הבסיס. "התואר שלי בהנדסת חשמל כלל נושאים מעולמות התוכנה, המתמטיקה, והחשיבה האנליטית. הלימודים הקנו לי פרספקטיבה רחבה וורסטיליות, שנגעו במגוון תחומים כמו פיזיקה, מתמטיקה והנדסה, ואלה אפשרו לי להבין לעומק סוגיות טכנולוגיות שונות ומורכבות וליישם פתרונות יצירתיים. העיסוק במתמטיקה ופיסיקה במהלך התואר היה משמעותי במיוחד, מכיוון שהוא לימד אותי לשאול שאלות לעומק, לחשוב בצורה הנדסית, ולהתמודד עם אתגרים בצורה שיטתית ומדויקת מה שעוזר לי ביום יום במגוון רחב של תחומים".
במהלך הקריירה, עבר בין תפקידים שונים בתן ביס: תחילה כראש צוות, לאחר מכן כ-CTO, ובהמשך כמנכ"ל משותף. בהמשך הקים את מרכז החדשות של חברת האם, ולפני כשלוש שנים חזר כמנכ"ל תן ביס.

חגית אדלר, מנכ"לית מטרנה

כבר בתיכון, חגית אדלר, מנכ"לית מטרנה התלבטה בין שני תחומי עניין שונים לחלוטין - רפואה ועיצוב אופנה. "למדתי במגמה ביולוגית, ובמקביל גם למדתי עיצוב אופנה, בלימודי ערב בשנקר. לא הייתי בטוחה מה ארצה לעשות, אבל ידעתי שאני רוצה להשפיע. בסופו של דבר, בחרתי ללמוד ביולוגיה והתאהבתי בתחום", היא מספרת.
הצורך לעבוד במקביל ללימודים הוביל אותה לתחום התעמולה הרפואית והיא התקבלה לעבודה בד"ר פישר, שם התקדמה יחסית מהר לתפקיד מנהלת מותג.
"למדתי תואר שני במנהל מערכות בריאות, כי חשבתי שזה שילוב מעניין שקרוב לעיסוק שלי. הלימודים שלמדתי היו תשתיתיים ומעוררי השראה וחלק מהכלים עוזרים לי עד עצם היום הזה, בכל תחום, עד היום אני זוכרת את המרצה שנתן לי ציון על השאלות ששאלתי ולא על התשובות שנתתי. הלימודים אפשרו לי לחדד מהו התחום שארצה לעסוק בו ומה מייצר אצלי מוטיבציה וסקרנות".
5 צפייה בגלריה
חגית אדלר מנכ"לית מטרנה
חגית אדלר מנכ"לית מטרנה
חגית אדלר מנכ"לית מטרנה
(צילום: שלומי יוסף)
אחרי שמילאה תפקידי תעמולה רפואית ושיווק בד"ר פישר עברה לתנובה לתשלובת החלב לתפקידי שיווק, פיתוח עסקי ולבסוף ניהול חטיבת השיווק והפיתוח. משם עברה לאסם נסטלה לתפקידי ניהול יחידות עסקיות, משקאות ומאפה, בונז'ור, שוק מקצועי ומטרנה.
"בשבילי זו מעין סגירת מעגל. המדע והמחקר שיש מאחורי התחום מחזירים אותי ליסודות ולמקורות. אני אוהבת את מה שאני עושה, לומדת כל יום משהו חדש, ועובדת בחברה שמאפשרת את זה, היא אומרת."
לימודי העיצוב אמנם לא השפיעו באופן ישיר על דרכה המקצועית אך סייעו לה במשימות כמו עיצוב אריזות מול הגורמים המקצועיים.
"בחרתי בלימודי תואר שני במנהל מערכות בריאות כי האמנתי שתחום הבריאות הוא זה שיעניין אותי בהמשך דרכי. הלימודים ברובם הם לימודי ניהול כלליים (ניהול פרויקטים, כלכלה חשבונאות ועוד..), ולכן סייעו לי בכל תפקיד שעשיתי אחר כך ואני שמחה על הבחירה שעשיתי והדרך שעברתי במישור האקדמי", היא אומרת.